Skip to main content

Här är tävlingsgruppen för Årets Kock 2024

Planeringen inför Årets Kock 2024 är i full gång. Nu presenteras kockarna som ska ta fram upplägget för tävlingens olika moment – från receptkvalet via kvalfinalen till den stora finalen. Finalen av Årets Kock 2024 går av stapeln 17 oktober 2024.

Tävlingsgruppen som ska utforma Årets Kock 2024 kommer precis som i år att ledas av Viktor Westerlind (Årets Kock 2009) tillsammans med tävlingsledningen bestående av Jonas Dahlbom (juryordförande och Årets Kock 1996) och Stefan Eriksson (råvaruansvarig och Årets Kock 2005). Resterande namn i tävlingsgruppen är Jimmi Eriksson (Årets Kock 2016), Emma Shields, krögare på Freyja, Florencia Abella, köksmästare på Ekstedts, och Stefan Ekengren som driver restaurang Hantverket.

– De sitter alla på olika erfarenheter som kommer att bidra till att utforma tävlingen till något utöver det vanliga. Deras olika perspektiv kommer vara värdefulla när vi tar fram de moment som ska avgöra Årets Kock 2024, säger Viktor Westerlind, tävlingsledare för Årets Kock.

Helene Kugelberg, VD för Årets Kock, berättar att tävlingsgruppen är noggrant utvald.

– Det känns så himla roligt att få planera nästa års tävling tillsammans med de här gastronomiska stjärnorna. Jag känner mig trygg och stolt över att ha med dem i teamet, säger Helene Kugelberg, VD på Årets Kock AB.

Om tävlingsgruppen för Årets Kock 2024:

Viktor Westerlind vann Årets Kock 2009, är tävlingsledare för Årets Kock tävlingsgrupp och är kökschef på Operakällaren i Stockholm. Viktor har erfarenhet från flera restauranger som Restaurant Frantzén, den första restaurangen i Sverige att få tre stjärnor i Guide Michelin, Aira, Fredsgatan 12, samt Pontus Group. Han har även tagit guld i Culinary Olympics med Svenska Kocklandslaget 2012.

Jonas Dahlbom vann Årets Kock 1996, är juryordförande i Årets Kock tävlingsgrupp och driver Dahlboms mat & bar i Linköping. Utöver vinsten i Årets Kock 1996 kom Jonas fyra i Bocuse d’Or 2005 och coachade Tommy Myllymäki, Årets Kock 2007, när han vann guld i EM 2014 och brons i Bocuse d’Or 2015.

Stefan Eriksson vann Årets Kock 2005, är råvaruansvarig i Årets Kock tävlingsgrupp och driver Brutalisten i Stockholm med stort fokus på råvaror. Han är även provningsledare för Exceptionell Råvara där man utvecklar spetsen av svenska råvaror. Förutom Årets Kock har Stefan bland annat skapat Nobelmenyn 2008.

Jimmi Eriksson har tävlat i professionell matlagning i över tio år. Han vann Årets unga kock 2013, blev Årets Kock 2016 och var med i Svenska Kocklandslaget i flera år. Tidigare arbetade han på Lilla Ego och idag driver han eget. 2022 ansvarade han för förrätt och huvudrätt på Nobelbanketten.

Emma Shields är en kock som älskar att tävla. Hon har varit i final i Årets Kock och har representerat både Svenska juniorkocklandslaget och yrkeslandslaget. Kockkarriären inleddes på PM & Vänner och fortsatte på flera välrenommerade krogar. Nu driver hon en av Stockholms mest populära restauranger Freyja på Södermalm.

Florencia Abella växte upp i Argentina och flyttade sedan till Spanien för att arbeta med mat. Sedan dess har hon arbetat på toppkrogar runt om i världen – i bland annat Italien, Dubai och Japan. I dag är hon köksmästare på Ekstedt i Stockholm som har en stjärna i Michelinguiden.

Stefan Ekengren har 30 års erfarenhet från restaurangbranschen och har bland annat varit köksmästare på Görvälns Slott, Krägga Herrgård och Hotell Borgholm. Sedan 2017 är han köksmästare på Restaurang Hantverket. Han brinner för traditionell svensk husmanskost och det klassiska matlagningshantverket.

Tävlingsgrupp 2024 Årets Kock