Finalister Årets Kock 2020

Här har ni dem, de åtta kockar som har gått till final i Årets Kock 2020 – SM i professionell matlagning. I startfältet finns förra årets silvermedaljör och ytterligare en kock som tog bronsplats 2018, en kock som var i final förra året, en kock som tog sig till final 2017, en kock som varit med i semifinal tidigare och samt tre debutanter. Finalen hålls den 17 september på Annexet i Stockholm. Där kommer finalisterna att tävla i flera moment under dagen och på kvällen kommer vinnaren – Årets Kock 2020 – att koras.

Jesper Jakobsson

Restaurang Bhoga

Jesper är 25 år och bor i Göteborg. Jesper har alltid tyckt om att laga mat och har sedan han varit liten hjälpt till i köket. Men det var inte förrens i högstadiet som han bestämde sig för att bli kock. Jesper har tävlat i matlagning tidigare och kommit på 2:a plats i unga ekokockar (Lag), 2:a plats VGS-trofé (Lag), 4:e plats Årets kockelev 2014 (enskild).
Han lagar helst mat av någon protein, fisk eller kött, men mest fokus på grönsaker. "Rotselleri är ju något utav en favorit, det finns ju året runt"!

Christian Siberg

Omaka Stockholm

Christian Siberg blandar gärna influenser från hela världen i sin mat och i grönsakslandet utanför sin lägenhet hittar han sin matharmoni. I år är det andra året i rad han är i final i Årets Kock och han ser fram emot revansch. Christian är fast övertygad om att alla har ett intresse för mat, även de som inte lagar så mycket mat själva – för mat handlar ju om att njuta av stunden, andas in alla dofter och riktigt känna smakerna. Och vem gillar inte det?

’’När jag lagar mat blir jag nästan som en 3-åring. Jag har svårt att sitta still, det kliar i kroppen och har jag en idé vill jag på den direkt.’’

Ludwig Tjörnemo

Unilever Food Solutions

Ludwig är 28 år och har jobbat på många stjärnkrogar världen över. Han har tävlat en hel del under åren och 2018 kom Ludwig på tredje plats i Årets Kock. Mellan 2014-2018 tävlade han i Svenska Junior Kocklandslaget och sedan början av 2019 i Svenska Kocklandslaget. När Ludwig var13 år fick han följa med sin systers man till hans jobb in i restaurangköket. Där blev det prao och sedermera ett sommarjobb och sen var Ludwig fast för den intensiva pulsen och den fartfyllda vardagen.
" Att jobba med människor som delar samma passion som en själv är ju en ynnest och att hela tiden få utmana sig själv och skapa något unikt. Det är nog den största anledningen varför jag bestämde mig för att bli kock".

Jessie Sommarström

Urban Deli, Stockholm

Jessie Sommarström är kreativ ledare på Urban Deli. Jessie har varit i semifinal i Årets Kock tidigare. Hon är skolad i det svensk/franska köket och har jobbat på allt ifrån liten skärgårdskrog till stora brasserier och även stjärnkrog.
"Jag gillar att utveckla mig själv och sätter mig ofta i situationer utanför min comfort zone. Det som är absolut viktigast för mig nu är utveckla mig inom hållbar gastronomi"

Henric Herbertsson

SK Mat Människor

Henric är 28 år och är från Sunne i Värmland. Efter hotell- och restauranggymnasiet blev det jobb på flera krogar som Skärets krog, Fiskekrogen, Thörnströms kök och nu SK Mat & Människor. Henric har tävlat med Svenska Kocklandslaget och tog senast silver i Culinary Olympics.

"Jag gillar en nylagad känsla och höga smaker"

Luqaz Ottosson

Restaurang ROT

Luqaz har varit i final i Årets Kock 2017 och var även med i semifinal 2018 och 2019. Luqaz är 34 år och uppvuxen i Eksjö. Efter en sommarsäsong på Gotland flyttade Luqaz dit permanent och driver nu Restaurang ROT.

"Jag gjorde min första sommar på 50-kvadrat på Gotland 2009. Då blev jag förälskad i Gotland och flyttade sedan dit permanent 2010 och 2017 öppnade jag restaurang ROT ute i norrlanda på östra Gotland".

Marcus Bremdal

KB-Konstnärsbaren

Marcus är 37 år och är uppvuxen i Varberg men bor nu i Stockholm. Marcus är en klassisk skolad kock som startade sin karriär på Ulla Winbladh. Han har varit coach för Juniorkocklandslaget som tog guld 2016. Det är första gången Marcus är i final i Årets Kock.

"När man har tid att stå i köket en hel dag så gör jag gärna kåldolmar, kräver lite tid men så gott det blir när det är klart"

Ola Wallin

Kroken & Blom

Ola Wallin tog silver i Årets Kock 2019. Han har tidigare vunnit både VM med svenska kocklandslaget och Nordiska mästerskapet. Han ser sig själv som en klassisk matlagare och har intresse för matens historia och framförallt det franska köket. Inför finalen tränar han både psykiskt och fysiskt och planerar att vinna med väl valda strategier.

"Jag gillar att laga maträtter med historia och mycket elegans. Jag inspireras av klassiska serveringar och råvaror".