Skip to main content

Desirée Jaks – Årets Kock 2023

Desiree-Jaks
Kreativt ansvarig på Restaurang Spesso

"Jag vill få möjligheten att ha en tyngre röst i utvecklandet av branschen där vi kan jobba hållbart längs med hela kedjan och få branschen mer attraktiv för nya generationer."

Stort grattis till Desirée Jaks som är vinnare av Årets Kock 2023! Desirée är född 1995 och bor i Stockholm. Hon är kreativt ansvarig på Restaurang Spesso (Stureplansgruppen). Detta är första gången som Desirée tävlar i Årets Kock. Desirée Jaks är Årets Kock 2023.

Bakgrund

Desirée jobbade senast på restaurang Agrikultur i över 4 år där hon började som kock och avslutade som köksmästare tillsammans med Filip Fastén som vann Årete Kock 2014. Innan dess har Desirée arbetat på restaurang Sjön i Jönköping. Hon var med i Stockholm Culinary team 2016 och vann OS i Erfurt i Tyskland. Desirée var medlem i Juniorkocklandslaget 2017-2018 och tävlade i VM 2018 i Luxemburg samt vann Nordic Young Chef 2018. Idag är hon medlem i Kocklandslaget med OS 2024 i sikte.

Desirées rätter från finalen 2023

Finalrätt 1 – Kall hummer

Hummerklo med krondillsglaze, tomatvatten, selleri samt skummig hummeremulsion.

Finalrätt 2 – Varm hummer

Confiterad hummer med smörad hummersås smaksatt med chili. Kryddig morotskräm, pumpa & citrus. 

Finalrätt 3 – Koka soppa på en spik/man tager vad man haver

Grillad kejsarhatt, karamelliserad grädde, hösttryffel & svampbuljong.

Finalrätt 4 – Rensarv

Pepprig sadel från rensarv & salceson på ren med blod samt tunga från ren. Enrisrökt & inkokt rödbeta. Grillat spett med rentunga & svamp. Skysås smaksatt med svarta vinbär samt kryddigt kålblad.

Desirées rätter från kvalfinalen 2023

Delmoment 1 – Rätt på fågelägg med alger och strandväxt

Delmoment 2 – Rätt på makrill och sparris