Skip to main content

Intervju 

David-Lundqvist-Porträtt-Finalist-Åretskock-SannaLindberg
Finalist Årets Kock 2018

David Lundqvist satsar på höga smaker och enkelhet.

David Lundqvist är uppvuxen utanför Henån på Orust och arbetar på Grand Hôtel Saltsjöbaden, Stockholm. Han har tidigare varit finalist i Årets Kock och förberedelserna inför årets tävling kommer att se annorlunda ut jämfört med tidigare år.

”Förberedelserna för mig blir mer fokus på handlag, teori och framförallt mental fokus. Jag kommer också ta in oförberedda råvarukorgar att träna på.”

Att David varit finalist tidigare verkar ha sina fördelar i kvalet eftersom han var en av två kockar med högst poäng av alla tävlande.

”Det känns bra inför finalen att ha presterat så bra under kvalet. Då vet man att man har vad som krävs. Men än är det inte klart. Nu är det bara att lägga in träningen som behövs och sedan behålla fokus på målet – och såklart leverera.”

Som kock är David en ärlig matlagare som alltid försöker att kombinera leveransen av höga smaker med en enkelhet. Han poängterar också att det är viktigt att inte glömma finessen och ett snyggt slutförande.

Mina bästa tips i köket är att våga misslyckas – det är då man blir bättre! Sen är det att salta då det både är gott och billigt, samt att ha ordning och reda – allt har sin plats.”

När David bjuder familj och vänner på en enkel middag är paradrätten given.

”En av mina absoluta favoriter är matjessill, brynt smör, svensk färskpotatis, hackat ägg och lök – lägg allt i en stor hög på ett stort fat och ös med det heta brynta smöret vid servering.”

Följ David under hans gästspel på Årets Kocks Instagram v. 31!