Intervju

Finalist Årets Kock

Christian fastnade för kockyrket för att det är så levande och kreativt.

Christian Siberg är 29 år, född i Örebro och uppvuxen Göteborg. Nu bor Christian i Stockholm och är kökschef på den nya restaurangen Omaka som snart ska öppna. Vi ställde några frågor till Christian:

Vad har du för bakgrund som kock?
Jag har jobbat på många bra krogar med duktiga kollegor. Jag har ett stort driv att utvecklas och jag söker ständigt efter inspiration. Fastnade för kockyrket för att det är så levande och kreativt.

Har du tävlat i matlagning tidigare?
Jag var med i finalen i Årets Kock 2019.

Vilket tävlingsbidrag skickade du in och hur kom du fram till den?
Jag sökte med piggvar, glazad hel-grillad ryggfilé med smaker av jalapeno, miso, koriander, soja och sparris. Piggvar är en utav mina favoriter, dels för smaken och även för att den har en så fin och härlig textur, sen tycker jag det är spännande att kombinera smaker och tekniker från hela världen.

När och varför bestämde du dig för att bli kock?
Jag bestämde mig för att bli kock när jag var 14-16 år. Då jobbade och praktiserade jag på några enkla restauranger och kände rätt snabbt att de här kan vara min grej. Skolan var aldrig riktigt för mig då jag alltid har varit rastlös och haft svårt att koncentrera mig när jag inte tycker att saker är intressant. Jag kände att jag var behövd på krogen och att jag fyllde en funktion. Desto mer jag lärde mig desto större blev intresset och på den vägen är det.

Vem är du som matlagare?
Jag vill säga att jag är lekfull, kreativ och orädd. För mig är det viktigt att kunna bemästra alla olika delar av kockyrket inklusive pastry och bageri. När man får en förståelse för olika tekniker kan man börja applicera de i andra delar av matlagningen fortsätta utvecklas.

Vad är din favoriträtt när du lagar mat hemma?
Blir mycket asiatiska grillspett med härliga sommarsallader men smiter in en och annan falukorv med stuvade makaroner också.

Vilka råvaror gillar du bäst att laga mat på?
Har många favoriter men definitivt råvaror i säsong. Nu på sommaren är det mycket grönt som är i fokus. Det är viktigt för mig att hitta råvaror producerade under förhållanden som optimerar dess naturliga smak och textur.

Hur laddar du upp inför Årets Kock i sommar?
Mycket fokus på kanin men även fysisk träning. Där emellan njuter jag av sommaren med familjen.

Vilken känd person eller tillställning skulle du vilja laga middag åt?
Svårt att säga, jag vill laga min mat åt så många som möjligt.

Stort lycka till Christian!