Skip to main content

Intervju

Finalist Årets Kock

Luqaz Ottosson driver restaurang ROT på östra Gotland. I sommar står kanin som stående råvara på menyn.

Luqaz är 34 år och uppvuxen i Eksjö. Efter en sommarsäsong på Gotland flyttade Luqaz dit permanent och driver nu Restaurang ROT. Vi ställde några frågor till Luqaz:

Vad har du för bakgrund som kock?
Jag gick ut restaurangskolan i Eksjö 2005 därefter började jag jobba uppe i Stockholm, gjorde en säsong i Åre innan jag gjorde min första sommar på 50-kvadrat på Gotland 2009. Då blev jag förälskad i Gotland och flyttade sedan dit permanent 2010. På Gotland har jag jobbat på Fabriken Furillen och jag startade även upp köket på lilla Bjers som jag drev dom första 4 åren innan jag 2017 öppnade restaurang ROT ute i norrlanda på östra Gotland.

Har du några meriter från tidigare matlagningstävlingar?
Jag har vunnit Årets Unga Kock 2012 och vann Årets Ekokock 2014.  Var i final i Årets Kock 2017 och i semifinal 2018 och 2019.

Vilket tävlingsbidrag skickade du in och hur kom du fram till den?
Jag skickade in en kryddig griskind med buljonginkokt morot smaksatt med ingefära och en fermenterad kokosvinäger. Jag bestämde mig för att jag vill tävla med griskind då jag var med och styckade gris på ett litet gårdsslakteri på södra Gotland.

När och varför bestämde du dig för att bli kock?
Jag bestämde mig redan när jag var 12 år gammal för att jag ville bli kock. Jag tittade mycket på ett tv-program som hette kockduellen. Detta i kombination med att jag fick min första kokbok (Mer smak på vardagsmaten av Fredrik Eriksson) gjorde att jag började laga väldigt mycket mat hemma till familjen.

Vem är du som matlagare?
Jag är en glad matlagare och låter min lust och passion för mat och råvaror styra min matlagning. Jag lagar det jag känner för.

Vad är din favoriträtt när du lagar mat hemma?
Jag lagar ganska mycket bánh mi, tycker det är galet gott!

Vilka råvaror gillar du bäst att laga mat på?
Jag tycker bäst om att laga mat med lokala råvaror, gärna mycket grönsaker tillsammans med riktigt bra kött eller fågel.

Hur laddar du upp inför Årets Kock finalen i sommar?
Jag driver min restaurang som har sin högsäsong på sommaren så jag kommer att jobba väldigt mycket. Men jag har sett till att kanin är stående råvara på menyn hela sommaren. Sen ser jag till att omge mig med inspirerande och peppande människor som man kan bolla idéer med.

Vilken känd person eller tillställning skulle du vilja laga middag åt?
Jag är inte så intresserad av att laga mat åt någon speciell kändis. Däremot önskar jag att jag hade fått laga mat till min morfar, han hann aldrig få smaka på något jag lagade och jag tror att vi hade haft fina samtal om mat.

Stort lycka till Luqaz!