Vinnaren Årets Kock 1985

Christer Lingström

“Jag drivs av hunger och nyfiken och inspireras av begåvade kockar, både yngre och äldre, med passion.”

Om Christer

Christer Lingström är född 7 augusti 1957 och växte upp i Tystberga utanför Nyköping och i Sollentuna. Karriären har satsat på att driva Edsbacka Krog i tre decennier – med vilken han var först i Sverige att få två stjärnor i Guide Michelin – och systerrestauranger i Sollentuna och Strängnäs.

Att längta och sedan njuta

I en av Christer Lingströms kokböcker, ”Den goda sommaren”, skriver han att endast tre saker kan förstöra din matlagning: dåliga råvaror, för mycket salt och håglöshet. Det är viktigt för Christer att värna arvet, traditionerna, de unika värdena – men också att längta. Säsongen styr när Christer lagar mat, han vill nyttja produkterna efter årstid och när de är som allra bäst. Längta och sedan njuta: av kantarellerna på hösten, skinkan till jul, eller laxen när den är som bäst på sommaren.

Finalen

Final ägde rum den 5 februari, 1986 på Jordbrukets Provkök i Stockholm.

Vinnare

Årets Kock 1985 blev Christer Lingström från Edsbacka Krog i Sollentuna. Christer fick juryn på fall med rätten:

Vinnarrätt

  • Kyckling på traktörens vis

Juryn

HKH Prins Bertil, hedersordförande
Tore Wretman, ordförande
Gunnar Forssell, Les Amis de Saison, GA
Märit Huldt (Hiram)
Bengt Petri
Roland Möllefors, Restauranger & Storkök
Åke Söderqvist, SHR
Håkan Håkansson, Sveriges Kökschefers Förening
Werner Vögeli, Operakällaren
Örjan Klein, Les Amis de Saison
Inger Nyberg, Jordbrukets Provkök
Barbro Lönnegren, föreningen Matmaffian
Asta Östenius, föreningen Matmaffian
Lennart Tiberg, SMR
Erik Larsson, Dalamejerier
Ola Buckard, Mejeriernas Storhushåll

Tävlingsregler

Alla verksamma yrkeskockar i Sverige fick deltaga. Alla former av storkök och storhushåll kunde representeras (offentliga, privata, restauranger med bordsservering, självserveringar, skolrestauranger, militärrestauranger osv). Varje deltagare tävlade med ett recept, förrätt/varmrätt klassat som festmat av svensk karaktär och rätten kunde presenteras kall eller varm. Huvudingredienserna skulle vara svenska men det fanns ingen maximerad portionskostnad, men det värdesattes om rätten kunde serveras inom en begränsad budget. Smak, kvalitet och prisvärdhet var nyckelord. Det behövde inte vara ”landskapsmat”, men utnyttjande av lokala råvaror och anknytning till hemortens traditioner och sedvänjor värdesattes.

Namn

Kenneth Andersson

Restaurang

Wa-Waco AB

Ort

Halmstad

Finalrätter

Vilt & murkelfärserad renfilé med timjanssås, jordärtskockstimbal och grönsaksstrimlor.

Namn

Jonas Borssén

Restaurang

Victors

Ort

Göteborg

Finalrätter

Rimmad tuppkyckling med mosaik av bönor och legymer.

Namn

Lennart Carlsson

Restaurang

SAS Arlandia Hotel

Ort

Stockholm

Finalrätter

Biff á la Renberg.

Namn

Ingemar Eberstål

Restaurang

Rådhuskällaren

Ort

Falun

Finalrätter

Saltinbakat reninnanlår med tranbärssås och masselnötskryddad potatiskaka.

Namn

Gert Klötzke

Restaurang

Värdshuset Flottaren

Ort

Vansbro

Finalrätter

Saffransfylld unghönsrullader.

Namn

Torbjörn Lagmark

Restaurang

Restaurang Elinor

Ort

Helsingborg

Finalrätter

Kantarell- och räkfärserad hälleflundra i smördegsflan med grönsakspärlor.

Namn

Christer Lingström

Restaurang

Edsbacka Krog

Ort

Sollentuna

Finalrätter

Kyckling på traktörens vis.

Namn

Peter Odén

Restaurang

LKAB:s personalrestaurang

Ort

Kiruna

Finalrätter

Murkelfärserat ripbröst i smördeg.

Namn

Ulf Thorson

Restaurang

Victors

Ort

Göteborg

Finalrätter

Ugnsstekt pigghamslägg med rotfruktsgratäng.

Namn

Stig Östman

Restaurang

Restaurang Morellen

Ort

Stockholm

Finalrätter

Roslagstupp med Karl Johansvamp och endiver.

Galamiddag

Galamiddag och prisutdelning hölls på Operaterrassen i Stockholm.
Middagen komponerades av Hovtraktör Werner Vögeli. Konferencier var Ewonne Winblad.

Meny:
Traditionellt brännvinsbord med tilltugg
Crème Ninon (Grönärtspuré med champagne och vispgrädde)
Selle de jeune renne aux genièvres (Renkalvsadel med sallad)
Fromages (Kvibille-ostar)
Fraises des bois (Sauternemarinerade smultron i saboyonnesås)

Dryck:
Svenskt brännvin
Öl
1984 Ch. Grand Champ
1978 Ch. La Maconne
Cachhucha, White Port