Skip to main content

Intervju

Finalist Årets Kock

William Brittsjö är tävlingens yngsta deltagare som tog sig till final på första försöket.

William Brittsjö är tävlingens yngsta deltagare, fyller 23 år veckan efter finalen.  Uppvuxen i Göteborg och efter skolan har William jobbat på flera krogar som Oaxen, Ångbåtsbryggan, Lux dag för dag, B.A.R m fl men idag jobbar han på den nystartade italienska restaurangen Ricordi. William har hunnit med att tävla en hel del, i bland annat Medalion of Exellence och representerat Sverige i Worldskills (yrkes VM), han har varit finalist två gånger i Årets Unga Kock, varit elev i Juniorkocklandslaget när de kom på fjärde plats i VM 2018. Vi ställde några frågor till William:

Vilket tävlingsbidrag skickade du in och hur kom du fram till den?
Kryddglaserad rygg av torsk med smak av kust och land. Beskrivning: kryddglaserad rygg av torsk med blåmussel mousseline, marinerad kohlrabbi, pocherad och fylld sunrise potatis, ragu på spritärta, citrongurka med aromatiska örter och musselsås smaksatt med limeblad, ostron och wasabi
Jag ville skapa en rätt som återspeglar mig som matlagare och visade på en del teknik men samtidigt få till en nylagad känsla på maten.

När och varför bestämde du dig för att bli kock?
När jag var 12-13 år kom matlagningsintresset verkligen igång och under min prao-tid i skolan så märkte jag att jag verkligen älskade det här yrket.

Vad skulle du jobba med om du inte var kock?
Sommelier.

Vem är du som matlagare?’
Med min mat så vill jag skapa något utöver det vanliga för gästen. Det kan vara teknik/hantverksmässigt, visuellt eller olika texturer. Tycker om att influeras av hela världens gastronomi men råvarorna ska vara hållbara och svenska i den största mån som går.

Vad har du för dröm inom matlagning? Att vinna Årets Kock men framförallt Bocuse d`Or.

Vilka trender ser du inom mat 2021?
Jag tror att take away kommer fortsätta att öka men även mellanklass skiktet av krogar och streetfood kommer att växa då folk verkligen vill gå ut och äta efter pandemin men kanske inte vill lägga alla pengar på ett restaurangbesök utan sprida ut det mer. Sen tror jag att växtbaserat mat kommer att bli mer och mer vanlig i människors vardag för en hållbar framtid.

Vad tänker du om den första finaluppgiften gul lök?
Är en av mina favoritråvaror så ska bli superkul, en råvara som ofta får ta birollen som nu får stå i rampljuset.

Vilka kockar är dina tuffaste konkurrenter i år tror du?
Det är riktig tuff konkurrens i år, försöker inte tänka på vad dem andra gör utan ser mig själv som min främsta konkurrent då det är bara jag själv som kan pusha min utveckling framåt.

Vem vinner Årets Kock 2021?
Om allt klaffar som det ska på tävlingen så är det jag som tar hem titeln Årets Kock 2021.

Stort lycka till William!