Skip to main content

Intervju

Fredrik Eriksson, Årets Kock 1987

När jag köpte Långbro för 15 år sedan var min vision ett nutida värdshus och det arbetar vi för än idag.

Vi ställde några frågor till krögaren och Årets Kock 1987, Fredrik Eriksson som i förra veckan hade 15-års jubileum med Långbro Värdshus. Fredrik är även en av Sveriges mest ansedda kockar som driver branschfrågor och engagerar sig i branschens utveckling.

Din restaurang Långbro Värdshus firade 15 år i förra veckan, hur firade ni det?
Med tanke på rådande omständigheter bjöd vi in våra närmaste vänner; våra kunder, leverantörer inom mat & dryck och lokala samarbetspartners till en lunch för att fira den 15 oktober. Det är många som har varit med och stöttat oss genom åren som vi ville uppmärksamma. Även Näringsminister Ibrahim Baylan närvarade då vi har jobbat en del tillsammans under den pågående pandemin.

När jag köpte Långbro för 15 år sedan var min vision ett nutida värdshus och det arbetar vi för än idag. Det är ett hus som ska uppfylla våra gästers många behov, allt ifrån affärsmöten, luncher, middag, bruncher, julbord med släkten till en After Work med vännerna.

Hur har utvecklingen av restaurangbranschen sett ut under dessa 15 år tycker du?
Branschen har generellt sett blivit mycket bättre och har fått bättre arbetsvillkor. Det finns dock mycket kvar att utveckla och där vi inom branschen måste vara med och bidra till bättre arbetsplatser. Tillsammans med Visita och HRF har jag varit med och utvecklat branschkoden som är ett konkret verktyg för hur man som arbetsgivare tar hand om sin personal från rekrytering till avslut.

Det är viktigt att vi aktörer arbetar med hållbarhet och bredd, och som Tore Wretman ödmjukt sa en gång ”vi vill gärna ha det bästa men det ska finnas en plats för alla”. 

Hur har Coronakrisen påverkat dina restauranger?
På Långbro har vi klarat oss bra trots pandemin. Vi ställde tidigt om och anpassade vår verksamhet efter rådande omständigheter. Vi hade redan innan pandemin arbetat mycket med HR-frågor internt och utvecklat en egen krogkod. Vi hade också börjat erbjuda dagens lunch på kvällstid för att få fler gäster in i huset. Under den värsta perioden i våras samarbetade vi med några av våra leverantörer, Arla och Menigo, där vi tillsammans kunde erbjuda matlådor till sjukpersonal på närliggande sjukhus. Vi har också sett att fler har upptäckt oss, både lokala gäster men också gäster som vill göra en utflykt från andra områden runt om stan. Vi hade även öppet för luncher hela sommaren vilket också hade en positiv effekt.

På Nationalmuseum har det varit lite tuffare men vi ser en ljusning. Muséet är nu öppet och här erbjuder vi en prisvärd lunch till alla som är i krokarna. Vi ser även fram emot Zorn-utställningen som öppnar i februari.

Du vann Årets Kock redan 1987, vad har titeln Årets Kock betytt för dig?
Att vinna Årets Kock har betytt jättemycket för mig och gör det än idag. Det var början på min karriär. Årets Kock är en central tävling som betyder mycket för hela branschen och utvecklingen av svensk gastronomi.

Hur ser framtiden ut? Några nya spännande projekt eller nya utmaningar på gång?
Nu ligger fokus på att anpassa våra verksamheter efter rådande läge och se till att fortsätta att vara framgångsrika.
Sen får vi vad som händer framöver.

Vi önskar Fredrik med team stort lycka till framöver!