Intervju

Finalist Årets Kock

Gustav är en ambitiös tävlingskock och har tävlat med Juniorkocklandslaget, Kocklandslaget och i Bocuse d'Or.

Gustav är 24 år och arbetar på Agrikultur i Stockholm. Uppvuxen med tre bröder har Gustav blivit en riktig tävlingsmänniska. Gustav har redan hunnit med att tävla en hel del inom matlagning med fina resultat: två OS guld med Juniorkocklandslaget, ett VM-silver i Bocuse d’Or och ett EM-silver i Bocuse d’Or. Gustav har tävlat med bland annat yrkeslandslag, Juniorkocklandslaget, Kocklandslaget och nu är det dags för final i Årets Kock!
Vi ställde några frågor till Gustav:

Vilket tävlingsbidrag skickade du in och hur kom du fram till den?
Mitt tävlingsbidrag bestod av inkokt vit sparris, mangold stuvad med ankäggsgula, vilda örter, musslor bakad torsk och sparrissmörsås. Rätten kom fram igenom en skiss, som sedan blev en smakbild som i sin tur blev rätten i helhet.

När och varför bestämde du dig för att bli kock?
Alltid tyckt att det är roligt att laga mat, men bestämde mig nog på riktigt när jag fick en inblick i tävlingsköket.

Vad skulle du jobba med om du inte var kock?
Troligtvis något lika kreativt som kockyrket. Kreativiteten är något jag måste få utlopp för .

Vem är du som matlagare?’
Jag gillar att laga god mat, svenska smaker, hantverk med enkla råvaror.

Vad har du för dröm inom matlagning?
Jag har alltid velat vinna Årets Kock, och vinna Bocuse d’Or!

Vilka trender ser du inom mat 2021?
Mer egen plockat, vilda örter och tillvaratagande av naturen.

Vad tänker du om den första finaluppgiften gul lök?
Kul! Utmaning! Gott!

Vilka kockar är dina tuffaste konkurrenter i år tror du?
Det finns bara en kock som kan påverka min prestation i finalen och det är ju jag…

Vem vinner Årets Kock 2021?
JAG.

Stort lycka till Gustav!