2011

admin Tidigare tävlingar

Finalen ägde rum den 3 februari 2011 i Ericsson Globe, Stockholm.

Årets Kock 2011 blev Tomas Diederichsen, verksam på Ulfsunda Slott, Bromma. Tomas tog hem segern med rätterna:

Modern varmrätt:
”Helstekt lamm, lammkorv och ragu på lammbringa med svamp, aprikos och rostat korngryn samt auberginekräm, pressad fänkål och morot med riven lakrits”

À la carte-rätt på råvarukorg:
”Inkokt lax med jordärtskockor, shiitakesvamp, dill, citron, ragu på äpple, gulbetor och korngryn samt brynt smör”

Juryns motivering:
”Vinnaren har med stilfull känsla visat på innovation inom traditionen och levererat ett väl genomfört mathantverk.”

Tävlingsregler:
Alla yrkesvana kockar från restauranger och personalrestauranger i Sverige fick delta. 
De tävlande skulle skicka in ett valfritt recept på en modern svensk rätt i valfri form med minst en mejeriprodukt och fritt antal tillbehör. Receptet och motiveringen av sitt val av recept skulle skrivas på ett neutralt A4 papper med bifogat färgfotografi. Semifinaler hölls på två platser i landet där rätterna tillagades inför publik och press. De tävlande hade en timmes kall preparation och två timmars tillagningstid på sig. De fick ta med sig en färdig fond, men i övrigt fick inget vara förberett eller tillagad i förväg. Av 22 semifinalister utsåg juryn två personer som gick direkt till final, övriga åtta kockar med högst poäng fick  i Sista Chansen ytterligare en möjlighet att kämpa om de fyra återstående platserna. De sex finalisterna hade fem timmar på sig att laga en modern restaurangrätt med huvudråvarorna, lammstek med ben och en benfri lammtunnbringa, samt minst en ekologisk mejeriprodukt, förutom ekologiskt smör. De skulle även skapa en à la carte rätt med hjälp av en tidigare hemlig varukorg som finalisterna fick reda på 45 minuter innan tävlingen startade. Huvudråvaran 2011 var lax.  Årets tema var ”Hem  till gården”. Rätterna bedömdes av tre jurygrupper, en metodjury samt en jury för varmrätten och en för rätten baserad på råvarukorgen.

Namn Restaurang Ort Finalrätter
 Jakob Lells Skanörs Gästgifvaregård Skanör Modern restaurangrätt: 
Daniel Räms Räms Mat & Gastronomi Stockholm Modern restaurangrätt: 
Filip Fastén Le Rouge Stockholm Modern restaurangrätt: 
 Robert Hedman Hufvudsta Gård Mat & Möten Solna Modern restaurangrätt: 
Tomas Diederichsen Ulfsunda slott Bromma Modern restaurangrätt: 
 Klas Lindberg Klas Lindberg Mat & Vin Hägersten Modern restaurangrätt: 

Galamiddag samt prisutdelning hölls på Ericsson Globe.
Middagen var komponerad av Karl Ljung, Årets Kock 1999, Christian Hellberg, Årets Kock 2001 och Viktor Westerlind, Årets Kock 2009, med inspiration från temat Hem till gården.

Meny:
Röding, alger och fänkålsknäcke, Grönsaker från trädgårdslandet, Rökt fläsksida med blomkålsaska och rostad blomkål, Tupplevermousse med madeira och lufttorkat skinn
Plankstek på högrev med vitt vin, morötter och dill
Karamelliserad mjölkchokladcrème med nyponmarmelad och råmjölksorbet

Dryck:
Cutizzi Greco di Tufo DOCG 2007
Castelgiocondo Brunello di Montalcino DOCG 2005
Pomino Vinsanto DOC 2004/2005