Här har ni dem, de åtta kockar som har gått till final i Årets Kock 2021 – SM i professionell matlagning. I startfältet finns flera rutinerade tävlingskockar, tre kockar som stod i final 2020, två från finalen 2019 samt tre debutanter. Finalen hålls den 16 september på Annexet i Stockholm. Där kommer finalisterna att tävla i flera moment under dagen och på kvällen kommer vinnaren – Årets Kock 2021 – att koras.


– Jag är jäkligt mycket tävlingsmänniska, jag vill alltid vinna. Dels vill man prestera bra och att det man serverar är något man kan stå för. Jag ställer inte upp för att inte vinna. Att få vinna Årets kock är ett kvitto på att det man gör är riktigt bra.

Anders har tidigare tävlat med Svenska Kocklandslaget och tog silver i OS 2020.

– Som barn gillade jag att baka och vara med i köket. Jag lärde mig det mesta själv. Matlagning är verkligen min passion, jag älskar det med varje cell i kroppen. Det är jag nog ganska ensam om i min familj! Mamma och pappa tycker bäst om när jag bjuder på ”vanlig mat” utan krusiduller.

"Jag gillar en nylagad känsla och höga smaker"

"Jag gjorde min första sommar på 50-kvadrat på Gotland 2009. Då blev jag förälskad i Gotland och flyttade sedan dit permanent 2010 och 2017 öppnade jag restaurang ROT ute i norrlanda på östra Gotland".

- Mat har alltid varit närvarande i min familj, mormor har jobbat som hushållslärare och visade tidigt hur man steker pannkakor och plättar. Och så är jag uppvuxen på landet, i norra Sorunda utanför Nynäshamn. Jag har alltid varit van vid att lammen går i hagen på våren och ligger i frysen på hösten.

-Tävlingsmässigt så är det att vinna Årets kock innan jag är 25 år och vinna Bocuse d’or. Sedan vill jag öppna krog en dag för att ge den där upplevelsen som jag har från barndomen.