Årets Kock och tävlingsledare Ulrika Brydling arrangerar varje år Årets Kockelev och Årets Kockelever. Det är den största satsningen som görs mot kockelever under gymnasietiden. Genom tävlingen vill Årets Kock främja tillväxten i branschen, skapa möten mellan elever, etablerade kockar och andra branschaktörer samt utbilda och inspirera framtidens kockar.
HISTORIEN BAKOM ÅRETS KOCK
Årets Kock startades av bl.a. Tore Wretman och Gastronomiska Akademien med syfte att öka intresset för gastronomin, lyfta kockyrkets status och även det skandinaviska kökets renommé.
SM I PROFESSIONELL MATLAGNING
Årets Kock är SM i professionell matlagning. Tävlingens beskyddare är H.K.H Prins Carl Philip.
NÄSTA GENERATION AV KOCKAR
Utöver att arrangera SM i professionell matlagning har Årets Kock AB som uppdrag att leda svensk gastronomi in i framtiden. Därför är det viktigt att engagera kommande generationer av kockar.
VARFÖR ÄR DET VIKTIGT MED ELEVTÄVLINGAR?
- Tävlingserfarenhet – först ungdomstävling, sedan seniortävling.
- Främja mångfald – fler tjejer som tävlar i ungdomstävlingar. Genom en ungdomstävling arrangerad av Årets Kock AB ska förhoppningsvis fler duktiga tjejer inspireras att tävla i seniortävlingen.
- Möjlighet att bygga nätverk mellan ungdomarna och samarbetspartners samt branschen.
- Möjligt mentorskap med tidigare vinnare av Årets Kock.
VÅRA ELEVTÄVLINGAR
ÅRETS KOCKELEV
Individuell tävling
Årskurs 3
Tävlingen sker under våren
ÅRETS KOCKELEVER
Lagtävling
Årskurs 2
Tävlingen sker under hösten
Vinnarna får varsin plats i Årets Kockelev året därefter
ANSÖK TILL VÅRA ELEVTÄVLINGAR
Praktisk information
Tävlingsledare
Ulrika Brydling
Anmälan till Årets Kockelev (årskurs 3)
Skickas senast den 22 mars 2024 till ulrika@brydling.se
Anmälan till Årets Kockelever (årskurs 2)
Skickas senast den 26 april 2024 till ulrika@brydling.se
Frågor?
Kontakta Ulrika på ulrika@brydling.se
“Årets Kockelev och Årets Kockelever är en viktig pusselbit för oss i arbetet att bidra till ungdomars intresse för branschen och tillväxten generellt. Här får vi stifta bekantskap med nästa generations kockar och följa dem in i arbetslivet, vi kan inspireras av deras visioner och tankar samt såklart också bidra med kunskap och erfarenhet som eleverna kommer att ha nytta av framåt . Vi hoppas också inspirera fler ungdomar att fortsätta tävla inom matlagning, och att vi ska återse de tävlande i Årets Kock – SM i professionell matlagning längre fram.”
Helene Kugelberg, VD Årets Kock
Tävlingsuppgifter (LADDA NER)
Introduktion – tävlingsuppgifter och information
Årets Kockelev – åk3 anmälningsmall
Årets Kockelever – åk 2 anmälningsmall
Årets Kockelev för årskurs 3 är inte bara en matlagningstävling. Tävlingens mål är att skapa förståelse och kunskap för er unga kockar om vårt yrke samt hur viktigt hållbarhetstanken är i vårt yrke. Vi förväntar oss att ni undersöker, tänker till och lär er under tiden ni deltar i tävlingen.
Kvaltävling för er som går i årskurs 2 och är en lagtävling för TVÅ personer. Tävlingens mål är att skapa förståelse för er unga kockar om hur viktigt hållbarhetstanken är i vårt yrke. Vi förväntar oss att ni undersöker, tänker till och lär er under tiden ni deltar i tävlingen.
VINNAREN I ÅRETS KOCKELEV 2023!
Benjamin Eriksson från Mjölby gymnasium Dackeskolan är utnämnd till Årets Kockelev 2023
VINNARNA I ÅRETS KOCKELEVER 2023!
Hannah Lindberg och Love Lidström från Internationella Hotell- och Restaurangskolan i Stockholm är utnämnda till vinnarna av Årets Kockelev 2023.