Skip to main content

Nyhet

Vinnare Årets Kockelev 2020

Anton Lindqvist Hesselgren

Vinnaren får oss att äta med alla sinnen – och vi imponeras av kreativt, vackra presentationer som inte gör något besviken. Det är vällagat och smaksäkert – rätter som gör gott för både kropp och själ. Vinnaren sätter råvaror i fokus och känns redan som en erfaren kock i köket.

Stort grattis till Anton Lindqvist Hesselgren som vann Årets Kockelev 2020 och till Disa Engdahl & Simon Ahlström från Dackeskolan, Mjölby som blev Årets Kockelever 2020.

Finalen i Årets Kockelev och Årets Kockelever gick av stapeln den 16 september på Aveqia i Stockholm. 8 finalister gjorde upp om titeln Årets Kockelev och i Årets Kockelever tävlade 8 lag om 2 personer.

I finalen i Årets Kockelev ingick att laga en valfri rätt på en råvarukorg som blev annonserad 18 augusti som sen skulle lämnas in som ett färdigt recept senast  den 9 september, temat var cirkulärt. På tävlingsdagen släpptes uppgiften att laga en valfri rätt på det som inte använts av råvarukorgen tillsammans med Linderödssvinkarré. I tävlingen ingick även att göra ett sensorisk test samt en teoriuppgift.

Vinnare i Årets Kockelev
1: Anton Lindqvist Hesselgren, Bromangymnasiet Hudiksvall

2: Erik Norrblom, Stockholm Hotell & Restaurangskola
3. Nils Björsten, Dackeskolan Mjölby

Motivering
Vinnaren får oss att äta med alla sinnen – och vi imponeras av kreativt, vackra presentationer som inte gör något besviken. Det är vällagat och smaksäkert – rätter som gör gott för både kropp och själ. Vinnaren sätter råvaror i fokus och känns redan som en erfaren kock i köket.

I Årets Kockelever var uppgiften att på valfria råvaror laga en varm salt rätt och en kall söt rätt.

Vinnare i Årets Kockelever
Disa Engdahl & Simon Ahlström från Dackeskolan, Mjölby

Motivering:
Vinnarna visar ett hållbarhetstänk som går hela vägen – från jord till bord. Två välkomponerade, balanserade rätter där smakerna tydligt berättar om ursprung får juryn på fall. Lägg även till ett metodiskt och organiserat köksarbete och ett arbetssätt som utmärker det moderna samhället idag.

I juryn för Årets Kockelev satt Martin Moses – Årets Kock 2019, Tove Oskarsson Henckel, Emma Shields, Pierre Eklund ( Arla ) och Ulrika Brydling.
I juryn för Årets Kockelever satt David Lundqvist – Årets Kock 2018, Johan Backéus – Årets Kock 2017, Tove Oskarsson Henckel, Tilda Mårtensson och Ulrika Brydling.

Stort grattis och tack till alla som varit med och genomfört denna dag för framtidens kockar!