Robert Nilsson
Årets Kock 1998
Robert Nilsson föddes den 28 mars 1968 och växte upp i Ängelholm.
Han har gjort världen till sin arbetsplats och innehar erfarenhet från framstående restauranger runt om i världen. Några av de platser där han har arbetat inkluderar Viceroy Dubai Palm Jumeirah i Förenade Arabemiraten, Sjömagasinet i Göteborg, Operakällaren i Stockholm, Fiskaregatan i Lund, Copenhague i Paris, Grand Hotel i Mölle, samt Kattegat Gastronomi & Logi i Torekov, som han drev tillsammans med sin bror Rikard Nilsson, Årets Kock 1991.
Tävlingen Årets Kock 1998
3 februari 1998
Finalrätt 1
Finalrätt 2
Årets Kock 1998 anordnades på Restaurangskolan i Globen, Stockholm den 3 februari där åtta finalister tävlade om titeln. Vinnaren av Årets Kock 1998 blev Rickard Nilsson. Richard vann tävlingen med rätterna:
Modern varmrätt
Halstrad gös med tomat- och kronärtkockstorn och brandade av potatis och gös, serveras med kronärtskockssås.
Svensk husmanskost - råvarukorg
Ärtsoppa med rimmat bogfläsk och mejramkorv, plättar med sylt och grädde.
Finalister i Årets Kock 1998
Hans Borén
Arbetsplats under tävlingen:
Restaurang 28+
Ort:
Göteborg
Finalrätter
Varmrätt:
Halstrad gös med färskostfylld plommontomat, basilikaplätt med örtsallad och citron-Crème Fraiche, serveras med spräckt tomatjuice.
Råvaukorg:
Ärtsoppa med rimmat fläsk och mejramkorv, plättar med sylt och grädde.
Martin Karyd Hansson
Arbetsplats under tävlingen:
Restaurang Atmosfär
Ort:
Malmö
Finalrätter
Varmrätt:
Gös, lättrimmad och sardell- och örtöverbakad, med plommontomatpuré och färska örter i sardell- och citronolja, yoghurtsabayonnegratinerad kronärtskocka fylld med honung, rosmarin och timjansyltad vitlök, serveras med tomat- och kronärtskockbuljong.
Råvarukorg:
Ärtsoppa med rimmat fläsk och mejramkorv, plättar med sylt och grädde.
Mats Naesström
Arbetsplats under tävlingen:
Restaurang Wermlandskällaren
Ort:
Uppsala
Finalrätter
Varmrätt:
Grillad gösfilé med ljummen medelhavssallad i Prästostringar med sardellyoghurt.
Råvaukorg:
Ärtsoppa med rimmat fläsk och mejramkorv, plättar med sylt och grädde.
Magnus Lindström
Arbetsplats under tävlingen:
Fredsgatan 12
Ort:
Stockholm
Finalrätter
Varmrätt:
Grillad fylld gös med kronärtskocksbarigoule och selleipuré, rödvins- och svartpepparsås.
Råvaukorg:
Ärtsoppa med rimmat bogfläsk och mejramkorv, plättar med sylt och grädde.
Henrik Nordström
Arbetsplats under tävlingen:
Restaurang Bon Lloc
Ort:
Stockholm
Finalrätter
Varmrätt:
Sardellspäckad gös med plommontomat- och rotselleribakelse och timjanstekt potatis- och kronärtskocksragu, serveras med rödvinssirap.
Råvaukorg:
Ärtsoppa med rimmat fläsk och mejramkorv, plättar med sylt och grädde.
Claes Nyberg
Arbetsplats under tävlingen:
Restaurang Bon Lloc
Ort:
Göteborg
Finalrätter
Varmrätt:
Lättkokt gös med ugnstorkade tomater, kronärtskocka, örtyoghurt, potatiskaka med sardeller och timjan samt en syrlig smörsås.
Råvaukorg:
Ärtsoppa med rimmat fläsk och mejramkorv, plättar med sylt och grädde.
Niklass Olausson
Arbetsplats under tävlingen:
Restaurang Videgård
Ort:
Stockholm
Finalrätter
Varmrätt:
Lättkokt gös med ugnstorkade tomater, kronärtskocka, örtyoghurt, potatiskaka med sardeller och timjan samt en syrlig smörsås.
Råvaukorg:
Ärtsoppa med rimmat fläsk och mejramkorv, plättar med sylt och grädde.