Finalister Årets Kock 2021

Här har ni dem, de åtta kockar som har gått till final i Årets Kock 2021 – SM i professionell matlagning. I startfältet finns flera rutinerade tävlingskockar, tre kockar som stod i final 2020, två från finalen 2019 samt tre debutanter. Finalen hålls den 16 september på Annexet i Stockholm. Där kommer finalisterna att tävla i flera moment under dagen och på kvällen kommer vinnaren – Årets Kock 2021 – att koras.

Martin Karlsson

Grenna Hotell

Martin började som kock för 3,5 år sedan när han och hans fru tog över Grenna Hotell. Martin har en karriär som trummis men tröttnade på turnélivet och tog över köket på hotellet istället.

Christian Siberg

Omaka Stockholm

Det här blir Christians tredje raka final i Årets Kock.
– Jag är jäkligt mycket tävlingsmänniska, jag vill alltid vinna. Dels vill man prestera bra och att det man serverar är något man kan stå för. Jag ställer inte upp för att inte vinna. Att få vinna Årets kock är ett kvitto på att det man gör är riktigt bra.

Anders Isaksson

Compass Group

Anders är 32 år och verksam som kulinarisk ambassadör för Compass Group. Det var Anders hemkunskapslärare som tyckte Anders borde bli kock och på den vägen är det.
Anders har tidigare tävlat med Svenska Kocklandslaget och tog silver i OS 2020.

Louise Johansson

Luckan & Lådan

Louise är 35 år och från Göteborg. Detta blir hennes andra final i Årets Kock.
– Som barn gillade jag att baka och vara med i köket. Jag lärde mig det mesta själv. Matlagning är verkligen min passion, jag älskar det med varje cell i kroppen. Det är jag nog ganska ensam om i min familj! Mamma och pappa tycker bäst om när jag bjuder på ”vanlig mat” utan krusiduller.

Henric Herbertsson

SK Mat Människor

Henric är 28 år och är från Sunne i Värmland. Efter hotell- och restauranggymnasiet blev det jobb på flera krogar som Skärets krog, Fiskekrogen, Thörnströms kök och nu SK Mat & Människor. Henric har tävlat med Svenska Kocklandslaget och tog senast silver i Culinary Olympics.
"Jag gillar en nylagad känsla och höga smaker"

Luqaz Ottosson

Restaurang ROT

Luqaz har varit i final i Årets Kock 2017 och 2020, han var även med i semifinal 2018 och 2019. Luqaz är 35 år och uppvuxen i Eksjö. Efter en sommarsäsong på Gotland flyttade Luqaz dit permanent och driver nu Restaurang ROT.

"Jag gjorde min första sommar på 50-kvadrat på Gotland 2009. Då blev jag förälskad i Gotland och flyttade sedan dit permanent 2010 och 2017 öppnade jag restaurang ROT ute i norrlanda på östra Gotland".

Gustav Leonhardt

Agrikultur

Gustav är 25 år och detta är hans första final i Årets Kock men har tidigare tävlat i Kocklandslaget och i Bocuse d'Or.
- Mat har alltid varit närvarande i min familj, mormor har jobbat som hushållslärare och visade tidigt hur man steker pannkakor och plättar. Och så är jag uppvuxen på landet, i norra Sorunda utanför Nynäshamn. Jag har alltid varit van vid att lammen går i hagen på våren och ligger i frysen på hösten.

Wlliam Brittsjö

Ricordi

William Brittsjö är tävlingens yngsta deltagare, fyller 23 år veckan efter tävlingen:
-Tävlingsmässigt så är det att vinna Årets kock innan jag är 25 år och vinna Bocuse d’or. Sedan vill jag öppna krog en dag för att ge den där upplevelsen som jag har från barndomen.