Skip to main content
 

ÅRETS KOCK ACADEMY

Årets Kock Academy

Välkommen till Årets Kock Academy! Vad kul att du är nyfiken på söka till Årets Kock – SM i professionell matlagning. På den här sidan får du tips och kunskap om vad som är viktigt att tänka på inför din ansökan till Årets Kock och hur du kan förbereda sig inför kvaltävlingen. Förutom att laga den bästa rätten finns det mycket annat som kan vara bra att tänka på, till exempel hur tar man en bra bild på sin tävlingsrätt och kanske det viktigast av allt – hur tränar man sin mentala styrka? Men hur går egentligen tävlingen till? Se filmen om tävlingsreglerna i Årets Kock från ansökan till final.

Stort lycka till!

Receptkval

Under receptkvalet gör juryn sin bedömning utifrån bild och recept, alla bidrag är anonyma vilket innebär att juryn inte vet vilka som har ansökt. Inför din ansökan till Årets Kock finns det flera delar som är viktiga att tänka på: till exempel val av tävlingsrätt, hur man skriver man ett bra recept och hur tar man en bra bild mm. Vi frågade Jimmi Eriksson, Årets Kock 2016 och Johan Backéus, Årets Kock 2017 vad de tycker är viktigt att tänka på. Här kan du se deras tips och råd inför din ansökan. Vad tittar egentligen juryn på under receptkvalet och inspireras av tidigare tävlingsbidrag.

ÅK vinnare berättar

Hur skapar man en bra tävlingsrätt?

Jimmi Eriksson tipsar

Hur skapar man ett bra recept?

Johan Backéus tipsar.

Tips på val av tallrik.

Jury Årets Kock 2020

Vad tycker juryn är viktigt?

Fotografen tipsar

Hur tar man en bra bild?

Årets Kock 2020

Inspiration med olika tävlingsbidrag.

Kvaltävling

De bästa tävlingsbidragen från receptkvalet går vidare till kvaltävlingen. Det finns mycket att tänka på inför kvaltävlingen: till exempel måste tävlingsrätten se exakt likadan ut som på bilden i ansökan, rätten ska lagas på tid och på flera tallrikar. Det kommer även vara andra tävlingsmoment som presenteras under tävlingen. Kvaltävlingen pågår under två dagar varav de bästa bidragen går vidare till dag 2. Hur förbereder man sig inför kvaltävlingen? Jimmi Eriksson, Årets Kock 2016 och Johan Backéus, Årets Kock 2017 delar med sig av sina erfarenheter. En annan viktig del i tävlingen är metod och handlag i tävlingsköket. Malin Söderström, Metodjury 2019 och 2020 ger sina bästa tips. Det är ofta detaljerna som avgör så tänk igenom hur man kan ta till vara på hela råvaran, arbeta med teknik och smaker men framförallt hur hanterar du ditt matsvinn? Stefan Erikson, råvaruansvarig för Årets Kock ger sina bästa tips.

Jimmi Eriksson och Johan Backéus tipsar

Hur förbereder man sig inför kvaltävlingen?

Jimmi Eriksson tipsar

Tidsträna på din rätt.

Vägen till finalen 2020

Receptkval.

Stefan Eriksson tipsar

Allt detaljer räknas.

Malin Söderström tipsar

Metod och handlag.

Vägen till finalen 2020.

Kvaltävling.

Final

När kvaltävlingen är slut så presenteras finalisterna i Årets Kock! Nu börjar en intensiv period med förberedelser, träning och media. Som finalist i Årets Kock blir man ofta intervjuad av media och press.  Det innebär också en hel del aktiviteter med partners och sponsorer. Viktigast av allt är såklart att träna inför tävlingen, både att laga mat men också att arbeta med sin egen mentala styrka. Många menar att det är den mentala hälsan som avgör hur bra man presterar på tävlingsdagen. Oftast vet man inte vilka tävlingsmoment som tävlingen kommer att innehålla så det gäller att vara mentalt förberedd.

Mental träning

Att lägga tid på mental förberedelse är en viktig del på vägen mot finalen. Mental träning handlar om att träna dina tankar inför tävlingen och i vilket “mood” du vill befinna dig i på tävlingsdagen. Det kan vara värt att satsa lite extra på att ta hjälp av en professionell coach. Vi frågade Karin Hedén, coach på Resultatbolaget om vad är egentligen mental träning och hur gör man?

Vill du ha hjälp att sätta upp mål som ökar din chans att lyckas i Årets Kock och personlig coaching? Karin har tidigare hjälp kockar att lyckas med sina mål och tävlingar. Kontakta Karin på mail eller mobil 070 553 9914. Läs mer om mentral träning och goal mapping.

Tips lyssna på Framgångspodden med Alexander Pärleros som intervjuar Kjell Enhager om att nå sina mål.

Fysisk träning

Fysisk träning

Att vara i god fysisk form är också en viktig del för att orka med den fysiska ansträngning det är att stå i ett tävlingskök i 10-12 timmar.  Tänk på att lägga in regelbundna träningspass inför tävlingen.  Det finns många bra träningsappar att ladda ned om det är svårt att motivera sig själv. Eller hitta en träningskompis som gör det roligare att träna.

ANNONS

Intervjuer & Nyheter

Ludwig Tjörnemo tog hem segern i Årets Kock 2020. Han tränade 10-12 timmar om dagen inför finalen. Läs segerintervjun med Ludwig. Juryordförande för Årets Kock 2021 är Tommy Myllymäki, vi frågade Tommy om vad juryn tittar på och hur ska man tänka när man skapar en tävlingsrätt?

Årets Kock 2020

Läs segerintervjun med Ludwig Tjörnemo.

Årets Kock 2021

Tommy Myllymäki är juryordförande 2021

Partners & samarbeten

Årets Kock presenteras av Arla och Spendrups. Tack vare alla våra fantastiska partners och samarbeten kan Årets Kock – SM i professionell matlagning genomföras varje år.