Christer Lingström
Årets Kock 1985
Christer Lingström är född 7 augusti 1957 och växte upp i Tystberga utanför Nyköping och i Sollentuna. Karriären har satsat på att driva Edsbacka Krog i tre decennier – med vilken han var först i Sverige att få två stjärnor i Guide Michelin – och systerrestauranger i Sollentuna och Strängnäs.
Årets Kock 1985
5 februari 1985
Vinnarrätt
Årets Kock 1985 anordnades på Jordbrukets Provkök i Stockholm den 5 februari där tio finalister tävlade om titeln. Vinnaren av Årets Kock 1985 blev Christer Lingström. Christer vann tävlingen med rätten:
Kyckling på traktörens vis.
Finalister i Årets Kock 1985
Kenneth Andersson
Arbetsplats under tävlingen:
Wa-Waco AB
Ort:
Halmstad
Finalrätt:
Vilt & murkelfärserad renfilé med timjanssås, jordärtskockstimbal och grönsaksstrimlor.
Jonas Borssén
Arbetsplats under tävlingen:
Victors
Ort:
Göteborg
Finalrätt:
Rimmad tuppkyckling med mosaik av bönor och legymer.
Lennar Carlsson
Arbetsplats under tävlingen:
SAS Arlandia Hotel
Ort:
Stockholm
Finalrätter
Biff á la Renberg.
Gert Klötzke
Arbetsplats under tävlingen:
Värdshuset Flottaren
Ort:
Vansbro
Finalrätt:
Saffransfylld unghönsrullader.
Torbjörn Lagmark
Arbetsplats under tävlingen:
Restaurang Elinor
Ort:
Helsingborg
Finalrätter
Kantarell- och räkfärserad hälleflundra i smördegsflan med grönsakspärlor.
Peter Odén
Arbetsplats under tävlingen:
LKAB:s personalrestaurang
Ort:
Kiruna
Finalrätter
Murkelfärserat ripbröst i smördeg.
Ulf Thorson
Arbetsplats under tävlingen:
Victors
Ort:
Göteborg
Finalrätter
Ugnsstekt pigghamslägg med rotfruktsgratäng.
Ingemar Eberstål
Arbetsplats under tävlingen:
Rådhuskällaren
Ort:
Falun
Finalrätt:
Saltinbakat reninnanlår med tranbärssås och masselnötskryddad potatiskaka.
Stig Östman
Arbetsplats under tävlingen:
Restaurang Morellen
Ort:
Stockholm
Finalrätter
Roslagstupp med Karl Johansvamp och endiver.