Finalister Årets Kock 2018

Här har ni dem, finalisterna i Årets Kock 2018. Du ser dem göra upp i finalen den 28-29 september på Kungl. Tennishallen, Stockholm.

Anders Johnsson

Rejmes Restaurang, Örebro

Anders Johnsson beskriver sin matlagning som ärlig och kärleksfull. Att alltid använda de bästa råvarorna för årstiden från små, lokala producenter är en självklarhet när Anders lagar mat. Att utmana sig själv har alltid varit en stor motivation och han är en vinnarskalle som sätter höga krav på sig själv när det kommer till matlagning, därför kändes Årets Kock som perfekt tävling att delta i.

"Fan vad jag ville det här! Det var lite jobbigt att de att det var en örret tidigare idag, det är ingen favorit. Men jag gjorde det!" ropar Anders när vi undrar hur det känns.

David-Lundqvist-Actionbilder-Finalist-ÅretsKock-SannaLindberg

David Lundqvist

Grand Hôtel, Saltsjöbaden

Det är tredje gången som David Lundqvist deltar i finalen av Årets Kock och siktet är inställt på vinst. Han beskriver själv som en ärlig matlagare som alltid levererar höga smaker paketerat med en enkelhet, men utan att glömma finess och grym slutfas. Om David får bestämma fredagsmiddagen så är favoriten; matjessill, svensk färskpotatis, hackat ägg och lök med brynt smör.

"Det här känns väldigt bra, det har varit kul hela vägen igenom! Plattfiskarna på varukännedomen satt" säger David efter beskedet att han gått till final.

Jonas-Alvin-Actionbilder-finalist-åretskock-sannalindberg

Jonas Alvin

Stångs magasin, Linköping

Redan innan gymnasiet hade Jonas Alvin bestämt sig för att satsa på kockyrket och i dag är han en av debutanterna som lyckades ta sig till final. Matlagning har alltid varit en inspiration för Jonas, och framgångsreceptet för att kunna presentera på topp tror Jonas är att hela tiden utvecklas i sin matlagning. I Jonas kylskåp finns alltid en krav-märkt gräddfil och när vänner och familj bjuds på middag blir det oftast Tarte flambé.

"Råvarukorgen var svår, men jag är i final!" säger en glädjestrålande Jonas.

Lars-Niklasson-Actionbilder-finalist-åretskock-sannalindberg

Lars Niklasson

Lilla Ego, Stockholm

Lars Niklasson blir aldrig riktigt nöjd, en egenskap som visat sig lönsam i tävlingen. Men trots detta tycker Lars att den bästa taktiken för en lyckad matlagning är att ha roligt, våga prova, smaka av ordentligt och inte glömma att salta! Lars har en dröm om att i framtiden kunna kombinera sitt intresse för matlagning och jakt i större utsträckning. Den stora inspirationskällan för Lars grundar sig hos hans pappa, en amatörkock som la mycket tid och omsorg i sin matlagning.

"Vad spännande detta blir! Det kändes som en skitdag efter råvarukorgen men det gick ändå. Bra upplägg på tävlingen med flera moment" säger Lars när han får veta att han är vidare till finalen.

Ludwig-Tjörnemo-Actionbilder-finalist-åretskock-sannalindberg

Ludwig Tjörnemo

Operakällaren, Stockholm

Ludwig Tjörnemo har erfarenhet av att tävla med juniorkocklandslaget men gör i år debut i Årets Kock. Som matlagare beskriver han sig som en lugn och fokuserad person som älskar att utmana sig själv. Hans största motivationen till att prestera är att hitta perfektionen i det man gör och att söka nya vägar för se hur långt man kan gå. I kylskåpet har han alltid ett paket keso och kolsyrat vatten.

"Jag har ju aldrig varit med förr så jag är riktigt taggad inför finalen!" hör vi Ludwig säga när han går av scen.

Magnus-Persson-Actionbilder-finalist-åretskock-sannalindberg

Magnus Persson

Stureplansgruppen, Stockholm

Matlagning har alltid varit en stor del av Magnus Perssons liv, inspirerad av sin pappa Roland Persson som tog hem Årets Kock-titeln 1990. (Tidigare vinnare av Årets Kock). Magnus är en perfektionist ut i fingertopparna och beskriver sin matlagning som en mix av det traditionellt svenska och franska köket. I år känner han sig mer redo än någonsin och har alltid drömt om att få titulera sig Årets Kock.

"Jag har försökt att bli bäst i familjen, lite segt att inte pappa ställde upp mot mig. Men riktigt kul att gå till final" säger Magnus vars pappa Roland Persson är Årets Kock 1990.

Martin-Moses-Actionbilder-finalist-åretskock-sannalindberg

Martin Moses

SK Mat & Människor, Göteborg

För 10 år sedan stod Martin Moses i final, nu är han tillbaka i Årets Kock för att ta revansch. Martin har rest och jobbat med matlagning över hela världen, varit köksansvarig på Michelinkrogar och känner att han har hittat sin stil och identitet i matlagningen. Enkel mat som smakar mycket har blivit något av Martins filosofi. Med en rastlös, impulsiv och matälskande personlighet var kockyrket det naturliga valet och återstår att se om åren av träning gett resultat!

"Det här känns väl bra får man säga!" säger Martin efter beskedet att han är finalist.

Peter-J-Skogström-Actionbilder-finalist-åretskock-sannalindberg

Peter J Skogström

Mat och Vin Slottsparken och Smarta Kök, Malmö

Peter J Skogström är tillbaka i tävlingen för att försvara sin titel som Årets Kock från 2006. Han har en stor kärlek för att tävla och vill ständigt flytta gränserna framåt för att kunna prestera på topp. Peter beskriver sig själv som en person med fötterna i den skånska myllan med en framtidsdröm om att få fortsätta göra det han älskar, nämligen att laga mat.

"Vidare igen, galet va! Skillnaden i år jämfört med förra gången är att det är mycket bättre tävling nu med alla moment" säger en glädjestrålande Peter.