Skip to main content

Nyhet

ÅretsKockelev_2019_Eric-Hristov_Wargentinskolan_Östersund_400x600_web
Årets Kockelev/er 2019

Grattis alla vinnare i Årets Kockelev 2019 och Årets Kockelever 2019. Vilken final, vilka prestationer, vilken mat, vilka kockelever!

Den första finalen av tävlingarna Årets Kockelev och Årets Kockelever blev inte mindre än en succé. Jag har aldrig sett en sån hög nivå i en ungdomstävlingen tidigare, säger Ulrika Brydling, tävlingsledare. Det inleddes på en otroligt hög nivå och sen bara ökade det.

Finalen arrangerades på Gamla Riksarkivet i Stockholm och gymnasieelever från hela landet var på plats för att tävla i finalen. Ett viktigt syfte med tävlingen är att lyfta lyfta hållbarhetsfrågorna och tydligt visa på hur mat kan lagas med omtanke om både oss själva och vår planet. Finalisterna har fått motivera val av meny och matlagning ur en hållbarhetssynpunkt och juryn har också tittat på menyns hållbarhet och det praktiska köksarbetet ur både ett ekologiskt och ett socioekonomiskt hållbarhetsperspektiv.

Vällagat och sammanhängande

Under måndagen gjorde tre lag upp om titeln Årets Kockelever – en lagtävling där en trerätters skulle presenteras på 3 timmar och tio minuter. Det var Lag Ebba Frid, Josefin Brander och Arvid Wahlström från Mjölby Gymnasium Dackeskolan i Mjölby som tog hem segern med  nässlor, abborre ❤️ ägg till förrätt, variation 100% knipplök till huvudrätt och desserten I fläderbusken anno 2018. Juryns motivering var ”Vinnarlaget har lagat en vällagad och sammanhängande meny och har smaksatt rätterna på ett kaxigt sätt! De har också visat prov på härlig laganda och ett sammanhängande hållbarhetstänk.

Den bästa desserten i tävlingens historia

Andra dagen inleddes med att åk2 tävlande i kvalet till Årets Kockelever, en direktkvalificering till Årets Kockelever 2020 stod på spel. Efter att alla sex lag presenterat sin huvudrätt och dessert stod det klart att det var Lag Tilda, Tuva och Mark från Smedenskolan i Smedjebacken som vann och jublande glada fick ta emot priset. Lagen presterar på den absolut högsta nivån vi någonsin haft i en ungdomstävling. Det är alltså lag från åk2 som presterar långt över förväntan och får skyhöga poäng, det bådar riktigt gott inför framtiden, säger Ulrika Brydling, tävlingsledare Årets Kockelev/er 2019.

I juryns motivering framgår också att de serverat den bästa desserten i tävlingens historia. Vinnarmenyn bestod av: Lätt rimmad kolja, krabbkroketter, halstrad pilgrimsmussla, sotad purjo, krabbskum, citrusemulsion med brynt smör, samt råkost med äpple och vitsparris, örtolja. Till efterrätt serverades brynt mazarinkaka med kardemumma, frozen yoghurt med smak av rabarber, vitchokladmousse, rabarberkräm, krispigt bovete toppat med rabarberskum.

Han kan smaker

Avslutningsvis var det så dags för den individuella tävlingen – Årets Kockelev 2019. Sex otroligt fokuserad kockelever gav 110 procent och vann gjorde Eric Hristov från Jämtlands Gymnasium Wargentinskolan i Östersund med en ragu på baljväxter och sönderkokt bringa med rostade och glaserade rödbetor, ramslök- och pumakärnsmör, en persiljerotskräm, både friterad och dressad gulbeta samt rapsskott och örter & blad. Eric har verkligen vad som krävs och är väldigt tydlig i sin matlagning – han kan smaker, är otroligt fokuserad samt magisk i sitt handlag. Vi kommer att få se mycket av Eric framöver, han skulle redan i dag kunna gå in och leverera i köket på vilken restaurang som helst, säger Ulrika Brydling.

De tävlande hade 2 timmar och 30 minuter på sig att laga en rätt från en råvarukorg som de fått ta del av några veckor innan tävlingen men där huvudråvaran, svensk nötbringa med ben, tillkännagavs först dagen innan tävlingen.  Juryns motivering lyder: Vinnaren av Årets Kockelev 2019 är självklar i köket. Han har skapat en otroligt välkomponerad rätt, den är komplett, modern och kockig på en hög nivå. 

Främja tillväxten i branschen

Årets Kockelev/er arrangeras av Årets Kock tillsammans med tidningen Restaurangvärlden och Ulrika Brydling. Det är den största satsningen som görs mot kockelever under gymnasietiden. Genom tävlingen vill Årets Kock främja tillväxten i branschen, skapa möten mellan elever, etablerade kockar och andra branschaktörer samt utbilda och inspirera framtidens kockar. Läs mer om tävlingen.

ÅretsKockelever_ÅK2_2019_600x400_web

Vinnarna kval åk2 Årets Kockelever
Lag Tilda, Tuva, Mark
Smedenskolan, Smedjebacken

ÅretsKockelever2019_vinnare_EbbaJosefinArvid_Dackeskolan_600x400_web

Vinnarna Årets Kockelever 2019
Lag Ebba Frid, Josefin Brander, Arvid Wahlström
Mjölby Gymnasium Dackeskolan, Mjölby

ÅretsKockelev2019_pallplatser_600x400_web

Vinnare Årets Kockelev 2019
1. Eric Hristov
Jämtlands Gymnasium Wargentinskolan, Östersund

2. Adrian Engström
Stockholm Internationella Restaurang- och Hotellskola, Stockholm

3. Emmah Strömberg Vikström
Stockholm Internationella Restaurang- och Hotellskola, Stockholm

Foto: Hilda Arneback