Intervju

Johan Backéus, Årets Kock 2017

På Naturaj vill vi att gästerna ska komma närmare oss som jobbar för att få en mer personlig upplevelse.

Du vann Årets Kock 2017, vad har hänt sedan dess?
Det är en fantastisk resa som jag har gjort och fortfarande gör! Jag och min fru Birgit Malmcrona flyttade till Sundsvall och öppnade vår egen restaurang Naturaj. Vi bor ute på landet tillsammans med vår dotter Saga. Vi har även börjat odla grönsaker samt skaffat ankor där tanken är att använda äggen först och främst i restaurangen.

Ni öppnade Naturaj förra hösten, hur har ert första år gått?
Det har varigt ett påfrestande och stökigt år men samtidigt roligt att äntligen få etablera sig i Sundsvall och skapa den restaurang vi själva skulle vilja gå till.  

Vilken typ av mat och upplevelse vill ni leverera på Naturaj? Vad betyder Naturaj?
Vi vill att man ska komma närmare oss som jobbar på restaurangen och få en mer personlig upplevelse. På Naturaj så bygger det på att alla ska kunna hjälpa till med allt, t.ex blanda en gin och tonic, ta emot gästerna i dörren, laga mat, duka av osv. Känslan skall vara avslappnad och härlig. Vi har ett öppet kök där mestadels av sittplatserna är runt köket. Då ser man oss som lagar maten och kan följa sin maträtt när den tillreds tills att den läggs upp och serveras.
Naturaj betyder naturlig på språket Esperanto.

Hur är det att driva krog i Sundsvall jämfört med Stockholm?
Det är bra! Såklart finns det för och nackdelar med allt och i Stockholm var man lite bortskämd med att man kunde få leveranser flera gånger per dag men i Sundsvall jobbar vi närmare naturen istället. Vi och våra medarbetare är själva ute och plockar svamp, bär och örter samt att vi odlar en hel del hemma. Man kan följa säsongens råvaror på ett annat sätt.

Hur har pandemin påverkat er?
Såklart har det skett en minskning i bokningarna. Vi har haft det superbra från det vi öppnade fram till att pandemin slog till. Till slut fick vi stänga på vardagarna och bara ha öppet på helgerna. Efter sommaren öppnade vi upp igen och det blev återigen fullbokat men när andra vågen kom så blev situationen som i våras. Vår matstudio del har väl tagit mest stryk.. 

Vad har du på gång framöver? Några nya planer?
Vi vill bara få lite stabilitet i restaurangen. Få lite mer ”kontroll” på pandemin så att vi kan känna att vi kan anställa mer personal och fortsätta utveckla det vi gör. Vi har som mål att bli så bra vi kan bli!

Stort lycka till framöver Johan!