Skip to main content

ÅRETS KOCKELEV & ÅRETS KOCKELEVER

Årets Kock, tillsammans med tidningen Restaurangvärlden och Ulrika Brydling, arrangerar varje år Årets Kockelev och Årets Kockelever. Det är den största satsningen som görs mot kockelever under gymnasietiden. Genom tävlingen vill Årets Kock främja tillväxten i branschen, skapa möten mellan elever, etablerade kockar och andra branschaktörer samt utbilda och inspirera framtidens kockar.

ÅretsKockelever_ÅK2_2019_600x400_web

ANSÖKAN ÅRETS KOCKELEV 2023

Kvalificering 2023

I år kommer vi att bedöma alla bidrag digitalt på recept, bild och teoriuppgift istället för audition och kvaltävling. Anmälan till Årets Kockelev stänger den 23 mars. Anmälan till Årets Kockelever stänger den 31 mars. 

Finalen för den individuella tävlingen Årets Kockelev (Årskurs 3) kommer att hållas den 11 maj på Restaurangakademien i Stockholm. Lagtävlingen Årets Kockelever (Årskurs 2) kommer avgöras på höstterminen 2023.

Praktisk information

Tävlingsledare
Ulrika Brydling

Anmälan till Årets Kockelev (årskurs 3)
Skickas senast den 23 mars 2023 till ulrika@brydling.se

Anmälan till Årets Kockelever (årskurs 2)
Skickas senast den 31 mars 2023 till ulrika@brydling.se

Frågor?
Kontakta Ulrika på ulrika@brydling.se

“Årets Kockelev och Årets Kockelever är en viktig pusselbit för oss i arbetet att bidra till ungdomars intresse för branschen och tillväxten generellt. Här får vi stifta bekantskap med nästa generations kockar och följa dem in i arbetslivet, vi kan inspireras av deras visioner och tankar samt såklart också bidra med kunskap och erfarenhet som eleverna kommer att ha nytta av framåt . Vi hoppas också inspirera fler ungdomar att fortsätta tävla inom matlagning, och att vi ska återse de tävlande i Årets Kock – SM i professionell matlagning längre fram.”

Helene Kugelberg, VD Årets Kock

Tävlingsuppgift
(LADDA NER)
Introduktion – tävlingsuppgifter och information
Årets Kockelev – åk3 anmälningsmall
Årets Kockelever – åk 2 anmälningsmall

Följande råvaror får tas med in i köken:

  • Grönsaker får tas in tvättade/skalade men inte skurna
  • Bönor får vara blötlagda och kokta
  • Svamp får tas in putsad men inte skuren eller hackad
  • Frukter får tas in tvättade men inte skalade, skurna eller hackade
  • Fonder får tas med men får inte vara smaksatta
  • Fisk och kött får vara putsat och rimmat
  • Pulver får tas med färdigt
  • Bröd, krisp och flarn får tas med färdigt
  • Övrigt får vara uppvägt men inte blandat eller smaksatt

Genomgång av medtagna råvaror görs innan tävlingsstart.

Finalen av Årets Kockelev 2022

ÅRETS KOCKELEV 2022

Vinnare av Årets Kockelev 2022 är Adam Österdahl från Wisbygymnasiet i Visby.

Den 28 april avgjordes finalen av Årets Kockelev på Restaurangakademien i Stockholm. Åtta finalister tävlade om den åtråvärda titeln och i slutändan stod Adam Österdahl som vinnare!

Finalister av Årets Kockelev 2022

Stort grattis till alla duktiga talanger som tagit sig till Final i Årets Kockelev 2022. Finalisterna i årets tävling är: Adam Österdahl – Wisbygymnasiet, Visby, Anton Andersson – Österänggymnasiet, Kristianstad, Benjamin Hellström – Mjölbygymnasiet Dackeskolan, Mjölby, David Lauri – Luleå Gymnasium, Luleå, Edvard Walldén – Ystad Gymnasium, Ystad, Frode Eliasson – Sturegymnasiet, Halmstad, Isabella Winkler – Mjölbygymnasiet Dackeskolan, Mjölby, Joel Hägg – Ryssbygymnasiet, Ryssby.

Finalen av Årets Kockelever 2022

ÅRETS KOCKELEVER 2022

Vinnarna av Årets Kockelever 2022 är Benjamin Eriksson och Hugo Rundgren från Dackeskolan i Mjölby.

Den 17 september avgjordes finalen av Årets Kockelever på Umeå Smakfestival. Tolv finalister tävlade om de åtråvärda titlarna Årets Kockelever och i slutändan stod Benjamin Eriksson och Hugo Rundgren som vinnarna!

Presentatör

Presentatör

Huvudpartners

Officiella leverantörer och samarbeten