Final Årets Kock 2019

Den 12-13 september 2019 är det final i Årets Kock – SM i professionell matlagning. De åtta finalisterna tävlar i flera moment och redan efter första dagen får fyra lämna tävlingen. Finalprogrammet leds av Lydia Capolicchio. Varmt välkommen att följa tävlingen på plats, äta och dricka gott samt lyssna på intressanta samtal med välkända kockar och framstående branschpersonligheter.

 TÄVLINGSMOMENT FREDAG 13/9

Maxpoäng för dagen: 400

Alla tävlingsmoment som genomförs under dagen har varit okända för finalisterna tills dess att de drog igång, med undantag för den potatisrätt som de fick information om den 23 augusti och kunde planera och öva på innan finalen.

Rätter på råvarukorg
Maxpoäng: 160

Dagens första tävlingsuppgift är att servera två rätter till juryn.

Första rätten
Uppgift att servera 12 stycken kalla ostron i sitt skal. Utöver huvudråvaran
har finalisterna även fått tillgång till en liten råvarukorg.

Andra rätten
Uppgift är att göra en rätt med broccoli som huvudråvara. Rätten ska även innehålla de ostron som finalisterna fått öppna i ett separat bedömningsmoment under dagen.

Potatisrätt
Maxpoäng: 160

Dagens andra tävlingsuppgift är att presentera den potatisrätt som finalisterna skapat inför finalen. Uppgiften är att servera en rätt med potatis som huvudråvara. Till detta kommer vaktel som ska serveras à part. Enbart fågel, sås/sky/örter får serveras à part.

Metod & handlag inkl. ostronöppning
Maxpoäng: 80

Under hela tävlingsdagen rör sig en metodjury kring tävlingsköken och tittar på finalisternas sätt att arbeta. Bland annat bedömer juryn hur finalisterna har organiserat sitt kök, hur den tävlande minimerar råvarusvinn, hur man kommunicerar med sin commis samt att angiven tid och tävlingsuppgift följs. Vidare bedöms även hur finalisterna har öppnat de ostron som används i de oförberedda tävlingsrätterna.

Årets Kock 2019

När den totala poängen för dagens tävling är summerad vet vi vem som blir Årets Kock 2019. Det blir runt 15.25 i dag.

TÄVLINGSMOMENT TORSDAG 12/9

Maxpoäng för dagen: 400

Alla tävlingsmoment som genomförs under dagen har varit okända för finalisterna tills dess att de drog igång, med undantag för den korvrätt som de fick information om den 13 juni och kunde planera och öva på innan finalen.

Sensorik & råvarukännedom
Maxpoäng: 40

Under onsdagen den 11 september testades finalisterna i sensorik och råvarukännedom. Under torsdagen redovisar vi hur tävlingen gick till och hur många poäng respektive finalist fick.

Rätter på råvarukorg
Maxpoäng: 160

Dagens första tävlingsuppgift är att göra två rätter, 6 portioner per rätt, på huvudråvarorna havskräfta och karljohansvamp. Huvudråvarorna ska finnas med
i båda rätter och ska kunna identifieras visuellt eller smakmässigt i rätterna. En av rätterna ska innehålla en buljong. Det är valfritt om rätterna serveras kalla eller varma.

Korvrätt
Maxpoäng: 160

Dagens andra tävlingsuppgift är att presentera den korvrätt som finalisterna skapat inför finalen. Uppgiften är att göra 30 stycken korvar som alla är lika stora. Sex av dessa serveras med valfria tillbehör till jury. Huvudingrediens i korven är valfri.

Metod & handlag
Maxpoäng: 40

Under hela tävlingsdagen rör sig en metodjury kring tävlingsköken och tittar på finalisternas sätt att arbeta. Bland annat bedömer juryn hur finalisterna har organiserat sitt kök, hur specifika råvaror hanteras, hur den tävlande minimerar råvarusvinn, hur man kommunicerar med sin commis samt att angiven
tid och tävlingsuppgift följs.

Resultat
När den totala poängen för dagens tävling är summerad vet vi vilka fyra finalister som går vidare till dag två i finalen. Det blir runt 17-tiden i dag. 

12-13
september
2019

Annexet,
Stockholm

KARTA
Final Årets Kock

BILJETTER

Branschen bjuds av våra partners. Matintresserad allmänhet välkomnas den 13 september, köp din biljett redan i dag.

Köp biljett

PROGRAM

Finalen av Årets Kock är två dagar fullspäckade med tävling och inspiration. Programmet uppdateras löpande.

Läs mer

FINALISTER

24 kom till kvalet och åtta tog sig hela vägen till final. Möt finalisterna som gör upp om titeln Årets Kock 2019.

Läs mer

*Barn under 15 år går in gratis med vuxet sällskap. Max 3 barn/vuxen. Barnvagnar parkeras utanför. 

FÖLJ FINALEN LIVE VART DU ÄN ÄR

Scenprogrammet under finalen livesänds både på torsdagen och fredagen. Här följer du poängredovisning, leverans av samtliga rätter och får en introduktion av tävlingen av Tom Sjöstedt, tävlingsledare och Årets Kock 2008. Scenprogrammet leds av Lydia Capolicchio som guidar dig genom tävlingen och intervjua flera spännande branschpersonligheter, till exempel våra internationella gästdomare Elena Arzak och Ana Roš, stjärnkrögaren Mathias Dahlgren, juryns ordförande Stefan Karlsson, Årets Kock 1995 och många fler. Till sin hjälp på scen för att ta pulsen på finalisterna och tävlingen har Lydia expertkommentatorerna Klas Lindberg, Årets Kock 2012, samt Thomas Sjögren, Årets Kock 2015.

Klockan 14.00 inleds scenprogrammet, som du även kan se live om du inte är på plats. Vid 17.10 vet vi vilka fyra finalister som går vidare till andra dagen.

Klockan 13.00 inleds scenprogrammet, som du även kan se live om du inte är på plats. Vid 15.30 vet vi vem som är Årets Kock 2019.

INTERNATIONELLA GÄSTER

Vi är glada att presentera två inresta, prisbelönta kockar som deltar i juryarbetet och intervjuas från scen.

AnaRos_AretsKock2019_fotoRobertRibic__web600x400#2

Ana Roš, en framgångsrik kock från Slovenien som 2017 utsågs till världens främsta kvinnliga kock och är med i dokumentärserien Chef’s Table. Hennes restaurang Hisša Franko ligger på plats 38 när världens 50 främsta restauranger utsågs 2019.

ElenaArzak_pic_by_Coconut_web600x400

Elena Arzak, en framgångsrik kock från Spanien som i fjärde generationen driver restaurang Arzak, som förärades med tre stjärnor av Guide Michelin 1989 och har behållit dem sedan dess. Elena Arzak utsågs  till världens främsta kvinnliga kock 2012.

EN CHANS FRAMFÖR JURYN

Under finalen får du på nära håll följa de åtta finalisterna som tävlar i flera olika moment. Allt ska klaffa och kockarna måste leverera sitt absolut bästa trots tidspress, adrenalin och vetskapen om att de bara har en chans framför juryn. Redan efter första dagen får halva startfältet lämna tävlingen och andra dagen gör de fyra återstående finalisterna upp om titeln Årets Kock 2019. Kröning av vinnaren sker på eftermiddagen den 13 september 2019.

Jury dag 1

Adam Dahlberg, Adam/Albin
Elena Arzak, Arzak
Florencia Abella, Ekstedt
Henrik Norström, Lux restauranger
Jonas Siljhammar, vd Visita
Linnea Liljedahl, Linnéa & Peter
Mathias Dahlgren, Matbaren och Rutabaga
Paul Svensson, Fotografiska och ReTaste
Sofia B Olsson, vRå
Tommy Myllymäki, Årets Kock 2007 och Svenska Brasserier
Ulrika Brydling, Brydlings

Jury dag 2

Adam Dahlberg, Adam/Albin
Ana Roš, Hiša Franko
Elena Arzak, Arzak
Florencia Abella, Ekstedt
Henrik Norström, Lux restauranger
H.K.H. Prins Carl Philip, Beskyddare av Årets Kock
Jacob Holmström, Gastrologik
Mathias Dahlgren, Matbaren och Rutabaga
Stefano Catenacci, Hovtraktör Operakällaren
Tommy Myllymäki, Årets Kock 2007 och Svenska Brasserier
Ulrika Brydling, Brydlings

MAT UNDER FINALEN

Garba

Restaurang Garba drivs av kockarna Marion Ringborg och Linn Söderström, deras vision är att mat ska ätas och avnjutas tillsammans.

Arbetet och kroglivet blir även roligare om man jobbar och samarbetar med andra i branschen.

På Garba äter du rak och ärlig mat lagad med mycket självkänsla och en blandning av innovation och tradition.

Under Årets Kock serverar Marion och Linn sina favoriter från menyn – pasta och munkar, tillsammans med några riktigt fina naturviner. Till exempel serveras Tagliatelle med svartkål och sardeller.

Droppa förbi eller förboka din plats på hej@garba.se

Videgård

Erik Videgård bjuder in till sin variant av street food under Årets kock. Videgård har alltid haft en förkärlek till det asiatiska köket, på menyn under Årets Kock serveras den personliga favoriten Kimbap.

Kimbap är Koreas motsvarighet till Japans sushirullar men serveras ofta i en matigare variant, smaksatt med sesamolja istället för vinäger. Varje servering består av två rullar, avnjut dem på plats eller i farten .Släck törsten med en iskall shochu med smak av lingon eller grönt te shochu, båda serveras även som alkoholfria alternativ.

Kimbap serveras i två olika smakkombinationer.

– Shortribs, böngroddar och gurka
– Avokado, krispsallad och sojakokt rättika

Till det måste du testa sötstarka popcorn, de funkar som side eller som snacks.

Garba_square_web
Videgard_square_fotoSimon-Bajada

Foto: Simon Bajada

VAD HÄNDER MED DE RÅVAROR SOM INTE ANVÄNDS I TÄVLINGEN?

I en matlagningstävling är det oundvikligt att det blir råvaror över. Finalisterna jobbar hårt för att minimera svinnet i köket, och blir även bedömda på det. Men hyllorna är välfyllda för att ge finalisterna rätt förutsättningar. Så vad gör vi med de råvaror som blir över?

1. Delar av råvarorna från dag ett kommer att lagas upp under tävlingens andra dag av Eric Hristov, vinnare Årets Kockelev 2019, och serveras som smakportioner till besökarna.

2. Delar av råvarorna skickas till K-märkt efter att finalen avslutas och används till nattamat under den årliga Årets Kock-middagen.

3. Resterande råvaror tar Stefan Eriksson, Årets Kock 2005 och råvaruansvarig under årets tävling, till sin nya restaurang Restauranglabbet. Där omsätts råvarorna till mat som du kan äta till lunch från måndag den 16 september och så långt det räcker den veckan. Adress: Valhallavägen 79, Stockholm. Motsvarande värde för råvarorna från Årets Kock 2019 kommer att skänkas till förmån för Min Stora Dag.

På Restauranglabbet tar kockarna hand om allt och omsätter det till goda rätter. Här finns ingen färdig meny utan den byts allt eftersom och du som gäst läger själv upp din mat och betalar per vikt. #nowaste Smaklig spis!