2006

admin Tidigare tävlingar

Finalen ägde rum den 1 februari 2006 i Världskulturmuseet i Göteborg.

Årets Kock 2006 blev Peter J. Skogström, verksam på Mat & Vin Stolpaberg. Peter tog hem segern med rätterna:

Modern varmrätt – soppa:
”Skummig soppa på dill med kolja, pilgrimsmousseline och citronglaserade rotisar”

Söndagsmiddag:
”Högrev från Blentarp, galette på gulbeta och prästost serverad med syrlig potatispuré, picklade rotfrukter och chutney på paradisäpple”

  • Tävlingsregler:

Alla yrkesvana kockar från restauranger och personalrestauranger i Sverige fick delta. 
De tävlande skulle skicka in ett valfritt recept på en modern svensk rätt baserad på hälleflundra i valfri form med minst en mejeriprodukt och fritt antal tillbehör. Receptet och motiveringen av sitt val av recept skulle skrivas på ett neutralt A4 papper med bifogat färgfotografi. Semifinaler hölls på två platser i landet, inför både publik och press. Då skulle semifinalisterna, under en timme tillaga sitt tävlingsbidrag för 10 personer. Sex finalister valdes ut som under finalen lagade en modern restaurangrätt i form av en soppa/frikassé med råvaror från havet och minst en mejeriprodukt, samt en söndagsmiddag med inslag av närproducerade och ekologiska råvaror. På söndagsmiddagen skulle huvudråvaran vara nötkött, men inte filé eller biff. Minst två mejeriprodukter skulle ingå med fritt antal tillbehör. Rätten skulle ha en tydlig nordisk prägel.Temat för 2006 var balans, välbefinnande och hur man uppnår det. Finalisterna hade fem timmar på sig, tre timmar till varmrätten och två till söndagsmiddagen. Rätterna bedömdes av tre jurygrupper, en metodjury samt en jury för varmrätten och en för söndagsmiddagen.

NamnRestaurangOrtFinalrätter
Peter JohanssonRestaurang LUXStockholmSoppa: Frikassé på gös, havskräfta och råräkor med blomkål, skaldjurskorv, tomat, citron och dill. Söndagsmiddag: Helstekt entrecote från Naztorps gård med kryddpepparkryddat, bräserat rostbifflock, jordärtskockspuré, skogschampinjoner, morot, äpplemos och timjan
Johan KarlssonAlfredos RestaurangStockholmSoppa: Kryddig marulk på ostronkräm med grönsaks- och blåmusselbuljong. Söndagsmiddag: Karl-Johansvampsrulad med syrad lök, äppelgräddsås och pepparrotstött potatis samt citron- och timjangrönsaker
Peter J. SkogströmMat & Vin StolpabergaBunkeflostrandSoppa: Skummig soppa på dill med kolja, pilgrimsmousseline och citronglaserade rotisar. Söndagsmiddag: Högrev från Blentarp, galette på gulbeta och prästost serverad med syrlig potatispuré, picklade rotfrukter och chutney på paradisäpple
Jakob LellsSkanörs GästgifvaregårdSkanörSoppa: Gryta på piggvar och havskräftor med fänkål, smålök och kronärtskocka, serveras med spröd kavring, dragon och brandade på mandelpotatis och piggvar. Söndagsmiddag: Dillglaserad högrev med rosenkål, rostat vete och dill samt färskostbuljong serveras med pepparrotsrotmos och pumpapickels
Kwang HenrikssonSwea Hof/Elite Plaza HotelGöteborgSoppa: Variation på västerhavstorsk med ostron- och persiljebuljong, mjölkpocherad vitlökscrème samt rökt ostrondolme. Söndagsmiddag: Citronconfiterad högrev, porterkokt högrevsragu serveras med rotfruktsstomp, syltade grönsaker och senapsfärskost
Simon LundénSwedish Taste/Hills RestaurangGöteborgSoppa: Blåmusselsoppa med kryddstekt marulk, citronyoghurt och krutong samt skaldjurspotatis. Söndagsmiddag: Bräserat nötinnanlår med aprikos serverat med ingefärsgrönsaker, gurkpickels med kummin, lingonjelly, selleripuré med getostcrème samt vitpeppargräddsky

Galamiddagen och prisutdelningen hålls på Hotel Elite Park Avenue i Göteborg.