Intervju

Finalist Årets Kock 2021

"Drömmen är så klart att öppna en egen restaurang när det är rätt tid för det. Men sen så klart vinna Årets Kock."

Louise Johansson är 35 år och från Kungälv.  Louise har arbetat på en hel del krogar i Göteborg som Upper House, Lilla Spinneriet, Familjen, Salt och Sill m fl. Idag driver hon Luckan & Lådan tillsammans med Jessica Frej. 2011 vann Louise Sveriges Mästerkock, första säsongen och 2019 stod hon i final i Årets Kock 2019.

Vilket tävlingsbidrag skickade du in och hur kom du fram till den?
Sashimi på hiramasa med grillat ostron och vit sparris. Vit sparris emulsion, yuzu, ostronskal, krispig khataifi och honungsblommor. Jag testlagade en hel del inför årets tävling. Vid varje träningstillfälle kom jag fram till något nytt och hur jag skulle lägga upp nästa träning. Från att jag stod och lagade egen ricottaost blev det slutligen vit sparris.  Vit sparris med yuzu är en fantastisk kombination sen också tillsammans med ostron som jag grillade rakt på kolen med rå hiramasa. Jag gillar’t.

När och varför bestämde du dig för att bli kock?
Det är en intressant fråga. När jag var 4 år tror jag att jag uttryckte mig för första gången att jag skulle bli kock. Jag har alltid älskat att arbeta med mina händer och varit kreativ. Sen vet i tusan om jag någon gång helt bestämt mig för att bara bli kock. Jag är en rätt rastlös person som tycker om att lära mig nya saker. Därför är det så fint idag att jag kan jobba med mat delvis som kock men också som matstylist. För mig är matlagningen mer konst och smak. Men visst har jag bestämt mig för att alltid jobba med mat, det är det bästa jag vet!

Vad skulle du jobba med om du inte var kock?
Då tror jag att jag skulle vara alpinåkare. Jag har alltid älskat att åka skidor och åka snabbt. När jag var yngre så spelade jag bandy. Så jag tror med den typ av träning och farten i backen skulle vara en klockren kombo.

Vem är du som matlagare?
Min matlagning grundar sig mycket i det vi har från västkusten eftersom jag är därifrån – fisk och skaldjur. Men också mycket vegetariskt! Jag gillar när det finns något oväntat på tallriken, som en överraskning, sen får det gärna vara visuellt vackert och ONÖDIGT gott! Då är min matlagning fulländad.

Vad har du för dröm inom matlagning?
Drömmen är så klart att öppna en egen restaurang när det är rätt tid för det. Men sen så klart vinna Årets Kock.

Vilka trender ser du inom mat 2021?
Jag tror helt klart på mer växtbaserat och att vi tänker närproducerat och hållbart. Sen tror jag smakmässigt på att det kommer mycket hetta, jag tycker mig se det på flera menyer. Olika chilis, jalapeno, torkade kryddor, olika pepparsorter. Men sen så klart tro jag vi alla har ett helt år att ta igen på restaurang, alla vill gå ut och äta igen!

Vad tänker du om den första finaluppgiften gul lök?
Gul lök tycker jag ska bli väldigt roligt. Det passar mig och min matlagning bra. Jag ser fram emot djupdyka i denna fantastiska råvara. Roligt att den är väldigt svensk liksom inte kostar så mycket. En spännande utmaning.

Vilka kockar är de tuffaste konkurrenter i år tror du?
Jag tycker hela startfältet är grymt. Jösses vilket gäng vi är. Jag tror mycket kommer handla om var man är i sin form. Det var ju oerhört jämt i kvalet och tufft motstånd. Så jag tror helt klart att den som lagar godast mat vinner!

Vem vinner Årets Kock 2021?
Jag ser så mycket fram emot att få den där guldmedaljen runt halsen och att knäcka en flaska skumpa rakt ut i publiken. Så vinnaren är jag 2021.

Stort lycka till Louise!