“Jag drivs av hunger och nyfiken och inspireras av begåvade kockar, både yngre och äldre, med passion.”
Om Christer
Christer Lingström är född 7 augusti 1957 och växte upp i Tystberga utanför Nyköping och i Sollentuna. Karriären har satsat på att driva Edsbacka Krog i tre decennier – med vilken han var först i Sverige att få två stjärnor i Guide Michelin – och systerrestauranger i Sollentuna och Strängnäs.
Att längta och sedan njuta
I en av Christer Lingströms kokböcker, ”Den goda sommaren”, skriver han att endast tre saker kan förstöra din matlagning: dåliga råvaror, för mycket salt och håglöshet. Det är viktigt för Christer att värna arvet, traditionerna, de unika värdena – men också att längta. Säsongen styr när Christer lagar mat, han vill nyttja produkterna efter årstid och när de är som allra bäst. Längta och sedan njuta: av kantarellerna på hösten, skinkan till jul, eller laxen när den är som bäst på sommaren.
Finalen
Final ägde rum den 5 februari, 1986 på Jordbrukets Provkök i Stockholm.
Vinnare
Årets Kock 1985 blev Christer Lingström från Edsbacka Krog i Sollentuna. Christer fick juryn på fall med rätten:
Vinnarrätt
- Kyckling på traktörens vis
Juryn
HKH Prins Bertil, hedersordförande
Tore Wretman, ordförande
Gunnar Forssell, Les Amis de Saison, GA
Märit Huldt (Hiram)
Bengt Petri
Roland Möllefors, Restauranger & Storkök
Åke Söderqvist, SHR
Håkan Håkansson, Sveriges Kökschefers Förening
Werner Vögeli, Operakällaren
Örjan Klein, Les Amis de Saison
Inger Nyberg, Jordbrukets Provkök
Barbro Lönnegren, föreningen Matmaffian
Asta Östenius, föreningen Matmaffian
Lennart Tiberg, SMR
Erik Larsson, Dalamejerier
Ola Buckard, Mejeriernas Storhushåll
Tävlingsregler
Alla verksamma yrkeskockar i Sverige fick deltaga. Alla former av storkök och storhushåll kunde representeras (offentliga, privata, restauranger med bordsservering, självserveringar, skolrestauranger, militärrestauranger osv). Varje deltagare tävlade med ett recept, förrätt/varmrätt klassat som festmat av svensk karaktär och rätten kunde presenteras kall eller varm. Huvudingredienserna skulle vara svenska men det fanns ingen maximerad portionskostnad, men det värdesattes om rätten kunde serveras inom en begränsad budget. Smak, kvalitet och prisvärdhet var nyckelord. Det behövde inte vara ”landskapsmat”, men utnyttjande av lokala råvaror och anknytning till hemortens traditioner och sedvänjor värdesattes.
Namn
Kenneth Andersson
Restaurang
Wa-Waco AB
Ort
Halmstad
Finalrätter
Vilt & murkelfärserad renfilé med timjanssås, jordärtskockstimbal och grönsaksstrimlor.
Namn
Jonas Borssén
Restaurang
Victors
Ort
Göteborg
Finalrätter
Rimmad tuppkyckling med mosaik av bönor och legymer.
Namn
Lennart Carlsson
Restaurang
SAS Arlandia Hotel
Ort
Stockholm
Finalrätter
Biff á la Renberg.
Namn
Ingemar Eberstål
Restaurang
Rådhuskällaren
Ort
Falun
Finalrätter
Saltinbakat reninnanlår med tranbärssås och masselnötskryddad potatiskaka.
Namn
Gert Klötzke
Restaurang
Värdshuset Flottaren
Ort
Vansbro
Finalrätter
Saffransfylld unghönsrullader.
Namn
Torbjörn Lagmark
Restaurang
Restaurang Elinor
Ort
Helsingborg
Finalrätter
Kantarell- och räkfärserad hälleflundra i smördegsflan med grönsakspärlor.
Namn
Christer Lingström
Restaurang
Edsbacka Krog
Ort
Sollentuna
Finalrätter
Kyckling på traktörens vis.
Namn
Peter Odén
Restaurang
LKAB:s personalrestaurang
Ort
Kiruna
Finalrätter
Murkelfärserat ripbröst i smördeg.
Namn
Ulf Thorson
Restaurang
Victors
Ort
Göteborg
Finalrätter
Ugnsstekt pigghamslägg med rotfruktsgratäng.
Namn
Stig Östman
Restaurang
Restaurang Morellen
Ort
Stockholm
Finalrätter
Roslagstupp med Karl Johansvamp och endiver.
Galamiddag
Galamiddag och prisutdelning hölls på Operaterrassen i Stockholm.
Middagen komponerades av Hovtraktör Werner Vögeli. Konferencier var Ewonne Winblad.
Meny:
Traditionellt brännvinsbord med tilltugg
Crème Ninon (Grönärtspuré med champagne och vispgrädde)
Selle de jeune renne aux genièvres (Renkalvsadel med sallad)
Fromages (Kvibille-ostar)
Fraises des bois (Sauternemarinerade smultron i saboyonnesås)
Dryck:
Svenskt brännvin
Öl
1984 Ch. Grand Champ
1978 Ch. La Maconne
Cachhucha, White Port