Skip to main content

Nyhet

Final Årets Kock 2018

Kyckling från Bjärefågel är huvudråvara i tävlingsrätten som finalisterna ska laga under finalens första dag, fredagen den 28 september

Den tränade tävlingsrätten som lagas fredagen den 28 september är en varm förrätt, mellanrätt eller huvudrätt med kyckling som tydlig huvudråvara. Den skall serveras i sex portioner och finalisterna har 9 timmar och 30 minuter på sig att färdigställa tävlingsrätten samt övriga uppgifter som i dagsläget är hemliga.

– Svensk kyckling är i dag en fantastisk råvara som vi vill lyfta för att den hamnat lite i skuggan av de ädlare produkterna. Dessutom erbjuder en hel kyckling många olika möjligheter för finalisterna. Vi har tagit bort huvudet men lämnat allt övrigt kvar; från hals och fötter till hjärta och lever – detaljer som det kan göras mycket gott och spännande med, säger Anders Dahlbom Wettergren, Årets Kock 1993 och tävlingsledare Årets Kock 2018.

Finalisternas förutsättningar:

  • Finalisterna fick information om råvara och tävlingsförutsättningar tisdagen den 4 september.
  • Fonder, buljonger och skyer får medtagas.
  • Inga färdiga såser får medtagas.
  • Inget bröd får medtagas.
  • Inget animaliskt protein får medtagas.
  • Inget färdiglagat, skalat eller förpreppat får medtagas.
  • Inga kryddmixer får medtagas. Dessa ska mixas på plats.

För dig som vill veta mer om kycklingen:

Ras: Rowan Ranger från Bjärefågel, ett medlemsföretag i Svensk Fågel. Uppfödd på svensk majs, spannmål och baljväxter. Slaktålder: 53-56 dagar. Vikt: cirka 2 000 gram. Levereras med hjärta och lever. Efter slakt lågtemperaturskållas fågeln och luftkyls sakta. Därefter hängs fågeln i fallande kyla +2 grader i 4-5 dagar. Varje tävlande får två kycklingar.