2003

admin Tidigare tävlingar

20 års jubileum!

Finalen ägde rum den 6 februari, 2003, på Grand Hôtel.

Årets Kock 2003 blev Magnus Lindström, verksam på Swedish Taste, Göteborg. Magnus tog hem tävlingen med:

Modern varmrätt:
”Persilje- och vitlöksstekt lammrygg med tomatterin, kronärtskocka och vita bönor, samt rödvinsbräserad lammbringa och friterad getostpotatis”

Smörgåsbordets rätter:
”Senaps- och kumminmarinerad rökt lax och syrad gurksallad
Kycklingkorv med blomkålspuré och kryddkoka katrinplommon
Skogssvampsoppa med sötsur svamp- och Västerbottensosttartlett
Citronströmming med rödbetor, äpple och pepparrotscréme”

Tävlingsregler:
Alla yrkesvana kockar från restauranger och personalrestauranger i Sverige fick delta. 
De tävlande skulle skicka in ett valfritt recept på en modern svensk rätt baserad på kyckling i valfri form med minst en mejeriprodukt och fritt antal tillbehör. Receptet och motiveringen av sitt val av recept skulle skrivas på ett neutralt A4 papper med bifogat färgfotografi. Semifinaler hölls på fyra platser i landet, inför både publik och press. Då skulle semifinalisterna, under en timme tillaga sitt tävlingsbidrag för 10 personer. Sex finalister valdes ut som under finalen lagade en modern svensk restaurangrätt baserad på lammsadel med minst en mejeriprodukt, samt fritt skapade en förnyad version av det svenska smörgåsbordet. Smörgåsbordet skulle bestå av fyra separata assietter, de skulle vara enkla och huvudråvarorna var färsk lax, färsk eller gravad strömming, grönsaker, hel eller mald kyckling och minst en av de fyra assietterna skulle vara varm. Huvudråvaran skulle på varje assiett väga runt 50 g, minst en mejeriprodukt skulle ingå i någon av rätterna. Det gick att kombinera huvudråvarorna. De hade fem timmar på sig, tre timmar till varmrätten och två till smörgåsbordet. Rätterna bedömdes av tre jurygrupper, en metodjury samt en jury för varmrätten och en för smörgåsbordet.

Jury 
Gert Klötzke, ordförande föreningen Årets Kock, Högbo Brukshotell, Sandviken
Ulf Kappen, Den Gyldene Freden, Stockholm
Karin Fransson, Hotell Borgholm, Öland
Rikard Nilsson, Kattegatt Gastronomi & Logi, Torekov,
Erik Lallerstedt, Restaurang Eriks Gondolen, Stockholm
Melker Andersson, Restaurang Fredsgatan 12, Stockholm
Monica Sander, försäljningschef, Arla Foods
Fredrik Eriksson, Villa Källhagen, Stockholm
Ulf Adelsohn, ordförande SHR
Sven-Åke Larsson, Svenska Kockar, Färna Herrgård, Skinnskatteberg
Stefan Karlsson, Restaurang Fond, Göteborg
Mathias Dahlgren, Bon Lloc, Stockholm
Malin Söderström, MM, Stockholm
Leif Mannerström, Sjömagasinet, Göteborg
Anders Dahlbom, Restaurang Trädgår´n, Göteborg
Thomas Dreijing, Petri Pumpa, Malmö
Nils Axing, Grand Hôtel, Stockholm
Jens Linder, matskribent
Göran Persson, stadsminister
Torsten Kjörling, Hotel Tylösand, Halmstad
Kurt Weid, Vår Gård, Stockholm

NamnRestaurangOrtFinalrätter
Andreas NylénFrilansUmeåRestaurangrätt: Confit på lammsadel med en liten lammkolbàsz och syrad spetskål samt en potatis- och getostterrin smaksatt med timjan och en sötstark senapsvelouté. Smörgåsbord: Inkokt lax på asiatiskt vis med gurka i gelé och rostade sesamfrön, Lime- och vitlöksmarinerad strömming med mango och papaya, Plommontomat med potatis, ädelost och portvinskokta kastanjer, Honungs- och senapsglaserad kyckling på saltbakad rödbeta med pepparrot och brynt smör
Markus AujalayRestaurang Fredsgatan 12StockholmRestaurangrätt: Helstekt lammsadel med citronglaserade dillgrönsaker, lamm- och spetskålsrillette, potatis- och pepparrotskräm samt rödvinssky. Smörgåsbord: Marinerad lax med äpple, pepparrot och ingefära, Gratinerad ansjovisströmming med tomat och dill, Mandelpotatisvichyssoise med Västerbottensost och kummingrissini, Lättrökt kyckling med sellerisallad och hasselnötsvinägrett
Per ÄngsåsLidingö GolfrestaurangStockholmRestaurangrätt: Senapsbakad lammytterfilé med ragu på jordärtskocka och karljohansvamp, friterad ostpotatis och tomatterrin, serveras med lammsky. Smörgåsbord: Kycklingmousseline med stekt lever, brynt kålbuljong, äpple och rårörda lingon, Gulbeta fylld med pepparrots-Kesella och brynt smör- och kaprisvinägrett, Kräftströmming 2003, Lättrökt lax- och dillrulle med gurk- och forellromsyoghurt,
Magnus LindströmSwedish TasteGöteborgRestaurangrätt: Persilje- och vitlöksstekt lammrygg med tomatterin, kronärtskocka och vita bönor, samt rödvinsbräserad lammbringa och friterad getostpotatis. Smörgåsbord: Senaps-kumminmarinerad rökt lax och syrad gurksallad, Kycklingkorv med blomkålspuré och kryddkoka katrinplommon, Skogssvampsoppa med sötsur svamp- och Västerbottenosttartlett samt Citronströmming med rödbetor, äpple och pepparrotscréme
Daniel RolkRestaurang FondGöteborgRestaurangrätt: Svartpepparstekt lammfilé med vitlöksstekt potatis, citronkokt bringa, bönragu, fårostcrème samt schalottenlökssky. Smörgåsbord: Cheddarstekt kycklingfilé med rostade rotfrukter, Blomkålssoppa med timjanmarinerade rödbetor, Inkokt lax med pernodkokt fänkål och apelsinmajonnäs, Citronstekt strömming med brynt ansjovis- och palsternackssmör
Martin LennartssonRestaurang FondGöteborgRestaurangrätt: Sockerstekt lammytterfilé med sky och rostad schalottenlök, kokt lammentrecôte med sötsur dillsås och citronglaserade morötter och sticklök, potatis- och kålpuré. Smörgåsbord: Inkokt lax med potatissallad, Jordärtskocks- och färskostcrème med syrlig svamp och tomat, Kycklingbullar med citron och kryddpeppar i palsternackssoppa, Pankofriterad strömming med pepparrot samt potatis- och senapskompott
Peter J SkogströmMat & Vin på StolpabergaBunkeflostrandRestaurangrätt: Glaserad lammsadel med rimmat lägg, marinerade grönsaker och potatisrulle med vitlökspuré. Smörgåsbord: Sockersaltad fjordlax med senap och äpple, Blomkål- och rosenkålsterrin med ostchips, Kryddbräserad kycklingklubba med brännvinspickles, Friterad strömmingsstjärt med pepparrotsdressing
Anders VendelMötesplats ÖsterlenLöderupRestaurangrätt: Lammsadel med honungsglaserad mandelpotatis fylld med lägg, getostsyrad kål, ragu på citronrimmad gurka, bönor och svamp samt mörk dillsky. Smörgåsbord: Spenat- och ostsallad med inkokta persiljerötter, pocherad äggula och senapsfrön, kyckling- och kryddpepparkorv med dillrosenkålskompott och ansjoviskryddad, scharlottenlökssoppa, strömningsassiett med morots- och citronströmming med honungyoghurt och mynta samt ansjoviskryddad, kyld brandade på potatis och strömming med dragongurka och spröd karving, kall äppelsyltad lax med grönärtspuré och rostad mandel- och pepparrotssallad.

Galamiddag och prisutdelning hölls i Stadshuset