Skip to main content
 

Årets Rätt 2023

Årets Rätt 2023 Jessie Sommarström

Årets Rätt 2023 – en modern klassiker med fokus på hållbarhet

50/50 köttbullar i tomatsås med pasta

Jessie Sommarström, Årets Kock 2022, har skapat Årets Rätt 2023. Det är 50/50 köttbullar i tomatsås med pasta, där köttbullarna består av 50 % blandfärs och 50 % med färs på svenskodlade baljväxter. Med Årets Rätt vill Jessie Sommarström tillsammans med Årets Kock bidra till en minskad klimatpåverkan och till en bättre folkhälsa – och lyfta att hållbar mat inte ska vara en klassfråga.

Att blanda ut kött med baljväxter och andra växtbaserade ingredienser är inget nytt. Förr blandade man ofta korngryn i korvsmeten liksom grovt rågmjöl i blodpuddingen. Utöver att det blir mer hållbart för miljön, så förbättrar det näringsvärdet för oss som äter den. Det är dags att dryga ut våra mest älskade husmansrätter igen, traditionella och moderna, för att bidra till minskad klimatpåverkan och bidra till en bättre hälsa. Jag har blandat ut köttfärsen med en färs på svenskodlade baljväxter – något som kan appliceras på alla rätter där vi brukar använda köttfärs såsom bullar, biffar, bolognese, kålpudding och lasagne. Jag hoppas att det här ska bli en modern klassiker!

Jessie Sommarström, Årets Kock 2022Skapare av Årets Rätt 2023

50/50 köttbullar i tomatsås med pasta

4 personer, tillagningstid 45 min

Ingredienser:

Tomatsås:

½ gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk Arla® Svenskt Smör
1 msk olivolja
½ dl vitt vin
400 g konserverade hela tomater
½ kruka färsk basilika
1 tsk strösocker
½ dl rapsolja
salt och svartpeppar

50/50 köttbullar:

1 dl Arla Ko® vispgrädde
½ dl ströbröd
½ gul lök
250 g gärna svenskodlad vegofärs
250 g blandfärs
1 ägg
½ citron, finrivet skal
1-2 msk finhackad färsk persilja

1 tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
1-2 msk Arla® Svenskt Smör, till stekning

Till servering:

360 g pasta efter önskemål
Riven lagrad prästost
½ kruka färsk basilika

Så här gör du Årets Rätt 2023

Metod

50/50 köttbullar:

  • Finhacka löken, stek mjuk i smör och låt svalna.
  • Blanda svenskodlad vegofärs och blandfärs med salt och blanda runt.
  • Vispa ner ströbrödet i vispgrädden i en bunke och tillsätt ägg, citronskal, persilja och nymalen svartpeppar.
  • Gör ett stekprov för att justera kryddningen vid behov.
  • Stek i smör så du får en fin yta tills bullarna är genomstekta. Slå på tomatsåsen, låt puttra någon minut.

Tomatsås:

  • Skala och finhacka löken. Skala och finriv och vitlöken.
  • Stek lök och vitlök i olivolja och smör till allt är mjukt utan att det får färg.
  • Häll på vitt vin och låt sjuda i ca 3-4 min.
  • Häll på tomaterna, skölj ur burken med lite vatten och tillsätt vattnet. Låt sjuda utan lock i 20-30 min.
  • Tillsätt basilikan.
  • Tag av från värmen och mixa allt slätt, häll i rapsoljan under mixningen och smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

Pasta:

  • Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
  • Lägg upp pastan toppa med tomatsåsen och 50/50 bullarna.
  • Riv över ost och toppa med basilika och nymalen svartpeppar.