Skip to main content

Den tredje uppgiften – “koka soppa på en spik” eller “man tager vad man haver”: 

Den 18 oktober fick finalisterna åka till Grönsakshallen Sorunda där de fick en budget på 300kr för att laga sex portioner. Råvarorna var valfria och finalisterna fick “köpa” råvaror som i en butik. Det enda som fick användas på Annexet är salt.

Den tredje uppgiften var:

  • Otränad rätt.
  • Råvaror väljs från skafferi och receptet skrivs dagen innan final.
  • Receptet ska innehålla följande: en rubrik, en förklarande text (obligatoriskt), ingredienslista och beredningstext.
  • “Koka soppa på en spik” är endast ett talesätt – man behöver inte göra en soppa.
  • Tävlanden får en budget på totalt 300kr för att handla i skafferiet där samtliga råvaror finns.
    • 6 portioner.
    • Varm huvudrätt.
    • Svenska råvaror.
    • Endast salt finns att tillgå i skafferiet.
    • Vissa förpackningar/råvaror får brytas/delas (kommer att finnas i ett separat skafferi). Andra köps hela (huvudskafferi).
    • All servering på en tallrik. Ingen à part tillåts (undantag för sås).
    • Sås får serveras till rätten. Valfritt om sås serveras på tallrik eller à part.
    • Varje tävlande får en vagn, våg och dator för att registrera köp och skriva recept på samt en personal shopper till hjälp i skafferiet.
    • Personal shopper får ej tillhandahålla tips, enbart fakta.
    • Tävlande får 2 timmar på sig att skriva recept och plocka ihop råvaror.
  • Årets Kock AB förser tävlande med porslin på plats (flat eller djup tallrik samt ev såskanna).
  • Det är förbjudet att använda överblivna råvaror från andra uppgifter i tävlingen. Man får endast använda råvaror från skafferiet plus salt i detta moment. Bryter tävlande mot denna regel blir man diskvalificerad från tävlingen.
  • 5 timmar att färdigställa rätten.