Skip to main content

Intervju

Finalist Årets Kock

Marcus Bremdahl är en klassisk skolad kock som startade sin karriär på Ulla Winbladh.

Marcus är 37 år och är uppvuxen i Varberg men bor nu i Stockholm med sin fru och son. Marcus är kökschef på Konstnärsbaren som ägs av Melanders Group. Vi ställde några frågor till Marucs:

Vad har du för bakgrund som kock?
Efter restaurangskolan i Varberg började som säsongskock i sälen, flyttade till Stockholm när jag tröttnade på säsongslivet. I Stockholm började jag på Ulla Winbladh efter det vidare till F12-gruppen. Träffade Jürgen Grossmann och arbetade i många år hos honom på Restaurang GQ som kökschef och delägare. Sedan 2013 arbetar jag för Melanders Group som äger bland annat Konstnärsbaren.

Har du några meriter från tidigare matlagningstävlingar?
3:e plats i årets Unga Kock 2009
VM Guld som lagledare för Stockholm Culinary Team 2014
OS Guld som coach för juniorkocklandslaget 2016

Vilket tävlingsbidrag skickade du in och hur kom du fram till den?
Glaserad Lammbogsterrin med kryddkokta betor samt picklade betor, ramslöksbakad grön sparris, bränd vit sparris, getostkroketter, sellerikräm samt lammsky. När jag bestämde mig för att söka så var det säsong för både sparris och vårlamm, sen byggde jag vidare med råvaror som jag tycker passar till. Efter ett par dagars laborerande så hade jag hittat mitt bidrag.

När och varför bestämde du dig för att bli kock?
Jag har ända sedan jag började jobba som kock tyckt att det varit roligt men när jag verkligen bestämde mig för att satsa ordentligt var när jag kom till Ulla Winbladh och träffade Pelle Johansson, han trodde på mig och var en bra lärare.

Vem är du som matlagare?
Klassisk skolad kock som är noggrann och som alltid har kvalitet i fokus.

Vad är din favoriträtt när du lagar mat hemma?
När man har tid att stå i köket en hel dag så gör jag gärna kåldolmar, kräver lite tid men så gott det blir när det är klart.

Vilka råvaror gillar du bäst att laga mat på?
Svår fråga men jag försöker alltid att använda råvaror som är i säsong och då finns det mycket att välja på. Sparrissäsongen är nog favoriten.

Hur laddar du upp inför Årets Kock i sommar?
Mycket träning och planering för att vara så väl förberedd som möjligt inför finalen men detta varvas ju såklart med lite skön avkoppling med familjen.

Vilken känd person eller tillställning skulle du vilja laga middag åt?
Enkelt, Tomas Ledin!

Stort lycka till i finalen!