BENJAMIN ERIKSSON FRÅN MJÖLBY GYMNASIUM DACKESKOLAN ÄR UTNÄMND TILL
ÅRETS KOCKELEV 2023
Idag avgjordes finalen i Årets Kockelev på Restaurangakademin i Stockholm. Totalt åtta finalister
från restaurangskolor runt om i Sverige gjorde upp om titeln Årets Kockelev 2023 och vinnaren
är Benjamin Eriksson från Dackeskolan i Mjölby.
Årets Kockelev är en av de största satsningar som arrangeras för gymnasieelever på
restaurangskolor i Sverige där kockeleverna ges en unik möjlighet att visa upp sin talang och
kreativitet i köket samtidigt som de får lära sig av erfarna kockar och andra branschaktörer. Årets
Kock vill genom tävlingen att eleverna ska få utbildning och bli inspirerade för en framtid inom
restaurangbranschen.
– Tävlingen Årets Kockelev är en viktig pusselbit för oss i arbetet att bidra till ungdomars
intresse för branschen och för att främja återväxt. Vi får möjligheten att träffa framtidens
kockar, bli inspirerade av deras visioner och tankar samt följa med dem på deras resa in i
arbetslivet, säger Helene Kugelberg, VD Årets Kock.
Temat för årets råvarukorg för samtliga tävlande var regenerativt jordbruk där uppgiften var att
tillaga en varmrätt med hängmörad ryggbiff som obligatorisk råvara tillsammans med en tränad
rätt. Från en jury bestående av Sveriges mest meriterande kockar mottog kockeleven Benjamin
Eriksson utmärkelsen Årets Kockelev 2023 med följande motivering:
Med fullt fokus, kunskap om råvarorna och en tanke som genomsyrar båda rätterna har vinnaren
av Årets Kockelev 2023 via ett mycket fint handlag och ett bra arbete i köket presterat på en
väldigt hög nivå.
På andra plats kom Robert Hansson, Luleå Gymnasieskola och på tredje plats kom Hugo
Rundgren, Mjölby Gymnasium Dackeskolan.
– I årets tävling har vi fått uppleva otroliga tävlingsbidrag bland finalisterna med inslag av
innovation, teknisk skicklighet och genomgående hög nivå på rätterna. Dessa elever är
nästa generations kockar och det märks att de har höga framtidsambitioner vilket gör
mig väldigt glad, säger Ulrika Brydling, tävlingsledare för Årets Kockelev.
– Det känns sjukt kul att få se dessa talangfyllda kockelever. Att i så ung ålder tagit sig dit
de är idag och laga mat på en så hög nivå är riktigt bra jobbat, säger jurymedlemmen
Viktor Westerlind, kökschef på Operakällaren.
Nytt för i år är Årets Kocks nyinstiftade fond Årets Kock Elevfond. Fonden är instiftad för att
stötta unga kocktalanger i deras utveckling och ge dem en möjlighet att förverkliga sina
drömmar, främja återväxten i restaurangbranschen samt arbeta för en mer jämställd, modern och
hållbar arbetsplats för kommande generation.
– Genom ett långsiktigt arbete kan den nyinstiftade elevfonden bidra till att fler får ta del
av kunskap och erfarenhet i ett nätverk med Sveriges främsta kockar. Vi hoppas också
inspirera fler ungdomar att fortsätta tävla inom matlagning och välja att stanna kvar
i branschen, säger Helene Kugelberg.
Under tävlingen arrangerades en paneldebatt där olika aktörer inom restaurangbranschen
deltog för att diskutera hur de kan samverka ytterligare för att bidra till återväxten och skapa en
mer hållbar arbetsplats för framtidens kockar. Medverkande i paneldebatten var bland andra
jurymedlemmar i Årets Kockelev 2023, lärare från Restaurangakademien och representanter från
bland andra Visita.
Finalister i Årets Kockelev 2023:
Allfred Lilja från Tannbergsskolan, Lycksele
Anton Hultman från Österänggymnasiet, Kristianstad
William Malm från Österänggymnasiet, Kristianstad
Benjamin Eriksson från Dackeskolan, Mjölby
Hugo Rundgren från Dackeskolan, Mjölby
Mohamed Almosawi från Gymnasieskolan Vipan, Lund
Robert Hansson från Luleå Gymnasieskola, Luleå
Tilda Svensson från Apelrydsskolan, Båstad
Jury Årets Kockelev 2023:
Ulrika Brydling, Tävlingsledare Årets Kockelev
Viktor Westerlind, Årets Kock 2009, Operakällaren
Jessie Sommarström, Årets Kock 2022, Urban Deli
Tommy Myllymäki, Årets Kock 2007, AIRA
Jonas Dahlbom, Årets Kock 1996, Dahlboms Mat & bar
Metodjury: Jenny Kvick, Restaurangakademien