Roland Persson
Årets Kock 1990
Roland Persson (25 oktober 1959 - 6 augusti 2023) född i Stockholm, var en framstående kock med erfarenhet från restauranger som Metropol Palais, Operakällaren, Restaurang KB, Passagen, Berns, Franska Matsalen på Grand Hôtel, och Carl Michael. Som kökschef på Franska Matsalen arbetade han 15 år och hade Paul Bocuse som mentor. Han ledde kulinariska laget under gästspel av kända krögare som Troigros, Michel Bras, Guy Martin, Grand Vefour, och Tore Wretman.
Utöver Årets Kock 1990 vann Roland Årets Köttkock 1985, nådde femte plats på EM i fisk 1994, och sjätte plats på ost-VM i Lyon 2009. Roland gjorde även internationella gästspel, inklusive middag för Kim Il-sung i Nordkorea och kungaparet under deras statsbesök i Mexiko 2002.
Årets Kock 1990
5 februari 1990
Vinnarrätt
Årets Kock 1990 anordnades på Restaurangskolan i Stockholm den 5 februari där åtta finalister tävlade om titeln. Vinnaren av Årets Kock 1990 blev Roland Persson. Roland vann tävlingen med rätten:
Persiljestekt lammkarré och njure med citronglacerade rotfrukter.
Finalister i Årets Kock 1990
Lennart Borrwall
Arbetsplats under tävlingen:
Hägerstalunds Wärdshus
Ort:
Stockholm
Finalrätt:
Helstekt lammfilé, örtmarinerad och honungsglaserad, serveras med små savoykåldolmar i frikassèsås på morötter, majrovor, jordärtskockor och rotselleri med potatismuffins.
Melker Andersson
Arbetsplats under tävlingen:
L´Escargot
Ort:
Stockholm
Finalrätt:
Lammrygg i rimmat fläsk med ragu, njure och kronärtskocka och potatisklädd persiljerotspuré i cidercrème.
Stefan Andersson
Arbetsplats under tävlingen:
Den Gylldene Freden
Ort:
Stockholm
Finalrätter
Lammhare, timjankryddad och insvept i sidfläsk, med honungsglacerade majrovor, persiljerot och morätter, skysås smaksatt med kryddnejlikor.
Johnny Johansson
Arbetsplats under tävlingen:
Wärdhuset Lasse-Maja
Ort:
Stockholm
Finalrätt:
Lammtournedos med gräddkokta jordärtskockor, leverfyllda savoykåldolmar i timjan- och rödvinssås, serveras med en lökragu och potatiskaka.
Ola Andersson
Arbetsplats under tävlingen:
Wärdshuset Lasse-Maja
Ort:
Stockholm
Finalrätt:
Grillade lammtournedos på ungsbakade rotfrukter med en lätt viktlökscrèmesås, portvinsbrässerade lammnjurar i skivor på potatisflan.
Olle Sundström
Arbetsplats under tävlingen:
Johan P.
Ort:
Malmö
Finalrätter
Smörstekt lammytterfilé med rimmat fläsk på en varm vinägrettsallad av rotfrukter och grönsaker, serveras med en kall honungssmetanasås.
Anders Dahlbom
Arbetsplats under tävlingen:
Grand-Tenan
Ort:
Marstrand
Finalrätter
Brässerad njurfylld lammkotlett med persiljerotsrulle, lammleverpaj och honung- och rödlöksknyte, skysås smaksatt med färsk timjan.