top of page

Årets Kock Elevtävlingar

Årets Kock AB och tävlingsledare Ulrika Brydling arrangerar varje år Årets Kockelev och Årets Kockelever. Det är den största satsningen som görs mot kockelever under gymnasietiden. Genom tävlingen vill Årets Kock främja tillväxten i branschen, skapa möten mellan elever, etablerade kockar och andra branschaktörer samt utbilda och inspirera framtidens kockar.

Varför är det viktigt med elevtävlingar?

​Elevtävlingar spelar en viktig roll i att främja tillväxten i branschen. Några fördelar som elevtävlingar erbjuder är:

  • Tävlingserfarenhet – om man först tävlar i en ungdomstävling så är möjligheterna större att man sedan tävlar i en seniortävling.

  • Främjar mångfald – det är fler tjejer som tävlar i ungdomstävlingar. Genom en ungdomstävling arrangerad av Årets Kock AB ska förhoppningsvis fler duktiga tjejer inspireras att tävla i seniortävlingen.

  • Möjlighet att bygga nätverk mellan ungdomarna och samarbetspartners samt branschen.

  • Möjligt mentorskap med tidigare vinnare av tävlingen Årets Kock.

ÅretsKockelever_ÅK2_2019_600x400_web-1024x682.jpeg

Våra elevtävlingar

logo-arets-kockelev-elev-ff-white.png
ÅretsKockelev2019_pallplatser_600x400_web-1024x683.jpeg
Årets Kockelev

Individuell tävling

För dig som idag går i årskurs 3

Tävlingen sker under våren 2025

logo-arets-kockelev-elever--ff-white.png
ÅretsKockelever_ÅK2_2019_600x400_web-1024x682.jpeg
Årets Kockelever

Lagtävling

För er som idag går i årskurs 2

Anmälan under våren 2025 och finalen äger rum under hösten 2025 när ni går i årskurs 3

Vinnarna får varsin plats i Årets Kockelev 2026

Anmälan till
Årets Kockelev & Årets Kockelever 2025

Kvalificeringstävling Årets Kockelev

Årets Kockelev för årskurs 3 är inte bara en matlagningstävling. Tävlingens mål är att skapa förståelse och kunskap för er unga kockar om vårt yrke och hur viktig hållbarhetstanken är inom det. Vi förväntar oss att ni undersöker, reflekterar och lär er under tiden ni deltar i tävlingen.

Tävlingens tema: Vi har bara en planet!
  • Teoriuppgift: Hur begränsar jag mina CO₂-utsläpp och samtidigt gynnar den biologiska mångfalden? Skriv en redogörelse på minst 500 och max 2000 tecken, eller spela in en film på max 2 minuter där du förklarar dina tankar.

  • Receptuppgift: Skapa en varm rätt i valfri storlek med huvudråvaran svenska ekologiska baljväxter samt en valfri produkt från en mathantverkare nära dig. Receptet ska vara för uppläggning på 4 tallrikar. Skicka in recept och bild på din tävlingsrätt.

  • Uttagning till final sker genom en bedömning av inskickat recept, bild och teoriuppgift av uttagningsjuryn. Sex finalister går direkt vidare till finalen. Övriga två platser tilldelas vinnarna av Årets Kockelever 2024.

Hållbarhet:
  • Årets Kockelev är en tävling vars huvudsyfte är att lyfta hållbarhetsfrågor och tydligt visa hur mat kan lagas med omtanke om både oss själva och vår omvärld.

  • Vi vill att ni under tävlingen tydligt ska kunna motivera er matlagning och ert menyval ur ett hållbarhetsperspektiv.

  • Juryns bedömning kommer även att innehålla en särskild poängpost för menyns hållbarhet, med fokus på både ekologisk och socioekonomisk hållbarhet.

  • Så tänk noga kring menyval, råvaror och teoriuppgift.

Jury och poäng:
  • Bedömningen genomförs av en uttagningsjury som väljer ut 6 bidrag baserat på teoriuppgift, recept och bild. Ledaren av juryn är Ulrika Brydling.

Poängsystem:
  • Recept och bild: 40 poäng

  • Teori: 40 poäng

  • Hållbarhet: 20 poäng

Övrig info:
  • Commis från årskurs 1 eller årskurs 2 tas med själv till finaltävlingen.

  • Tänk på att tävlingen lägger största vikt vid miljö, handlag och smak. God mat är inte en utrustningssport.

Final:
  • De som går vidare till finalen kommer att behöva laga upp den inskickade rätten med egna, medtagna råvaror samt en rätt baserad på en tillhandahållen råvarukorg.

  • Tävlingstiden är totalt 2 timmar och 40 minuter. Rätten från råvarukorgen ska serveras efter 2 timmar, och den tränade rätten efter ytterligare 40 minuter. Båda rätterna serveras på fyra tallrikar.

  • Följande regler gäller för råvaror som får tas med in i köken:

  • Grönsaker får tas in tvättade eller skalade, men inte skurna.

  • Bönor får vara blötlagda och kokta.

  • Svamp får tas in putsad, men inte skuren eller hackad.

  • Frukt får tas in tvättad, men inte skalad, skuren eller hackad.

  • Fonder får tas med men får inte vara smaksatta.

  • Fisk och kött får vara putsat och rimmat.

  • Pulver får tas med färdigt.

  • Bröd, krisp och flarn får tas med färdiga.

  • Övriga ingredienser får vara uppvägda men får inte vara blandade eller smaksatta.

Anmälan:
  • Skicka in receptet som ett Word- eller RTF-dokument enligt mallen, med upphovsperson och skola, senast den 7 februari till ulrika@brydling.se. Vid frågor, vänligen kontakta ulrika@brydling.se.

  • Finalen hålls den 1 april hos Arla i Stockholm. Den 31 mars ska utrustning med mera lämnas hos Arla innan kl. 16.30. Därefter följer en gemensam aktivitet i Stockholm.

Kvalificeringstävling Årets Kockelever

Kvalificeringstävlingen Årets Kockelever är för er som går i årskurs 2 och är en lagtävling för två personer. Tävlingens mål är att skapa förståelse för er unga kockar om hur viktig hållbarhetstanken är i vårt yrke. Vi förväntar oss att ni undersöker, reflekterar och lär er under tävlingens gång.

Tävlingens tema: Agenda 2030, mål 15: Ekosystem och biologisk mångfald.
  • Teoriuppgift: Vad kan du göra för att tillgodose mänsklighetens behov av livsmedel, energi, vatten, mineraler, läkemedel och förnybara råmaterial utan att undergräva den biologiska mångfalden, och genom att hållbart nyttja ekosystemtjänster samtidigt som du minskar utsläppen av växthusgaser? Skriv ca 500–2000 tecken eller spela in en film på max 2 minuter med dina tankar.

  • Recept och bild på två rätter med huvudråvara:

  • Ekologiska mejeriprodukter från ko, get eller får.

  • Båda rätterna ska tillagas för 4 personer och ha hållbarhetsfokus.

  • Laget består av två personer!

  • Rätterna får vara i valfri storlek, kalla eller varma.

  • Bedömningen genomförs av en uttagningsjury som plockar ut 6 bidrag. De som går vidare kommer att få en ny uppgift till finalen.

Hållbarhet:
  • Kvaltävlingens huvudsyfte är att lyfta hållbarhetsfrågor och visa på hur mat kan lagas med omtanke om både oss själva och vår omvärld.

  • Vi vill att ni under tävlingen tydligt ska kunna motivera er matlagning och ert menyval ur ett hållbarhetsperspektiv.

  • Juryns bedömning kommer även att innehålla en särskild poängpost för menyns hållbarhet, med hänsyn till både ekologisk och socioekonomisk hållbarhet.

  • Så tänk noga kring menyval, råvaror och teoriuppgift.

Jury och poäng:

Bedömning av bidrag till Årets Kockelever sker av en av utsedd uttagningsjury. Ledaren av juryn är Ulrika Brydling.

Poängsystem:
  • Recept och bild: 40 poäng

  • Teori: 40 poäng

  • Hållbarhet: 20 poäng

Final:
  • 6 lag går vidare till finalen efter en digital uttagning av juryn.

  • Finalen hålls under höstterminen 2025.

Anmälan:
  • Skicka in ert recept i Word eller RTF dokument enligt mall med upphovsman och skola senast den 11 april till ulrika@brydling.se.

  • Vid frågor vänligen kontakta ulrika@brydling.se.

Grattis till vinnarna!

Årets Kockelev 2024.JPG
Årets Kockelev 2024

Vinnare i Årets Kockelever 2024 är Love Lidström från Internationella Hotell- och Restaurangskolan i Stockholm.

Årets Kockelever 2024.jpeg
Årets Kockelever 2024

Vinnarna av Årets Kockelever 2024 är Emilia Björklund och Nazra Mohammed Siyad från Wisbygymnasiet i Visby. 

Tack till våra partners som bidrar till elevtävlingarna!

Årets Kock AB är en partnerfinansierad organisation som ägs av Arla och Spendrups. För ägare och partners är Årets Kock en arena och ett forum att driva restaurangbranschen framåt och att leda svensk gastronomi in i framtiden.

Läs mer om våra partners
Presentatörer
Arla (1).png
LOKA.png
Lantmännen logotyp
Huvudpartners
MenigoLoggaNy (1).png
AK_Partner_logo_Martin__Servera.png
Officiella samarbeten & leverantörer
Global_logo_.png
AK_Partner_logo_Visita (1).png
AK_Partner_logo_segers.png
generation waste.png
bottom of page