
Årets Kock och tävlingsledare Ulrika Brydling arrangerar varje år Årets Kockelev och Årets Kockelever. Det är den största satsningen som görs mot kockelever under gymnasietiden. Genom tävlingen vill Årets Kock främja tillväxten i branschen, skapa möten mellan elever, etablerade kockar och andra branschaktörer samt utbilda och inspirera framtidens kockar.
HISTORIEN BAKOM ÅRETS KOCK

Årets Kock startades av bl.a. Tore Wretman och Gastronomiska Akademien med syfte att öka intresset för gastronomin, lyfta kockyrkets status och även det skandinaviska kökets renommé.
SM I PROFESSIONELL MATLAGNING

Årets Kock är SM i professionell matlagning. Tävlingens beskyddare är H.K.H Prins Carl Philip.
NÄSTA GENERATION AV KOCKAR

Utöver att arrangera SM i professionell matlagning har Årets Kock AB som uppdrag att leda svensk gastronomi in i framtiden. Därför är det viktigt att engagera kommande generationer av kockar.
VARFÖR ÄR DET VIKTIGT MED ELEVTÄVLINGAR?
- Tävlingserfarenhet – först ungdomstävling, sedan seniortävling.
- Främja mångfald – fler tjejer som tävlar i ungdomstävlingar. Genom en ungdomstävling arrangerad av Årets Kock AB ska förhoppningsvis fler duktiga tjejer inspireras att tävla i seniortävlingen.
- Möjlighet att bygga nätverk mellan ungdomarna och samarbetspartners samt branschen.
- Möjligt mentorskap med tidigare vinnare av Årets Kock.
VÅRA ELEVTÄVLINGAR

ÅRETS KOCKELEV
Individuell tävling
Årskurs 3
Tävlingen sker under våren
ÅRETS KOCKELEVER
Lagtävling
Årskurs 2
Tävlingen sker under hösten
Vinnarna får varsin plats i Årets Kockelev året därefter
VINNAREN I ÅRETS KOCKELEV 2023!

Benjamin Eriksson från Mjölby gymnasium Dackeskolan är utnämnd till Årets Kockelev 2023
VINNARNA I ÅRETS KOCKELEVER 2023!

Hannah Lindberg och Love Lidström från Internationella Hotell- och Restaurangskolan i Stockholm är utnämnda till vinnarna av Årets Kockelev 2023.