Taking too long? Close loading screen.

Intervju

DanielMüllern_finalistÅK19_400x600web
FINALIST ÅRETS KOCK 2019

Daniel Müllern gräver där han står. Där trivs han som bäst.

Daniel har lång erfarenhet av Årets Kock, första gången blev det semifinal 2001 och senast blev det final 2016. Totalt har Daniel deltagit i nio semifinaler och två finaler och däremellan har han gjort det mesta, både inom krog och hotell.

”Drömmen är att fortsätta laga mat när jag fyller 65, kanske äga ett eget härligt hotell nånstans och inte göra det så pretentiöst.”

Trots sin långa meritlista har Daniel aldrig tävlat i lag utan trivs bäst med att jobba själv. Även som barn var han mer av en individualist än en lagspelare.

”När de andra spelade fotboll sprang jag gärna själv med bollen tills jag blev av med den. Jag tror att jag har lättare att fokusera när jag inte har massa andra runt omkring mig.”

Daniel ser sig som en trygg matlagare som gärna lagar närodlat. Han inspireras också av mer exotisk mat men måste alltid ha åtminstone en del i maträtten som han är bekväm med och brinner för. Hemma blir det däremot mycket asiatisk mat.

”Vi kockar gillar att chocka oss själva när vi är lediga och gå utanför vår comfort zone litegrann. Då kan det bli både det ena och det andra.”

Inför finalen kommer Daniel att jobba med fokusering och att hantera sin stress samt att se till att vara stark när det väl är dags att prestera. Självklart blir det en del matlagning, men inget som tröttar ut i onödan.

”Jag behöver känna mig väldigt stark när jag går in i finalen. Får man upp stressnivån slutar huvudet fungera och jag börjar slarva, men några veckor med semester och att må bra kommer göra susen.”

Till dig som lagar mat hemma har Daniel tips som både förenklar matlagningen och gör den mer hållbar.

”Lär dig några rätter utantill och bli bekväm med dem. Det räcker med två, tre stycken. Koka det bästa riset eller potatis, lär dig en god sås och kom ihåg: om du kan steka kött kan du steka fisk. Sen vill jag uppmana alla att inte köpa importerat kött, det känns så onödigt. Köp hellre mindre kött och mer grönsaker om det blir för dyrt med det svenskproducerade.”

Under sommaren kan du följa finalisterna i Årets Kock 2019 på vår Instagram. Daniel Müllern är först ut och kör en vecka från ondagen den 19 juni.