Intervju

Finalist Årets Kock

Henric bestämde sig redan som 14-15 åring att bli kock, han gillade pulsen och känslan i köket.

Henric Herbertsson är 29 år och var med i finalen redan förra året så detta blir hans andra final. Henric har tävlat en hel genom åren och har bland annat tagit VM guld med Svenska Kocklandslaget. Nu arbetar Henric på SK Mat & Människor i Göteborg som drivs av Stefan Karlsson som vann Årets Kock 1995. Kanske är det dags för Henric att ta över tronen i år?

Vilket tävlingsbidrag skickade du in och hur kom du fram till den?
Havskräfta med XO-sås, aromatiskt kräftsmör, kräft/tomatglaze. Visste tidigt att jag ville testa göra en XO sås, den är god. Byggde sen vidare på den.

När och varför bestämde du dig för att bli kock?
Det kan nog ha varit vid 14-15 års ålder. Gillade känslan och pulsen i kök/restauranger.

Vad skulle du jobba med om du inte var kock?
Advokat!! Skämt åsido då jag är lite för trög, men man kan ju drömma!

Vem är du som matlagare?’
Den nyfikna, den som söker nya smaker och smaksättare. Älskar att inspireras av andra och utveckla vidare.

Vad har du för dröm inom matlagning?
Starta egen restaurang.

Vilka trender ser du inom mat 2021?
Inte mycket trender om just mat men former ser man ju sjukt mkt av (typ tuilles osv.) Känns som folk börjat gilla 3D printa.

Vad tänker du om den första finaluppgiften gul lök?
Älskar den. Ingen kaninångest tack och lov.

Vilka kockar är dina tuffaste konkurrenter i år tror du?
Mig själv. Att orka, kämpa, köra på, pusha, utveckla, skapa, hitta glädjen och hålla i hela vägen fram till finalen.

 Vem vinner Årets Kock 2021?
I år är det dags för mig att ta hem titeln.

Stort lycka till Henric!