Intervju

Finalist Årets Kock 2020

Jessie brinner för hållbar gastronomi.

Jessie Sommarström är kreativ ledare på Urban Deli och har tidigare varit i semifinal i Årets Kock men nu är det dags för final.

Jessie Sommarström är 41 år och bor i Vaxholm. Jessies man är också kock så vi gissar att det lagas mycket mat hemma med parets två söner. Vi ställde några frågor till Jessie:

Vad har du för bakgrund som kock?
Jag är skolad i det svensk/franska köket och har jobbat på allt ifrån liten skärgårdskrog till stora brasserier och även stjärnkrog.

Har du tävlat tidigare i matlagning?
Jag har varit i kval och semifinal i Årets kock

Vilket tävlingsbidrag skickade du in och hur kom du fram till den?
Tång & kolbakad gös med vårsmaker från hav & land. Jag ville jobba med Mcs Gös från Hjälmaren, tycker det är en fantastisk matfisk både att äta och tillaga. Jag tycker att bästa tiden på året är vår och sommar så jag ville att man skulle få den känslan av min rätt, både när det gällde presentation, smak och doft. Grill, hav och grönska.

När och varför bestämde du dig för att bli kock?
Vid ca 14 års ålder. Jag ville bli kock för att jag älskar att äta och laga god mat. Jag är också en kreativ person som gillar att skapa.

Vem är du som matlagare?
Jag känner mig mest trygg i det svensk/franska köket men är nyfiken och gillar att prova nya saker. Jag gillar att utveckla mig själv och sätter mig ofta i situationer utanför min comfort zone. Det som är absolut viktigast för mig nu är utveckla mig inom hållbar gastronomi

Vad är din favoriträtt när du lagar mat hemma?
Just nu blir det mycket grillat.

Vilka råvaror gillar du bäst att laga mat på?
Grönsaker.

Hur laddar du upp inför Årets Kock i sommar?
Träna, äta kanin och njuta av sommaren på Resarö.

Vilken känd person eller tillställning skulle du vilja laga middag åt?
Barack Obama sen självklart ansvara för menyn till Nobelbanketten.

Stort lycka till Jessie i finalen!