Gert Klötzke
Årets Kock 1986
Gert Klötzke är född 6 december 1944 och är uppvuxen i Tyskland och Sverige. Gert har under en lång karriär bland annat verkat som adjungerad professor i gastronomi vid Restauranghögskolan vid Umeå universitet, varit VD för Högbo Brukshotell och arbetande styrelseledamot för Gripsholms Värdshus.
Under många år var han coach för Kocklandslaget som under hans ledning vann bl.a. Salon Culinaire i Schweiz 1999, Culinary Olympics 2000, Culinary World Cup 2002 och Culinary Olympics 2004. Samma år som Gert vann Årets Kock vann han även Årets Viltkock.
Årets Kock 1986
4 februari 1986
Vinnarrätt
Årets Kock 1986 anordnades på Jordbrukets Provkök i Stockholm den 4 februari där tio finalister tävlade om titeln. Vinnaren av Årets Kock 1986 blev Gert Klötzke. Gert vann tävlingen med rätten:
Kalvfärsöverbakad kalvfilé i gräslökssås med gul och svart trumpetsvamp.
8
Josef Pichler
Arbetsplats under tävlingen:
Glada Laxen i Fältöversten
Ort:
Stockholm
Finalrätter
Smällkaramell på regnbågslax och havskräftor.
Finalister i Årets Kock 1986
Jonas Borssén
Arbetsplats under tävlingen:
SAS Park Avent Hotel
Ort:
Göteborg
Finalrätt:
Legymfärserad rödtungsfilé med varm potatissallad vinegrättsås.
Anders Wigand
Arbetsplats under tävlingen:
Grand Gourmet
Ort:
Halmstad
Finalrätt:
Gös i folie.
Stefan Holmström
Arbetsplats under tävlingen:
Restaurang Stefan Holmström
Ort:
Halmstad
Finalrätter
Bräserad paprikafylld kaninfilé med ingefärssås och färska rödbetor.
Jan-Erik Hallberg
Arbetsplats under tävlingen:
Restaurang Matrosen
Ort:
Kil
Finalrätt:
Det bästa av Värmlandsgrisen.
Roland Persson
Arbetsplats under tävlingen:
Restaurang kb
Ort:
Stockholm
Finalrätter
Kokt rimmad entrecote med tre sorters bönor och pepparrot.
Josef Pichler
Arbetsplats under tävlingen:
Glada Laxen i Fältöversten
Ort:
Stockholm
Finalrätter
Smällkaramell på regnbågslax och havskräftor.
Ernst Kirmair
Arbetsplats under tävlingen:
Restaurang Gourmet
Ort:
Stockholm
Finalrätter
Tomatfylld mälargäsfilé på purjolöksbädd med murklor i Muscadetvinsås.
Stig Östman
Arbetsplats under tävlingen:
Restaurang Morellen
Ort:
Stockholm
Finalrätter
Färserad lammrygg.
Tore Jönsson
Arbetsplats under tävlingen:
Scandic Hotel Luleå
Ort:
Luleå
Finalrätt:
Norrbottnisk rensauté med potatiskaka.