Årets Rätt 2022

Vildsvinsrulle i tunnbröd med gulärtsröra, inlagd saltgurka, rödkål, bakad lök och aioli

Gustav Leonhardt, Årets Kock 2021, har skapat Årets Rätt 2022. Det är en vildsvinsrulle som är lika god att avnjutas ute i naturen som hemma i köket.

Att skapa Årets Rätt 2022 har varit ett väldigt roligt uppdrag. Jag kände direkt att jag ville att rätten ska vara klimatsmart, vara enkel att tillaga men också inspirera till att använda en råvara som kanske inte är så vanlig som just vildsvin. Eftersom jag även vann Årets Kock med bland annat en vildsvinsrätt så känns det extra kul att inspirera fler att använda vildsvin i sin matlagning.

Gustav Leonhardt, Årets Kock 2021Skapare av Årets Rätt 2022

Vildsvinsrulle i tunnbröd – Cevapi.

4 personer, tillagningstid 45 min

Ingredienser:

Vildsvinsrulle

  • Vildsvinsfärs 500 gram
  • Arla grädde 150 gram
  • Gul lök 1 st
  • Ägg 1 st
  • Kockens paprika rökt
  • Spiskummin
  • Kockens kebabkrydda
  • Salt

Metod:
Finhacka löken. Blada färs med övriga ingredienser och smak upp med kryddorna. Klä på spett och grilla hårt eller stek i stekpanna med mycket smör.

Gulärtsröra

  • Vreta gulärt (eller vanlig gulärta) 200 gram
  • Rapsolja 50 gram
  • Sesampasta 2 matskedar
  • Salt
  • Spiskummin
  • Kallpressad rapsolja 30 gram

Metod:
Blötlägg Vreta gulärt (gulärtor) i 24 h, om tiden är knapp så ta färdiga blötlagda kikärtor. Koka ärtorna i 15 minuter Mixa övriga ingredienser med olja och smaka upp.

Saltgurka

  • Snacksgurka 3 stycken
  • Ättika 20 gram
  • Socker 40 gram
  • Vatten 60 gram
  • Kryddpeppar 6 gram

Metod:
Dela gurkan. Koka lag på övriga ingredienser och kyl lagen. häll på gurkan. Låt stå och dra i ca 10 minuter innan du häller bort lagen från gurkan. Gurkan mår bara bra av att stå längre i lagen.

Så här gör du Årets Rätt 2022

Fyllning

  • Persilja 1 knippe
  • Rödkål 300 gram
  • Salt 2 gram
  • Vatten 50 gram
  • Äppelcidervinäger 30 gram
  • Färska lagerblad 2 gram
  • Gul lök 3 stycken

Metod:
Plocka persiljan. Lägg in lökar hela med skal i en ugn på 200 grader i 20 min. skala löken och skiva innanmätet. Koka salt, vinäger och vatten med lagerblad. Strimla kålen och häll över lagen på kålen. Låt stå och dra till servering då du silar bort lagen och kramar ur kålen.

Aioli

  • Rapsolja 250 gram
  • Ägg 1 st
  • Dijonsenap 3 gram
  • Vitvinsvinäger 5 gram
  • Vitlöksklyfta 1 st
  • Salt

Metod:
Mixa ägg med Dijonsenap, vitlök, vinäger och en nypa salt med stavmixer. Skira ner oljan medan du mixar så du får en tjock och fin konsistens. Smaka upp med salt och vinäger om det behövs. Denna produkt går att köpa färdig om du inte hinner göra din egen

Montering i tunnbröd
Ta tunnbrödet och lägg på gulärtsröra, toppa med rödkål, persilja, gul lök och saltgurka. Lägg i köttet och rulla ihop. Slå in i ett bakplåtspapper och njut!