Final Årets Kock 2021

Den 16 september 2021 är det final i Årets Kock – SM i professionell matlagning. De åtta finalisterna tävlar i flera moment under dagen. Finaltävlingen kommer att pågå under hela dagen och kommer att sändas på TV4 Play och Sjuan klockan 20:00 till 22:00. Programledare är Tareq Taylor och Tea Malmegård.

 TÄVLINGSMOMENT I FINALEN

Alla tävlingsmoment genomförs på Annexet i Stockholm. Vissa tävlingsmoment har varit kända för finalisterna sedan i juni, andra moment är okända fram till finaldagen. Se bilder från tävlingsdagen

Varm huvudrätt med gul lök som huvudråvara.
Maxpoäng: 160

Dagens första uppgift presenterades för finalisterna i mitten av juni månad. Uppgiften är laga en varm huvudrätt med gul lök som huvudråvara. Rätten får vara lakto-ovo vegetarisk. Inga andra animaliska ingredienser är tillåtna. Maxpoäng: 160

Att laga en rätt på råvarukorg
Maxpoäng: 160

Finalens andra tävlingsuppgift fick finalisterna reda på imorse, uppgiften är att laga en valfri rätt på råvarukorg på huvudråvarorna baljväxter och pilgrimsmussla.
Rätten måste innehålla både torkade och färska baljväxter.
Rätten får serveras kall eller varm.
Serveras på tallrik. Ingen à part är tillåten.

En varm huvudrätt på vildsvinskarré (vikt ca. 1,5 kg inkl. ben)
Maxpoäng: 160

Karrén ska helstekas och måste vara fylld eller späckad.
Andra animaliska produkter är tillåtna i rätten.
Vid servering tillåts endast kött och sås på tallrik. Sås är obligatoriskt och får enbart serveras på tallriken.
Till rätten ska ett valfritt tillbehör serveras à part. Tillbehöret måste innehålla kantarell som ska framgå visuellt eller smakmässigt i tillbehöret.

Metod & handlag 
Maxpoäng: 80

Under hela tävlingsdagen rör sig en metodjury kring tävlingsköken och tittar på finalisternas sätt att arbeta. Bland annat bedömer juryn hur finalisterna har organiserat sitt kök, hur den tävlande minimerar råvarusvinn, hur man kommunicerar med sin commis samt att angiven tid och tävlingsuppgift följs.

Dagens sista tävlingsuppgifter
Maxpoäng 160

Dagens sista uppgift fick finalisterna information om idag klockan 16:00. Uppgiften är att laga två rätter på huvudråvarorna havskräfta och blommehöna. En förrätt på havskräfta. Ska serveras efter 2 timmar. En huvudrätt på blommehöna. Ska serveras efter 2 timmar och 25 minuter. Huvudråvarorna måste dock framgå visuellt eller smakmässigt i båda rätter. Det är valfritt om rätterna serveras varma och/eller kalla.

Metod & handlag 
Maxpoäng: 80

Under hela tävlingsdagen rör sig en metodjury kring tävlingsköken och tittar på finalisternas sätt att arbeta. Bland annat bedömer juryn hur finalisterna har organiserat sitt kök, hur den tävlande minimerar råvarusvinn, hur man kommunicerar med sin commis samt att angiven tid och tävlingsuppgift följs.

FÖLJ FINALEN LIVE

Ikväll kommer finalen att sändas på TV4 Play och Sjuan klockan 20:00 – 22:00.  Här följer du poängredovisning, leverans av samtliga rätter och det slutliga avgörandet. Finalprogrammet leds av Tareq Taylor och Tea Malmegård som guidar dig genom tävlingen. Under dagen kommer vi även livesända via www.aretskock.se.

EN CHANS FRAMFÖR JURYN

Under finalen får du på nära håll följa de åtta finalisterna som tävlar i flera olika moment. Allt ska klaffa och kockarna måste leverera sitt absolut bästa trots tidspress, adrenalin och vetskapen om att de bara har en chans framför juryn. Strax före 22:00 den 16 september vet vi vem som presterat bäst under dagen och får titulera sig Årets Kock 2021.

JURYMEDLEMMAR I FINALEN

Årets finaljury utses av juryordförande Tommy Myllymäki, Årets Kock 2007. I juryn kommer några av Sveriges mest meriterade kockar och personer med annan gastronomisk kompetens att sitta. Här är juryn som ska utse Årets Kock 2021:

Jacob Holmström – Gastrologik
Stefan Ekengren – Restaurang Hantverket
Florencia Abella – Ekstedt
Saori Ichihara – Ichi
Stefan Eriksson – råvaruansvarig för Årets Kock
Marie Skogström – Slottsparken Mat & Vin
Sayan Isaksson – Nour
Daniel Berlin
Olle Cellton – Babette
Mats Vollmer – Vollmers
Ulrika Karlsson – Krakas Krog
Mattias Kroon – Matskribent
Tommy Myllymäki – Juryordförande, Aira

Nedan utgör metodjuryn:
Malin Söderström – Restaurangen Moderna Museet och The Fishery
Peter Jelksäter – Adam & Albin
Lindor Wink

 

ANNONS

Partners & samarbeten

Årets Kock presenteras av Arla och Spendrups. Tack vare alla våra fantastiska partners och samarbeten kan Årets Kock – SM i professionell matlagning genomföras varje år.