Vinnaren Årets Kock 2022

Jessie Sommarström

“Det känns som en dröm!”

Jessie Sommarström

Om Jessie

Jessie Sommarström är 43 år och bor utanför Stockholm. Idag är Jessie ansvararig för innovation och hållbar utveckling på Urban Deli. Tidigare har Jessie bland annat arbetat på hamnkrogen i Vaxholm, Sturehof, Ahlbomsgruppen och Esperanto. Hon är den andra kvinnan, efter Kristina Pettersson, som har vunnit i Årets Kock.

Finalen

Finalen ägde rum på Annexet den 15 september 2022 med 8 finalister.

Vinnare

Vinnare av Årets Kock 2022 blev Jessie Sommarström med totalt 775 poäng. Jessie vann med
rätterna:

Finalrätt 1
Kanapéer
Finalrätt 1
Rullad rotselleri & äpple med syrlig kudde av rotselleri toppad med caviar.
Lätt grillad ostfralla kryddad med skog.
Vikt kålrabbi med het havskräfta

Finalrätt 2
Lammsadel inspirerad av Karin Fransson
Örtfylld lammsadel med smörrostad rotselleri. Confiterad champinjon fylld med grillat lammhjärta, picklad kantarell och mandel toppad med ett skum på rotselleri. Variation på spritärter samt örtig lammsås

Vinnare

Finalrätt 3
Buljong
Stekt kummel med grillad broccoli. En fiskbuljong smaksatt av soya, spräckt med grillat algsmör.

Finalrätt 4
Fisk & Svamp
Stekt eldad kummel med variation på svamp, fänkålsblomma, grillad purjolök, brynt sandefjordsås.

Tävlingsupplägg

Kanapéer
Maxpoäng: 200
Årets första uppgift är att presentera tre olika kanapéer för juryn. Av dessa ska en vara baserad på bröd eller spannmål, en ska vara baserad på potatis eller rotfrukt och en ska vara baserad på valfri grönsak eller frukt.

 

Lammsadel
Maxpoäng: 200
Huvudråvaran i finalens andra uppgift är lammsadel som ska tillagas på samma sätt som Karin Fransson brukade tillaga sitt lamm på Hotell Borgholm. I rätten måste finalisterna använda vissa givna råvaror, dock är proportionerna valfria. Till lammsadeln ska finalisterna servera sås och tre valfria tillbehör.

 

Metod & handlag 
Maxpoäng: 80

Under hela tävlingsdagen rör sig en metodjury kring tävlingsköken och tittar på finalisternas sätt att arbeta. Bland annat bedömer juryn hur finalisterna har organiserat sitt kök, hur specifika råvaror hanteras, hur den tävlande minimerar råvarusvinn, hur man kommunicerar med sin commis samt att angiven tid och tävlingsuppgift följs. De fyra finalister som har högst totalpoäng efter att ha presenterat de två första rätterna går vidare i tävlingen och ställs inför nya uppgifter. Övriga fyra finalister får tyvärr lämna tävlingen.

Jury

Juryn

Juryn bestod av en lång rad av Sveriges mest meriterade kockar samt H.K.H Prins Carl Philip, beskyddare av Årets Kock. Tommy Myllymäki är juryns ordförande.

Namn:

David Forsman Törnqvist

Arbetsplats:

Lilla Ego

Ort:

Stockholm

Poäng:

375

Finalrätter

Finalrätt 1

Kanapéer
Limemarinerat äpple, dragonemulsion, rå havkräfta med våtarv, blommor i säsong och yoghurtpulver.
Potatisblini med bonitoemulsion, picklad potatis, störcaviar med lökblommor och örter.
Rågtartelette med kantarellkräm, picklad kantarell, riven havgus samt pulver på blåbär.

Finalrätt 2
Lammsadel inspirerad av Karin Fransson
Färserad lammsadel med glacerad kronärtskocka, lammsky, marconamandel, fylld tomat, chiliolja samt tartelette på lammbräss och grillat skum.

Namn:

Oskar Persson

Arbetsplats:

Tegelbacken

Ort:

Stockholm

Poäng:

682

Finalrätter

Finalrätt 1

Kanapéer

Confiterad, smörstekt & picklad potatis, kantarellkräm med syrad grädde & citrontimjan.
Marinerade tomater med kummin, krondill, enkorn & blommor.
Smörstekt plätt med majskräm, glaze på verjus med kaviar & granskott.

Finalrätt 2
Lammsadel inspirerad av Karin Fransson
Färserad & helstekt lammsadel, tapenade med halstrat lammhjärta, tomat & zucchini, grilladsallad med stuvade linser, kronärtskocka barigoule med aromatiska örter.

Finalrätt 3
Buljong
Buljong på kummel med barigoule, bondbönda, persilja och blommor.

Finalrätt 4
Fisk & Svamp
Bränd bakad kummel, svamp, majs och svampsås.

Namn:

Ola Wallin

Arbetsplats:

Hällnäs Hotell och Restaurang

Ort:

Mölnlycke

Poäng:

680

Finalrätter

Finalrätt 1

Kanapéer

Potatis och sockertångskal med ostron från Havstenssund,brännvin och krondillsinlagdgurka, gurkgranité och aromatiska örter.
Dinkelplätt med fänkålsfrön, grillade blåmusslor, ocietrakaviar och ringblomma samt rostathavreris och karl-johansvampolja.
Plommon med tjärsirap, wasabi, fingerlime och umevinäger samtlila shiso och rostat bovete.

Finalrätt 2
Lammsadel inspirerad av Karin Fransson
Lammsadel á la Karin Fransson serveras med enbärsglacerad lammtunga, stuvat lammbrässmed kantareller samt ängssyra, grönärtor och salicorne.

Finalrätt 3
Buljong
Kronärtskocka med kummelbuljong. Serveras med grillad citronkräm, sallad med inkokt lök, ostronblad, dill och fänkålsblommor.

Finalrätt 4
Fisk & Svamp
Sotad kummel i grillat smör, grillade vaxbönor med ingefära, brynt karljohansvamp samt majs och kantareller, samt vitvinsvelouté smaksatt med karljohansvamp.

Namn:

Anton Kardell

Arbetsplats:

Human

Ort:

Göteborg

Poäng:

620

Finalrätter

Finalrätt 1

Kanapéer

Frasig potatiskon med havskräfta, krondillsinkokt potatis ochschalottenlök samt ljummetskum på potatis smaksatt med Boxholms kryddost.
Kålrabbi komprimerad i syrlig kombulag fylld med nori och mousseline på pilgrimsmusslaoch ostron.Toppad med kaviar, wasabi, ingefära samt rostat ris, sesamfrö och rörhinna.
Svenskanklever med miso och krispig kavring, komprimerat granny smith äpple, pickladkantarell och tagetes.

Finalrätt 2
Lammsadel inspirerad av Karin Fransson
ärserad lammsadel med citrontimjan och citron. Morot bakad i getvassle toppad medgetyoughurt från Löt Gårdsmejeri, ramslökskapris och rostad jäst. Morotskräm, friteratlammhjärta i kryddglaze samt lammsky smaksatt med rostad vitlök.

Finalrätt 3
Buljong
Buljong på kolgrillade ben, smaksatt med vit soya, kombu och torkad shiitake, lättgravad kummel, bondbönor och vaxbönor samt rostade kryddor.

Finalrätt 4
Fisk & Svamp
Rimmad och eldad kummel, stekt karljohansvamp och picklade kantareller. Skum på karljohansvamp, råstekt majs samt blommor.

Namn:

Martin Anneflod

Arbetsplats:

Spiseriet

Ort:

Varberg

Poäng:

380

Finalrätter

Finalrätt 1

Kanapéer
Crumpet medtomat, havskräfta, fänkål & kryddtagetes.
Majs med gula kantareller, Havgus & espelette.
Råraka med anklever, mjöd, plommon & hibiskus.

Finalrätt 2
Lammsadel inspirerad av Karin Fransson
Lammsadel med lammhjärta, lammbräss & kantareller. Potatis medgetfärskost & mandelsamt kålrabbi, grönkål & fläder.

Namn:

Jessie Sommarström

Arbetsplats:

Urban Deli

Ort:

Stockholm

Poäng:

775

Finalrätter

Finalrätt 1

Kanapéer
Rullad rotselleri & äpple med syrlig kudde av rotselleri toppad med caviar.
Lätt grillad ostfralla kryddad med skog.
Vikt kålrabbi med het havskräfta.

Finalrätt 2
Lammsadel inspirerad av Karin Fransson
Örtfylld lammsadel med smörrostad rotselleri.
Confiterad champinjon fylld med grillat lammhjärta, picklad kantarell och mandel toppad med ett skum på rotselleri. Variation på spritärter samt örtig lammsås.

Finalrätt 3
Buljong
Stekt kummel med grillad broccoli. En fiskbuljong smaksatt av soya, spräckt med grillat algsmör.

Finalrätt 4
Fisk & Svamp
Stekt eldad kummel med variation på svamp, fänkålsblomma, grillad purjolök, brynt sandefjordsås.

Namn:

Tobias Lundgren

Arbetsplats:

Wedholms Fisk

Ort:

Stockholm

Poäng:

311

Finalrätter

Finalrätt 1

Kanapéer
Petit choux med kryddost, havskräfta, krondill & äpple.
Svarvad potatis med blåmusslor, fänkål, gurka & dill.
Kålrabbi med kalvtartar, spansk körvel, scharlottenlök & forellrom.

Finalrätt 2
Lammsadel inspirerad av Karin Fransson
Färserad och urbenad lammsadel serveras med leverpaté, kantareller, persiljerot, savoykål,bovete och lammsky.

Namn:

William Brittsjö

Arbetsplats:

Etoile

Ort:

Stockholm

Poäng:

340

Finalrätter

Finalrätt 1

Kanapéer
Inkokt lök med rökt renhjärta, syltade granskott och harsyra.
Gratängbakad jordärtskocka i krustad, syrad fänkål och grönpepparmiso.
Emmer choux fylld med emmerstuvad skogssvamp, punsch och citrontimjan.

Lammsadel inspirerad av Karin Fransson
Fylld urbenad lammsadel serveras med inkokt lök fylld medgrillad sallad, ragu med glaseratlammhjärta, grönpeppar, gula ärtor och kantareller. Citronmarinerad gulbeta med fårost ochlavendel samt lammsås.

Middag

Middagen hölls för inbjudna gäster på Annexet under tävlingen och avslutades med att kora vinnaren. Finalen sändes senare på kvällen på TV4 Play och Sjuan. Det serverades även en lunch under dagen då inbjudna gäster kunde se tävlingen pågå. Menyn för lunch komponerades av Johan Backeus, vinnare Årets Kock 2017 och Birgit Malmcrona. Tillsammans driver de Naturaj i Sundsvall. Desserten komponerades av Frida Bäcke, Konditornas Konditor 2022 och driver Socker Sucker i Stockholm. Menyn för middagen komponerades av Gustav Trädgårdh, vinnare av Årets Kock 2010 och Ture Thuresson. Tillsammans driver de Gurras i Göteborg. Desserten komponerades av Kasper Kleihs, Årets Konditor 2021, chefskondit or på Restaurang Etoile och Svenska Kocklandslaget.

Smårätter att dela vid bordet:

Ostron “gigas” med wasabi emulsion, gari, dill och sojapärlor
Ostron “gigas” bakat med brynt Arla Unika Smör, dansk krasse och pepparrot
Friterad havskräfta med grön tomat, gemsallad, gurkört, kräftmajonnäs, dill och nouc cham
Dryck till första serveringen: Chablis Saint Martin, Domaine Laroche, 2014. alt Tail of a whale
Postgatan Roll med lardo, friterad rosmarin och Arla Unika smör
Asiatisk Tartar på svensk hjort med yuzu, shizoblad, brynt Arla Unika smör med soja, enokisvamp, frasig lök samt sjögräs. Svampkrokett smaksatt med Skaerskild och Arla Unika Gammel Knas, kräm på eldad enbuske och inlgad citron samt äpple

Dryck till andra serveringen:

Pernand, Vergelesses “Clos de Bully”, Maison Champy, 2019. alt. Tail of a whale

Varmrätt:

“Txuleta” grillad tydligt hängd biff på ben av gamla mjölkkor från Skara serveras med panzella, säsongens tomater, oliver, rostat surt bröd, basilika, mynta och sardeller och väldigt smutsig pommes med tryffel och Arla Unika Havgus 24, bearnaisesås

Dryck:

Château Patache d’Aux Medoc, Antoine Moueix, 2016. alt. A Ship full of IPA

Dessert:

“Hope” Glaserad kryddig mjölkchokladbavaroise med gel på syrliga svartavinbär, pumpafröcrumble ochbrownie på brynt Arla Unika smör och bahibechoklad.Dryck:Mariestads Ostindia Strong ale.Alkoholfria alternativ: Easy rider, Lazy Estate Sparkling Tea Lemongrass & Mint samt Lazy Estate White teakombucha.