Intervju

Finalist Årets Kock

Detta är Christians Sibergs tredje raka final i Årets Kock, är det kanske dags att ta hem guldet i år?

Christian Siberg är 30 år och uppvuxen på Västkusten. Nu bor han i Stockholm och är köksmästare på Restaurang Omaka. Detta blir Christians tredje raka final i Årets Kock. Vi ställde några frågor till Christian:

Vilket tävlingsbidrag skickade du in och hur kom du fram till den?
Har en gång skickat in ett tävlingsbidrag med fågel och en gång med fisk, denna gång blev jag sugen på att arbeta med ett helt vårlamm och på den vägen är det.

När och varför bestämde du dig för att bli kock?
Jag började jobba som diskare när jag var 13-14 år, fick göra lättare arbetsuppgifter och tyckte det var roligare än skolan och på den vägen är det. Jag fastnade väl helt vid 20 års ålder när jag hamnade på bättre krogar och fick utvecklas mera.

Vad skulle du jobba med om du inte var kock?
Svårt, vill gärna tro att jag hade varit fotbollsspelare men realistiskt tror jag hade jobbat som grönsaksbonde eller med människor.

Vem är du som matlagare?
Jag tror att andra skulle beskriva mig som smaksäker, bred, kreativ och hungrig.

Vad har du för dröm inom matlagning?
Har ett par delmål men den stora drömmen är att en dag få öppna mitt eget ställe.

Vilka trender ser du inom mat 2021?
En trend som jag ser och som jag hoppas fortsätter är ett fokus på hållbarhet och miljö samt ett större intresse för hur råvaror produceras. Att krogar tar mer ansvar för att lyfta fram producenterna.

Vad tänker du om den första finaluppgiften gul lök?
Rolig uppgift, det finns många vägar att gå. Lök används i nästan all matlagning men sällan som huvudråvara. Kul att den lyfts fram.

Vilka kockar är dina tuffaste konkurrenter i år tror du?
Det är ett bra gäng. Tror på alla har en chans men fokuserar på min prestation.

Vem vinner Årets Kock 2021?
Christian Siberg

Stort lycka till i finalen!