Intervju

Finalist Årets Kock 2021

Martin är självlärd som kock men egentligen är Martin trummis som tröttnade på turnélivet och valde att satsa på köket istället.

Martin Karlsson är 44 år och uppvuxen i Borås. Han driver tillsammans med sin fru Grenna Hotell. Martin är självlärd som kock.  Egentligen är Martin trummis men tröttande på turnélivet och valde att satsa på köket istället.

Vilket tävlingsbidrag skickade du in och hur kom du fram till den?
Smörstekt & pocherad Piggvar med rostad blomkålsterrin, ostrontartar, picklad gurka, caviar, rökt broccolikräm & rostad vit vinssås med yuzu. Ville göra en fiskrätt med mycket havkänsla & umami. Blomkålsterrinen är fylld med makrilldashi, soja med fermenterad snökrabba

När och varför bestämde du dig för att bli kock?
För 3,5 år sedan när vi totaltröttnade på de vi hade anställda i köket. Så ur ren uppgivenhet. När man har eget så får man bara se till att lösa saker som inte fungerar..

Vad skulle du jobba med om du inte var kock?
Vet inte, har redan haft en framgångsrik karriär som trummis & turnérat runt halva jorden så inget med en massa resor iallafall. Kanske fotograf.

Vem är du som matlagare?
Ganska smaksäker & estetisk.

Vilka trender ser du inom mat 2021?
Mycket mer växtbaserat och mera mellanrätter.

Vad tänker du om den första finaluppgiften gul lök?
Superkul! Svår uppgift men man kan nog göra väldigt mycket roligt och jag tror att vi kommer att se åtta helt olika bidrag.

Vilka kockar är dina tuffaste konkurrenter i år tror du?
Har inte jättekoll på de övrigas matprofiler men Christian har ju erfarenhet från några finaler och ser mentalt stark ut, 2 väldigt bra saker att ta med sig in i en final.

Vem vinner Årets Kock 2021?
På pappret så absolut Christian men det är små marginaler i en final. Så jag hoppas att jag kan vara med där uppe och fightas om en pallplats men någonstans hade det ju varit sjukt mäktigt om Luqaz gick & vann ändå. Han är värd det.

Stort lycka till i finalen Martin!