Skip to main content
 

Final Årets Kock 2022

Den 15 september 2022 är det final i Årets Kock – SM i professionell matlagning. De åtta finalisterna tävlar i flera moment under dagen. Finaltävlingen kommer att pågå under hela dagen och kommer att sändas på TV4 Play och Sjuan klockan 20:00 till 22:00. Programledare är Thomas Sjögren och Tea Malmegård.

 TÄVLINGSMOMENT I FINALEN

Alla tävlingsmoment genomförs på Annexet i Stockholm. Vissa tävlingsmoment blir kända för finalisterna i augusti, andra moment är okända fram till finaldagen.

Finaluppgift 1

Kanapéer

Maxpoäng: 200

Årets första uppgift är att presentera tre olika kanapéer för juryn. Av dessa ska en vara baserad på bröd eller spannmål, en ska vara baserad på potatis eller rotfrukt och en ska vara baserad på valfri grönsak eller frukt.

Finaluppgift 2

Lammsadel

Maxpoäng: 200

Huvudråvaran i finalens andra uppgift är lammsadel som ska tillagas på samma sätt som Karin Fransson brukade tillaga sitt lamm på Hotell Borgholm. I rätten måste finalisterna använda vissa givna råvaror, dock är proportionerna valfria. Till lammsadeln ska finalisterna servera sås och tre valfria tillbehör.

Metod & Handlag

Maxpoäng: 80

Under hela tävlingsdagen rör sig en metodjury kring tävlingsköken och tittar på finalisternas sätt att arbeta. Bland annat bedömer juryn hur finalisterna har organiserat sitt kök, hur specifika råvaror hanteras, hur den tävlande minimerar råvarusvinn, hur man kommunicerar med sin commis samt att angiven tid och tävlingsuppgift följs.

De fyra finalister som har högst totalpoäng efter att ha presenterat de två första rätterna går vidare i tävlingen och ställs inför nya uppgifter. Övriga fyra finalister får tyvärr lämna tävlingen. 

Dagens sista tävlingsuppgifter

Maxpoäng: 240

Dagens sista tävlingsuppgifter är hemliga för de fyra kvarvarande finalisterna och presenteras först på eftermiddagen innan de går in i tävlingsköken igen.

Metod & Handlag

Maxpoäng: 80

Även under de sista tävlingsmomenten kommer en metodjury att granska hur finalisterna arbetar i sina tävlingskök.

Startordning i finalen kommer att vara som följer:

  1. David Forsman Törnqvist – Lilla Ego
  2. Jessie Sommarström – Urban Deli
  3. Ola Wallin – Hällnäs Hotell och Restaurang
  4. Oskar Persson – Tegelbacken
  5. Anton Kardell – Human
  6. Martin Anneflod – Spiseriet
  7. Tobias Lundgren – Wedholms Fisk
  8. William Brittsjö – Restaurang Etoile

FÖLJ FINALEN LIVE

Finalen kommer att sändas på TV4 Play och Sjuan den 15 september klockan 20:00 – 22:00.  Här följer du poängredovisning, leverans av samtliga rätter och det slutliga avgörandet. Finalprogrammet leds av Thomas Sjögren och Tea Malmegård som guidar dig genom tävlingen. Under dagen kommer vi även livesända via www.aretskock.se.

ANNONS

Partners & samarbeten

Årets Kock presenteras av Arla och Spendrups. Tack vare alla våra fantastiska partners och samarbeten kan Årets Kock – SM i professionell matlagning genomföras varje år.