Skip to main content

Intervju

Ulrika Brydling

Med Årets Kockelev och Årets Kockelver vill vi bidra till utbildning, skapa tillväxt i branschen och möjliggöra nätverkande.

Snart går Sveriges största matlagningstävling för gymnasieelever av stapeln, Årets Kockelev och lagtävlingen Årets Kockelever. Vi har pratat med Ulrika Brydling, projektledare och tävlingsledare, om varför ungdomstävlingar behövs och vilka förväntningar som finns på årets tävlande.

Berätta om Årets Kockelev/er
Det är en nystartad tävling för gymnasieelever som ersätter tävlingarna Årets Unga Ekokockar och Swedish Young Chef Awards  där vi sett många duktiga kockelever tävla genom åren. Den drivs av Årets Kock i samarbete med tidningar RestaurangVärlden och är den största satsningen som görs mot kockelever under gymnasietiden

Varför startar Årets Kock en ungdomstävling?
Det ligger i väl i linje med det långsiktiga arbetet som Åres Kock driver. Dagens kockelever är framtidens kockar och med tävlingen vill vi främja tillväxten i branschen, skapa möten mellan branschen och kockeleverna samt utbilda och inspirera framtidens kockar.

Vad innebär det att tävla för eleverna?
Många saker, men två av de viktigaste är nätverk och utveckling. Bara genom att delta möter de massor människor och bygger viktiga nätverk med likasinnade elever och etablerade kockar samt branschen i stort. Att tävla är också väldigt utvecklande. En tävlingsuppgift som omfattar teori, recept och bild innebär att eleverna måste läsa på, fundera, kreera och provlaga – och det leder ofrånkomligt till att de utvecklas inom yrket.

Genom tävlandet tänjer man på sina gränser varje gång och utvecklas inte bara som kock utan även som människa. Det ska skapas något nytt, man ska prestera på tid och andra kockar ska bedöma vad man har gjort. Det är ett utmärkt tillfälle att lära sig vad som krävs av en i yrket.

Ulrika Brydlingprojekt- och tävlingsledare Årets Kockelev/er

Vilka lärdomar har du själv tagit med dig från din tid i tävlingsköken?
Förutom att det är så roligt att tävla? Massor! Bland annat har jag blivit bättre på att organisera mig och jag har tränat upp mina smaksinnen genom att analysera om och om igen. Jag har också insett vikten av att ha ett grymt team runt omkring sig och skaffat mig den nyfikenhet som krävs för att bli bättre än vad jag är.

Temat i årets tävling är ”hållbart, hur gick tankarna kring det?
Vi vill att de tävlande ska tänka på hur vi kan upprätthålla en hållbar utveckling på vår planet. Hur produceras all mat och vilken påverkan har den? Här blir det viktigt med både val av råvaror och hur råvarorna används, men också tankar kring matsvinn. Allt sådant kommer att vägas in i bedömningen.

Finns det några do’s and don’ts som du vill tipsa de tävlade om?
Do: Se till att du lagar en rätt som speglar dig själv och laga från hjärtat, men ett tips är också att låta andra prova din rätt och ge dig feedback, får du positiv återkoppling är du på rätt spår. Se också till att rätten är samspelt med tävlingsuppgiften.

Don’t: Ta inte i så det knakar och tänk hellre ”less is more”. Alla moment kommer kanske inte kunna hållas på så hög nivå som du vill när du tävlar och förutsättningarna ser annorlunda ut. Se istället till att ha roligt under tävlingen och satsa på att laga god mat på ett snyggt sätt i ett rent kök och på utsatt tid.

Berätta kort om vilka uppgifter som ingår i årets finalen och vad juryn kommer att bedöma.
I finalen för lagtävlingen Årets Kockelever jobbar de tävlande i lag om tre och de lagar sina egna menyer. Här tittar vi på teamwork och kunskap som tekniker, hygien, hållbarhetsfrågor och presentationen av rätten samt smak.

I finalen för Årets Kockelev får de åtta tävlande en råvarukorg presenterat för sig en tid innan finalen, men den sista detaljen får de först kvällen innan finalen. Varje finalist sätter sedan ihop sin rätt som de sedan tillaga och presentera på en bestämd tid. Det kan också bli så att de tävlande i Årets Kockelev får en helt oförberedd uppgift som de inte alls har kunnat förbereda sig på. I övrigt gäller samma bedömning som för lagtävlingen vad gäller kunskap som tekniker, hygien, hållbarhetsfrågor och presentationen av rätten samt smak

Välkommen att besöka tävlingarna den 6-7 maj på Gamla Riksarkivet i Stockholm. Förutom tävlingarna så kommer dagen att vara fullspäckad av intressanta föreläsare från branschen samt en minimässa från tävlingarnas vänner. Vinnare av lagtävlingen Årets Kockelever koras under eftermiddagen den 6 maj, vinnare av den individuella tävlingen Årets Kockelev koras under eftermiddagen den 7 maj. Ett mer detaljerat program kommer att läggas ut här.