2005

admin Tidigare tävlingar

Final ägde rum den 10 februari 2005 på Clarion Hotel i Stockholm.

Årets Kock 2005 blev Stefan Eriksson, verksam på Jerrhag & Eriksson, Stockholm. Stefan tog hem tävlingen med rätterna:

Modern varmrätt:
”Varmrå röding med löjrom, grönsaker med dill och citron, sparrispotatis med schalottenlök och bröd, blåmusselsås”

Nordisk lunch:
”Honungs- och svartpepparstekt karré av unggris, rotfrukter med persilja, ingefära och äpple”

Tävlingsregler:
Alla yrkesvana kockar från restauranger och personalrestauranger i Sverige fick delta. Arbetar du utomlands måste du vara svensk medborgare. 
De tävlande skulle skicka in ett valfritt recept på en modern svensk rätt baserad på reninnanlår i valfri form med minst en mejeriprodukt och fritt antal tillbehör. Receptet och motiveringen av sitt val av recept skulle skrivas på ett neutralt A4 papper med bifogat färgfotografi. Semifinaler hölls på fyra platser i landet, inför både publik och press. Då skulle semifinalisterna, under en timme tillaga sitt tävlingsbidrag för 10 personer. Sex finalister valdes ut som under finalen lagade en modern svensk restaurangrätt baserad på röding med minst en mejeriprodukt, förutom smör, samt fritt skapade en nordisk lunch. Huvudråvaran för lunchen var fläskkarré, man skulle använda minst två mejeriprodukter samt servera sin lunch med tillbehör i tre skålar, som om gästen plockat från en salladsbuffé. Rätterna bedömdes av tre jurygrupper, en metodjury samt en jury för varmrätten och en för den nordiska lunchen.

NamnRestaurangOrtFinalrätter
Stefan ErikssonJerrhag & Eriksson GastronomiStockholmVarmrätt:  Varmrå röding med löjrom, grönsaker med dill och citron, sparrispotatis med schalottenlök och bröd, blåmusselsås och en modern. Nordisk lunch: Honungs- och svartpepparstekt karré av unggris, rotfrukter med persilja, ingefära och äpple.
Simon LundénSwea Hof Restaurang & BarGöteborgVarmrätt: Dill- och pepparbakad röding, kronärtskocka med tomat, gröna sojabönor, yuzu och havskräfta samt schalottenlöksvinägersås och purjolökspotatis. Nordisk lunch: Kryddbakad fläskkarré med fikon och ciderglace, citronpicklade grönsaker, potatispuré med äppel- och senapscrème, Dillmarinerad gurka, Rödlök- och äppelbröd
Håkan OlssonMötesplats ÖsterlenLöderupVarmrätt: Karamelliserad röding på rosenkål- och mandelkompott med söt-syrlig buljong och dillsmör samt sparrispotatisquenell i mjölkskum. Nordisk lunch: Ingefärsglaserad karré med plommon och brynt paksoi samt puré på selleri och potatis, Råkost på morot och rostat vete,Surdegsbröd med rågkross
Andreas RolkRestaurang FondGöteborgVarmrätt: Fänkålskryddad röding i mangold med Kalixlöjrom, svartpepparglaserade grönsaker och ugnsbakad körsbärstomat, vitvinssås med mild röksmak samt citronkryddade potatiskroketter. Nordisk lunch: Fikonspäckad fläskkarré med potatispuré smaksatt med färsk pepparrot samt senapssky, Rosmarinrostade rotfrukter, Timjan- och citronlimpa
Christian MoborgRestaurang 28­­+GöteborgVarmrätt: Sockersaltad rödingballotin fylld med pilgrimsmousselin, serveras med halstrad pilgrimsmussla på en blomkålspuré samt en potatisgalette med en ragu på kronärtskocka, färsk syltlök och svartrot, samt en skummig ostronbuljong på svenska belonostron. Nordisk lunch: Kryddstekt fläskkarré med mandelpotati puré och ljunghonungsglacerade rotfrukter samt persiljebuljong, Dill- och svartpepparinkokt gurka med schalottenlök, Baguette med fänkål och kummin
Andreas JerrhagJerrhag & Eriksson GastronomiStockholmVarmrätt: Tempererad röding rimmad med dill och gurka, krutongpotatis, rostade kronärtskockor och citrongrönsaker, örtsallad. Nordisk lunch: Rökt karré av unggris med grönsaker och timjan, grönärtspuré och ansjoviskesella, Äpple och gurksallad med dill, Grovt bröd med frömix, rostade havregryn och lagrad ost

Galamiddagen och prisutdelning på Clarion Hotel.