Skip to main content

Nyhet

Martin Moses, Årets Kock

"Jag hoppas att Årets Rätt kommer att bli en favoriträtt hemma i köken, både nu och i framtiden"

Årets Rätt 2020 är torskbiff med grovmosade vita rotfrukter, ljumna citronpicklade grönsaker och kål, skummig dillsås och rostade frön.

Den är skapad av Martin Moses, Årets Kock 2019, regerande svensk mästare i professionell matlagning.

– Det är ett stort och roligt uppdrag att få ta fram Årets Rätt 2020. Jag kände direkt att jag vill att rätten ska spegla min egen matfilosofi med rena smaker och svenska råvaror. Att det blev fisk är ju också en självklarhet med tanke på min hemmahamn i Göteborg. Jag hoppas att denna rätt kommer att bli en favoriträtt hemma i köken, både nu och i framtiden, säger Martin Moses, Årets Kock 2019, som tagit fram Årets Rätt 2020.

Årets Rätt ska spegla sin tid och den skapande kockens matlagningsfilosofi. Den ska kunna serveras både hemma och på restaurang, vara klimatsmart och lagad på råvaror tillgängliga i vanliga mataffärer över hela landet under större delen av året. Årets Rätt skapas alltid av regerande svensk mästare i professionell matlagning – Årets Kock.

-Det finns många klassiska rätter som vi alla känner till och älskar, men vem skapar morgondagens klassiker? Genom Årets Rätt skapar vi nya, klassiska rätter baserade på ett klimatsmart och tidsenligt tänk som förhoppningsvis blir uppskattade favoriter i Sverige, säger Andreas Stenberg, VD för Årets Kock.

Årets Rätt serveras den 18 mars på bland annat Portal Restaurant, Nationalmuseum och Långbro Värdshus i Stockholm samt på at Park i Göteborg.

Om Martin Moses
Martin Moses vann Årets Kock finalen 2019. Martin född och uppvuxen i Växjö men sedan 2005 är han verksam i Göteborg hos Götaplatsgruppen. Martin inledde sin karriär hos PM & Vänner och gick därefter till Fond och stjärnkrogen SK Mat & Människor där han arbetar som kökschef och med utveckling av koncernens restauranger.

Martin har arbetat på Michelinkrogar i mer än tio år, hans signum är höga smaker med få ingredienser där varje råvara får möjlighet att framträda i både smak och struktur. Hemma lagar Martin gärna svensk och asiatisk husmanskost. Inspirerad av sin uppväxt där han redan som ung hade stort intresse för råvaror och plockade mycket svamp och bär, fiskade och odlade grönsaker, och såklart från sina många resor till Malaysia där Martins fru har sina rötter.

Till receptet

För mer information
Vanja Vilbern, Marknad och Partnerchef Årets Kock AB, 070-2313610 vanja.vilbern@aretskock.se

 

Foto: Gustav Bergmark