Intervju

Jesper Jakobsson, finalist i Årets Kock

Jag har alltid tyckt om att laga mat och har sedan jag varit liten hjälpt till i köket.

Jesper Jakobsson är finalist i Årets Kock 2020. Jesper är 25 år och bor i  Göteborg där han jobbar på Restaurang Bhoga.

Vi ställde några frågor till Jesper:

Vad har du för bakgrund som kock?
Har tidigare jobbat på Gothia Towers, Heaven 23 & Imagine, Dorsia Hotel & Restaurant, Sjöbaren Lorensberg samt några mindre krogar i Göteborg.

Har du tidigare tävlat i matlagning?
Ja, kom på 2:a plats i unga ekokockar (Lag), 2:a plats VGS-trofé (Lag), 4:e plats Årets kockelev 2014 (enskild).

Vilket tävlingsbidrag skickade du in till Årets Kock och hur kom du fram till den?
Jag tävlade med Blåanka ifrån Blekslättens gård tillsammans med grön sparris ifrån Lilla Labäck. Anka och sparris är något vi jobbat med tidigare på jobbet fast i annan tappning och ville vidareutveckla dom smakerna för att nå det slutresultat som tog mig vidare till kvalet och även finalen i Årets Kock 2020.

När och varför bestämde du dig för att bli kock?
Jag har alltid tyckt om att laga mat och har ända sedan jag var liten hjälpt till i köket. Men det var inte förrens i högstadiet som jag faktiskt bestämde mig för att bli kock.

Vem är du som matlagare?
Jag gillar att jobba med hela råvaran i min matlagning. Så lite som möjligt skall gå till spillo, försök alltid att använda hela råvaran.

Vad är din favoriträtt när du lagar mat hemma?
Oj, det är en svår fråga då det finns så mycket gott.. Men skulle nog säga lasagne!

Vilka råvaror gillar du bäst att laga mat på?
Något typ av protein fisk eller kött, men mest fokus på grönsaker. Rotselleri är ju något utav en favorit, det finns ju året runt!

Hur laddar du upp inför Årets Kock i sommar?
Det blir en del fysisk träning när jag inte står i köket, men samtidigt är det viktigt att kunna slappna av också! Då är det alltid skönt att kunna hänga med lite vänner och släppa allt som har med tävling och jobb att göra.

Vilken känd person eller tillställning skulle du vilja laga middag åt?
Också en svår fråga. Vi hade Daniel Humm på Bhoga för inte så längesen, så jag tror jag nöjer mig där faktiskt!

Stort lycka till i finalen Jesper!