Taking too long? Close loading screen.

Intervju

Christian Siberg Årets Kock
Finalist Årets Kock 2019

Debutanten Christian Siberg ser fram emot finalen och siktar högst upp på pallen.

I ett litet trädgårdsland utanför sin lägenhet i stan finner Christian Siberg matharmoni. Där odlar han potatis, rabarber, dill och svartvinbär, timjan och tomater. Grannarna får såklart smaka, på så vis går inget till spillo.

”Jag tror att alla har ett intresse för mat, även om de inte själva står mycket i köket. För mat handlar ju om att njuta av stunden, andas in alla dofter och riktigt känna smakerna och vem gillar inte det.”

Det här är Christians debut i Årets Kock och han ser fram emot finalen. Han har bara tävlat i matlagning en gång tidigare, och det var för många år sedan. Tävlingsvanan har han i stället fått från sina många år som fotbollsspelare.

Christians stora intresse för matlagning väcktes redan i grundskolan. ”Jag jobbade extra som diskare på en golfkrog innan gymnasiet. Där fick jag ganska snabbt hjälpa till med mycket annat också och insåg hur varierande och kreativt kockyrket kan vara.”

Som matlagare uppskattar Christian höga smaker och han säger själv att han är väldigt närvarande i sin matlagning. Han kombinerar gärna mycket fett med hög syra, som i en perfekt bakad piggvar med smörsås, forell och lite gräslök.

Och drömmen då?

”Jag tycker om att resa och uppleva ny mat. Någon gång skulle jag vilja öppna en liten härlig kvarterskrog i Vasastan. Ett ställe med hög akustik och varierande meny. Det är roligt att blanda olika influenser från hela världen. Allt behöver inte vara så begränsat.”