Intervju

Malin-Söderström
Malin Söderström

Vi behöver få föräldrar att uppmuntra sina barn att välja att utbilda sig inom vår bransch.

Vi ställde några frågor till kockprofilen Malin Söderström som bland annat driver Restaurangen Moderna Museet och The Fishery. Malin sitter även i styrelsen för Årets Kock AB.

Du har en lång erfarenhet som kock och var den första kvinnliga kocken i Svenska Kocklandslaget. Hur tycker du utvecklingen i branschen ser ut inom jämställdhet och mångfald?
Sedan jag började i branschen för över trettio år sedan så har väldigt mycket hänt men det går långsamt och det har skett en del bakslag. Jag upplevde dock att många av mina tidigare arbetsplatser hade en fantastisk fin mix och respekt i personalen redan då. Det är dessa arbetsplatser som har lockat mig att fortsätta.

Du är styrelsemedlem i Årets Kock, hur är det att sitta i styrelsen för Årets Kock och vilka frågor brinner du för?
Först och främst för svensk gastronomi och hur vi tar oss framåt men det är många frågor i styrelsearbetet som jag brinner för: till exempel jämställdhetsperspektivet i branschen, hur tävlingen Årets Kock utvecklas så bra som möjligt (tävlingsledningen) men även alla andra delar som ungdomstävlingar och att föräldrar ska vilja att deras barn ska satsa på vår fantastiska bransch. Ibland är det lätt att tro att alla runt om förstår vilken potential som finns i branschen och så är det tyvärr inte.

Hur kan vi få fler kvinnor att söka till Årets Kock tror du?
Vi kan inte stirra oss blinda bara på siffror och antalet sökande utan det är flera delar i detta. Vi behöver till exempel få föräldrar att uppmuntra sina barn att välja att utbilda sig inom vår bransch, att se till att elever och nya medarbetare blir väl mottagna och introducerade på arbetsplatser, få bukt med personalbristen som gett oss oslipade chefer, arbeta med ledarskapsträning och personalutveckling etc. Jag tror att där någonstans kommer vi att ha en större andel tjejer kvar i köken som väljer att stanna kvar och av de kommer det att finnas tävlingssugna tjejer.

Det senaste året har varit tufft för branschen, hur har dina verksamheter påverkats?
Vi agerade snabbt förra året och gjorde relativt snabba anpassningar och förändringar. Moderna Museet var stängt 5 månader 2020 och är fortfarande stängt. The Fishery har tappat mycket men sommarkrogen har däremot gått riktigt bra men påverkats en del då vi inte har kunnat ta emot samma mängd gäster som normalt. Sedan öppnade vi en ny enhet 31 augusti i Sundbyberg och det är såklart tufft. Det känns fortfarande väldigt ovisst hur framtiden kommer att se ut.

Hur ser planerna ut för framtiden?
Vi ser över våra interna rutiner och rustar oss för att vara beredda när återhämtningen kommer.

Lycka till framöver Malin!

Foto: Magnus Skoglöf