Intervju

Årets Kock 2020

"Ge aldrig upp och våga tro på dig själv. Om man inte själv gör det vem ska göra det då?"

Hur känns det nu att vunnit Årets Kock?
Lättnad och glädje men framförallt lättnad. Det var mycket anspänning och förväntan innan men en skön känsla efteråt. 

Berätta hur det kom sig att du började tävla i matlagning?
Jag har i princip tävlat i hela mitt liv. Spelade innebandy i 8 år och även spelat amerikansk fotboll. Sen kom jag till ett vägskäl: välja matlagningen eller sporten. Då blev det en kombo: att tävla i matlagning. Här får jag båda delar, tävlingsandan och matlagningen.

Hur kommer dig sig att du sökte till Årets Kock? 
Jag ville utmana mig själv. Ställde upp 2018 och då jag kom på tredje plats. Satsade sen på Svenska Kocklandslaget och OS 2019. Men suget efter att ställa upp igen fanns kvar så jag sökte i år igen.

Var det någon gång under tävlingen du tvekade på dig själv?
Under tävlingen när skummet på den varma kaninen gick åt skogen så undrade jag hur detta skulle gå…. Men innan tävlingen så tänker man ofta på om rätterna verkligen är goda, är det rätt osv.

Berätta om dina tränade rätter på råvara kanin?
Båda mina kaninrätter utgick från samma princip, jag ville skapa en igenkänningsfaktor för juryn. Jag lagade en klassisk fransk kaninterrin men med mer innovativa tillbehör. Varmrätten likaså, det var en klassisk farci som är en fransk matlagningsmetod som juryn skulle känna igen men att tillbehören skulle kännas spännande och serveringen nytänkande.

Vem ansåg du var din största konkurrent i tävlingen?
Ola Wallin till 100%. Han är en mycket duktig kock som dessutom kom på andra plats förra året.

Hur mycket tränade du inför Årets Kock?
Träningen med Svenska Kocklandslaget ger mycket erfarenhet i form av struktur och organisation. Inför Årets Kock började jag träna direkt efter kvaltävlingen. I början provlagade jag kanin för att bara lära känna råvaran men from augusti tränade jag ca 10-12 timmar om dagen, 6 dagar i veckan i köket på Electrolux Professional. Min flickvän tycker det räcker med kanin på matbordet för en lång tid framöver.

Hur framtiden ut nu?  Vad står näst på tur att göra?
Jag vet inte riktigt än, framtiden är öppen men hoppas såklart på mycket jobb och många möten med spännande människor. Det är ju tyvärr en osäker tid vi befinner oss i men jag har redan hel del inplanerade aktiviteter med sponsorer och partners.

Vi ser fram emot att följa Ludwig under hans vinnarår!