Anmälan Årets Kock 2020

Välkommen! Vi är glada att du vill anmäla dig till Årets Kock 2020 – SM i professionell matlagning. Anmälan är öppen mellan den 7 och 14 maj 2020. Vi rekommenderar att du läser igenom all information nedan noga innan du lämnar in din ansökan. Lycka till! 

signatur andreas stenberg

Andreas Stenberg, VD Årets Kock

Anmälan till Årets Kock 2020 är stängd

Vem kan söka?

  • Du måste vara en professionellt verksam kock.
  • Du har fyllt 23 år, eller kommer att fylla 23 år under 2020.
  • Du måste vara svensk medborgare.
  • Tidigare vinnare av Årets Kock får tävla och försvara sin titel.

Om anmälan

  • Anmälan öppnar den 7 maj klockan 09.00 och stänger den 14 maj klockan 23.59.
  • Det är endast tillåtet med ett tävlingsbidrag per person.
  • Du ska skicka in ett recept och bild på valfri för-, mellan- eller huvudrätt för 6 portioner. Råvarorna är valfria, du väljer själv vad du vill arbeta med. Rätten kan serveras kall eller varm. Dessert är inte tillåten. Rätten ska presenteras i sin helhet på en tallrik. Endast sås kan serveras à part och inga andra delar av rätten får vara utanför tallriken.
  • För att styrka ditt medborgarskap ska en bild av ditt pass där medborgarskap framgår bifogas. Bilden av passet används ej till annat än att styrka ditt medborgarskap. 
  • Viktigt. Restaurang- eller personnamn får inte framgå i varken rubrik, receptets namn eller löptext i receptet. Samma sak gäller för bilden av din maträtt. Om detta förekommer är din anmälan ogiltig.

Om ditt recept

  • Receptet ska skrivas i word eller pages.
  • Receptet ska visa på din matlagning och filosofi, din personlighet, kompetens och kunskap i yrket.
  • Tänk på att de allra flesta rätter vinner på ett tekniskt genomförande där smaken är nummer ett.
  • Tänk på finish i rättens presentation.

Planering av recept

  • Planera ditt recept utifrån deltagande i kvalificeringstävlingen. Vi rekommenderar att du tränar på att laga upp 6 portioner av ditt tävlingsbidrag.
  • Under kvalificeringstävlingen kommer du att ha 1 timme för att färdigställa och presentera rätten inför juryn. Du får preppa och förbereda rätten hur mycket du vill innan.
  • Rätten ska vara presenterad på en tallrik, endast sås kan serveras à part.
  • När det gäller porslin, utrustning och material för färdigställande och presentation av rätten tar du själv med dig det du vill använda dig av.
  • I köket på Stockholms Hotell- och Restaurangskola finns basutrustning så som ugn, spis, salamander, kyl och frys. Mer detaljerad information om redskap på plats ges till de tävlande som tar sig vidare till kvalificeringstävlingen.

Bild på din rätt

  • Du ska bifoga en bild  som presenterar den färdiga rätten precis som ditt recept anger.
  • Rätten ska presenteras i sin helhet på en tallrik, endast sås kan serveras à part.
  • Bilden får porträttera endast en tallrik och eventuellt en sås à part. Inget annat är tillåtet på bilden, så som brickor, knivar, bestick och dylikt, andra à part, händer eller andra kroppsdelar.
  • Du får använda valfri färg på porslin och underlag.
  • Observera att samma tallrik och eventuell sås à part som presenteras på bilden i tävlingsanmälan också ska användas vid upplagningen i kvaltävlingen. Avvikelser mellan inskickad bild och presenterad tävlingsrätt medför poängavdrag.
  • Fotograf av bilden ska anges i formuläret på tävlingsanmälan. Årets Kock AB kan komma att publicera receptbilder för att informera om inskickade tävlingsbidrag.

Vilka går vidare

  • Samtliga inskickade bidrag granskas för att säkerställa att de uppfyller kriterierna listade ovan. Detta görs av administrativ personal hos Årets Kock AB.
  • Alla godkända inskickade bidrag bedöms därefter helt anonymt av en jury som består av erfarna kockar. Mer information om jury nedan. Anonymiteten säkerställs genom Notarius Publicus.
  • Vilka som har gått vidare till kvalificeringstävlingen meddelas den 18 maj 2020.

Kvalificeringstävlingen

  • Kvalificeringstävlingen arrangeras den 9-10 juni 2020 på Stockholms Hotell- och restaurangskola.
  • Där kommer de som har kallats till tävlingen under kvalificeringstävlingens första dag att få laga upp sitt inskickade bidrag.
  • 16 kockar med högst poäng från dag 1 går vidare till dag 2 i kvalificeringstävlingen. Där ställs de inför ytterligare prov i yrket.
  • De 8 kockar med högst totalpoäng efter två kvalificeringsdagar går vidare till finalen. Dessa presenteras på sen eftermiddag den 10 juni, efter avslutad kvalificeringstävling.
  • De tävlande bekostar själva sitt deltagande i kvalificeringstävlingen vad gäller resor, boende, råvaror med mera.

Jury

  • Tävlingen Årets Kock 2020 består av tre tävlingsfaser: anmälan, kvaltävling och finaltävling. Under tävlingens gång kommer en jury att bedöma tävlingens olika delmoment. Utformning av jury kommer att variera beroende på vilket eller vilka tävlingsmoment som ska bedömas. Juryordförande för Årets Kock 2020 är Tommy Myllymäki.

Final

  • Finalen är den 17-18 september 2020.
  • Arrangeras på Annexet (Globen) i Stockholm.
  • Som finalist i Årets Kock 2020 förväntas du vara tillgänglig och delta i aktiviteter och evenemang för media och partners som tävlingsorganisationen bedömer lämpliga under tidsperioden 10 juni till 25 september 2020. I nuläget planeras för två heldagar för medieaktiviteter och tävlingsinformation då du förväntas vara tillgänglig. Dessa dagar är den 16 juni och 28 augusti 2020.

Pris

  • Titeln Årets Kock 2020 och ära samt 250 000 kronor till att vidareutveckla sig inom gastronomi.
  • Som vinnare av Årets Kock formar du i samråd med Årets Kock AB ditt vinnarår avseende media och kommersiella uppdrag, så att det passar dig och dina förutsättningar. Som vinnare kommer du troligtvis att få många förfrågningar till olika typer av samarbeten och framträdanden. Viktigt att känna till är att många inkommande förfrågningar är frivilliga.

Frågor?

  • Om du har frågor eller saknar någon information är du välkommen att kontakta oss på info@aretskock.se.