Intervju

Finalist Årets Kock 2020

Henric bestämde sig redan som 12-åring för att bli kock.

Henric Herbertsson har lång tävlingserfarenhet och har tidigare tävlat i Svenska Kocklandslaget som senast vann silver i Culinary Olympics.

Henric är 28 år och är från Sunne i Värmland. Idag jobbar han på stjärnkrogen SK Mat & Människor i Göteborg där även Årets Kock 2019, Martin Moses är kökschef. Vi ställde några frågor till Henric:

Vad har du för bakgrund som kock?
Jag gick på hotell- och restauranggymnasiet i Karlstad. Därefter har det blivit arbete på flera krogar som Skärets krog, Fiskekrogen, Thörnströms kök och nu SK Mat & Människor.

Har du några meriter vid tidigare matlagningstävlingar?
Jag har tidigare tävlat med Svenska Kocklandslaget där vi tagit:
Guld i culinary world cup med kocklandslaget 2018
Guld i nordiska mästerskapen på island 2019
Silver i culinary olympics med kocklandslaget 2020

Vilket tävlingsbidrag skickade du in och hur kom du fram till den?
Mitt bidrag var: sotad, glazad torsk med broccoli, gulbeta fylld med eldad havskräfta, grön tomat och vitvinssås.
Jag fick möjlighet att få spons på fisk så jag valde att köra på torsk och havskräfta. Sen var det bara att hitta goda grönsaker. Och skapa en rätt som är så varm som möjligt.

När och varför bestämde du dig för att bli kock?
Någon gång vid 12-13 års ålder. Det var kul att laga mat tyckte jag.

Vem är du som matlagare?
Jag gillar en nylagad känsla och höga smaker. Spretig säger min tjej

Vad är din favoriträtt när du lagar mat hemma?
Mexican toast (Quesadillas)

Vilka råvaror gillar du bäst att laga mat på?
Svår fråga, det går efter säsong och känsla. Just nu är det tomater/jordgubbar.

Hur laddar du upp inför Årets Kock i sommar?
Många timmar i köket och försöker även vara på gymmet lite grann. Vara ute och äta för att få inspiration.

Vilken känd person eller tillställning skulle du vilja laga middag åt?
Alla skådespelare i the Office, dom verkar härliga.

Stort lycka till Henric!