Intervju

Finalist Årets Kock

Ola Wallin tog silver i Årets Kock 2019 och VM guld med Svenska Kocklandslaget 2018.

Ola är 34 år och bor med sin sambo och sonen Artur i Göteborg. Ola jobbade tidigare på SK Mat & Människor men driver idag det egna cateringbolaget Kroken & Blom. Vi ställde några frågor till Ola:

Vad har du för bakgrund som kock?
Jag har jobbat runt på många olika ställen och sökt kunskap och inspiration.

Vilka meriter har du från tidigare matlagningstävlingar?
Jag var med och tog VM guld med Kocklandslaget 2018. Blev Nordisk Mästare 2018 och tog silvermedalj i Årets Kock 2019.

Vilket tävlingsbidrag skickade du in och hur kom du fram till den?
Jag gjorde en mousseline på pilgrimsmussla som var fylld med råa räkor och toppad med Oscietra kaviar. Den serverades med gurka, gräslök och ostronblad. Till det var det en veloté på grönärtor som smaksattes med shiso och torr sherry. Jag inspirerades av en crème nion som är en klassisk grönärtsoppa som man ofta smakar av med champagne och vispad grädde. Det blev en variant på det.

När och varför bestämde du dig för att bli kock?
Det har alltid bara varit så. Jag skulle egentligen bli trummis men mamma och pappa såg till att jag sökte till restaurangskolan. Vilket är var kanon för jag gillar verkligen att vara kock. När jag blir stor ska jag bli optiker.

Vem är du som matlagare?
Jag gillar att laga maträtter med historia och mycket elegans. Jag inspireras av klassiska serveringar och råvaror.

Vad är din favoriträtt när du lagar mat hemma?
Det är svårt. Lagar ganska mycket olika grejer hemma. Ibland blir det pasta eller dumplings. Någon annan gång blir det kokt fisk med smörsås. Försöker laga ganska nyttigt med mycket grönsaker.

Vilka råvaror gillar du bäst att laga mat på?
Har en förkärlek till fisk och skaldjur, det är det jag gillar att laga absolut mest.

Hur laddar du upp inför Årets Kock i sommar?
Testar grejer i köket och försöker hitta och skapa rätter som har rätt känsla. Gillar också sommaren väldigt mycket så jag ska ta vara på den.

Vilken känd person eller tillställning skulle du vilja laga middag åt?
Tänkte att jag skulle göra middagen till Årets Kock banketten 2021. Det blir kul. Annars är ju Nobel en häftig grej. Det är också ballt att laga mat i finalen av Årets Kock. Det sitter jättemånga superduktiga kockar i juryn som man får laga mat till, det är en cool känsla.

Stort lycka till Ola!