2012

admin Tidigare tävlingar

Finalen ägde rum den 25 januari 2012 på Stockholm Waterfront.

Årets Kock 2012 blev Klas Lindberg, verksam på Klas Lindberg Mat & Vin. Klas tog hem segern med rätterna:

Modern varmrätt:
”Ingefärsstekt hummer med blomkål, hasselnötter och soja”

Förrätter – kall & varm:
”Sallad på confiterad hummer, pressade vintergrönsaker, surdegskrutonger med saffran”
Hällstekt biff med rökt märgsmör och nordisk hetta”

Juryns motivering:
”Vinnaren har i knivskarp konkurrens tolkat råvarorna med stor respekt och skapat tre vällagade, eleganta och attraktiva rätter!”

Tävlingsregler:
Alla yrkesvana kockar från restauranger och personalrestauranger i Sverige fick delta. 
De tävlande skulle skicka in ett valfritt recept på en modern svensk rätt i valfri form med minst en mejeriprodukt och fritt antal tillbehör. Receptet och motiveringen av sitt val av recept skulle skrivas på ett neutralt A4 papper med bifogat färgfotografi. Semifinaler hölls på två platser i landet där rätterna tillagades inför publik och press. De tävlande hade en timmes kall preparation och två timmars tillagningstid på sig. De fick ta med sig en färdig fond, men i övrigt fick inget vara förberett eller tillagad i förväg. Sex finalisterna utsågs till finalen där de på fem och en halv timme skapade en modern restaurangrätt med huvudråvaran svensk, hängmörad biffstock samt minst en ekologisk mejeriprodukt, förutom ekologiskt smör. De skulle även skapa två förrätter, en varm och en kall, med hjälp av en hemlig varukorg som finalisterna fick reda på 45 minuter innan tävlingen startade. 2012 var huvudråvaran hummer. Årets tema var ”Det nya svenska arvet”. Rätterna bedömdes av tre jurygrupper, en metodjury samt en jury för varmrätten och en för rätten baserad på råvarukorgen.

Namn Restaurang Ort Finalrätter
Daniel Engellau Lux Stockholm Modern restaurangrätt: Nystekt ryggbiff med majrovskräm, fettemulsion och rökt märg. Råvarukorg:
Varm: Smörstekt hummerstjärt med rostad fänkålspuré, blomkål, hyvlad fänkål, hasselnötter och hummerfond smaksatt med smör
Kall: Sallad på inkokt hummerklo med syrad tomat, blekselleri, champinjoner, salladsblad, bunden vinägrett, vattenkrasse, brödkrisp samt en dressing på pepparrot, äpple och citron
Albin Wessman Adam & Albin Matstudio Stockholm Modern restaurangrätt: Svensk biffstek med lök. Råvarukorg:
Varm: Stekt svensk hummer med brynt smör, dragon och morot
Kall: Kokt svensk hummer med majonnäs, pepparrot & tomatbröd
Fredrik Lagberg Görvälns Slott Järfälla Modern restaurangrätt: Gotländsk hängmörad biff och rödbetor med topp-murklor, ansjovis, pressad savoykål, dill, gräddfil och kryddpeppar. Råvarukorg:
Varm: Hummer och saffranskokt fänkål med klo, spetskål, gemsallad, levainbröd och apelsinsmörsås
Kall: Glasbakad hummerstjärt och japansk omelett med sveciaost, pepparrot, gräddfil, champinjoner och soja
Daniel Räms Räms Mat & Gastronomi Stockholm Modern restaurangrätt: Gotländsk hängmörad oxrygg Bordelaise serverad med rotfrukter från Skags gård. Råvarukorg:
Varm: Hummersoppa à part med kål x 3
Kall: Citronmarinerad hummer med sojaemulsion, äpple och hasselnötter
Leo Frodell Pontus! Stockholm Modern restaurangrätt: Biff med korv, äpple, kål och lök. Råvarukorg:
Varm: Hasselnötsconfiterad hummerstjärt med fänkålsmos, skum på fänkål och hasselnötter, brynt smör och syltad blomkål
Kall: Hummerrulle med sojamajonnäs, pepparrot, citronströssel
Klas Lindberg Klas Lindberg Mat & Vin Stockholm Modern restaurangrätt: Hällstekt biff med rökt märgsmör och nordisk hetta. Råvarukorg:
Varm: Ingefärsstekt hummer med blomkål, hasselnötter och soja
Kall: Sallad på confiterad hummer, torkad tomat, pressade vintergrönsaker och surdegskrutonger med saffran

Galamiddag samt prisutdelning hålls på Stockholm Waterfront Congress
Bankettmenyn skapades av Andreas Hedlund, Årets Kock 2002

Mingel:
Variationer på Castello ost
Kungsgrogg – Philipponnat Royale Réserve Brut och cognac Pierre Ferrand Ambre

Meny:
Sigillmärkt löjrom med vispad citron-crème fraiche och hackad lök, serveras med varm brioche
Fläskytterfilé på rapsgris toppad med brysselkål- och ärtsallad, serveras med hasselbackspotatis och gräddsås. Ackompanjeras av inlagd blomkål och morot, syrliga tomater och äppelgelé.
Vanilj- och citronpudding på mandelbotten, päron- och citruskompott serveras med slånbärssorbet och dragerade mandlar

Dryck:
Spendrups Bistro Lager och snaps på blodrot, citrus och slånbär
Soellner Fumberg Grüner Veltliner Reserve 2010, Wagram, Österrike
MacMurray Sonoma Coast Pinot Noir 2009, Sonoma Coast, USA
Villa Giada Moscato d´Asti 2010, Piemonte, Italien
Valdesia D.O.C., Dominikanska Rep. Single Origin, 100 % Arabica Typica