“Helstekt renytterfilé med friterad potatis, gulbeta, getostcreme samt svartvinbärssås.”
Vinnarrätt
Om Andreas
Andreas Hedlund är född den 25 juni 1972 och är uppvuxen i Uppsala. Han har erfarenhet från restauranger i Stockholm som Villa Vera, driven i egen regi, samt Restaurangakademin, Stockholms Stadshus, Villa Källhagen, Oaxen Skärgårds Krog, Pontus in the Green House samt Pontus Group. Utöver Årets Kock 2002 har han även blivit Årets Kockelev i Uppland.
Drivs av viljan att bli bäst
Filosofin bakom Andreas matlagning förklarar han som vägvinnande och mumsigt. Han uppskattar att jobba med bönder som drivs av samma sak som han själv; viljan att bli bäst på det man gör. Andreas testar fram sina recept på matsedlarna och inspireras av filmaren och fotografen Mattias Klum för sitt imponerande sätt att se detaljer.
Finalen
Finalen ägde rum den 7 februari, 2002, på Grand Hôtel.
Vinnare
Årets Kock 2002 blev Andreas Hedlund, verksam på Villa Källhagen, Stockholm. Andreas tog hem segern med rätterna
Modern varmrätt
- Helstekt renytterfilé med friterad potatis, gulbeta, getostcreme samt svartvinbärssås
Skollunch
- Nötfärsjärpe med tomat, varm pastasallad och blomkål, gurk- och basilikadressing
Tävlingsregler
Alla yrkesvana kockar från restauranger och personalrestauranger i Sverige fick delta. De tävlande skulle skicka in ett valfritt recept på en modern svensk rätt baserad på valfri del av lammlåret. Receptet och motiveringen av sitt val av recept skulle skrivas på ett neutralt A4 papper med bifogat färgfotografi. Semifinaler hölls på fyra platser i landet, inför både publik och press. Då skulle semifinalisterna, på tid, tillaga sitt tävlingsbidrag för 10 personer. Åtta finalister valdes ut som under finalen lagade en modern svensk restaurangrätt baserad på råvaran reninnanlår alternativt renytterfilé samt fritt skapade en skollunch baserad på färs, fisk eller potatis för elever i årskurs 4-6, det vill säga 10-12 åringar. Rätterna presenterades en efter en för juryn med 15 minuters mellanrum.
Namn
Peter Johansson
Restaurang
Mat & Vin på Stolpaberga
Ort
Bunkeflostrand
Finalrätter
Varmrätt: Tre smaker på ren med äppelbakad svartrot, potatispuré och svampbuljong.
Skollunch: Kycklingspett med rotfruktschutney och lime-honungs yoghurt
Namn
Magnus Lindström
Restaurang
Swedish Taste
Ort
Göteborg
Finalrätter
Varmrätt: Kryddstekt reninnanlår med pumpa tartlet, confiterad smålök, champinjonskott och renlägg, samt gräddsky och potatis-jordärtskocka.
Skollunch: Tomat och persiljelimpa med ugnsrostade grönsaker och potatismos
Namn
Stefan Ekengren
Restaurang
Krägga Herrgård
Ort
Bålsta
Finalrätter
Varmrätt: Kryddstekt reninnanlår och lättrökt shi-takefylld renroulad serveras med rosmarinkryddad äppelpotatis, mesostkaka och aprikosstekta palsternackor samt ingefärssås.
Skollunch: Keso- och spenatfyllda rårakor med apelsinkokt vitkål- och brytbönsallad serverade med rårörda lingon
Namn
Tom Sjöstedt
Restaurang
Högbo Brukshotell
Ort
Sandviken
Finalrätter
Varmrätt: Reninnanlår med renmärg, päronsmörsås, spetskåldolme med karljohansvamp, messmörglacerade rotfrukter samt potatisfondant med palsternackspuré.
Skollunch: Köttfärsbiffar med skinka, ugnsbakade rotfrukter, majs och tomatsalsa samt grönärtssås
Namn
Martin Hansen
Restaurang
Petri Pumpa
Ort
Malmö
Finalrätter
Varmrätt: Innanlår och korv av renkalv med torn på savapotatis, persiljerot och rökt renrulle, glaserade smålökar och brässerat äpple.
Skollunch: Pot au feu blåmusslor, sej samt purjolök och tomat med focaccia
Namn
Henrik Ritzén
Restaurang
Fiskekrogen
Ort
Göteborg
Finalrätter
Varmrätt: Blodkorvsfylld rensadel med ragu på vita bönor och savoykål, butternutpumpa puré samt salviakryddad rödvinssås.
Skollunch: Fiskburgare med couscoussallad och yoghurt-koriander dressing
Namn
Andreas Hedlund
Restaurang
Villa Källhagen
Ort
Stockholm
Finalrätter
Varmrätt: Helstekt renytterfilé med friterad potatis, gulbeta, getostcreme samt svartvinbärssås.
Skollunch: Nötfärsjärpe med tomat, varm pastasallad och blomkål, gurk- och basilikadressing
Namn
Krister Dahl
Restaurang
Frilans
Ort
Göteborg
Finalrätter
Varmrätt: Citron- och märgöverbakad renytterfilé med renbogsrilette på gulbeta. Serveras med mandelpotatis och persiljerot, samt rödvinssky.
Skollunch: Stekt spätta med tomatpasta, serveras med avokado-kesocreme samt kålsallad
Galamiddag
Galamiddag och prisutdelning hölls på Grand Hotel i Stockholm.
Meny
- Röding, alger och fänkålsknäcke, Grönsaker från trädgårdslandet, Rökt fläsksida med blomkålsaska och rostad blomkål
- Tupplevermousse med madeira och lufttorkat skinn
- Plankstek på högrev med vitt vin, morötter och dill
- Karamelliserad mjölkchokladcrème med nyponmarmelad och råmjölksorbet
Dryck
- Cutizzi Greco di Tufo DOCG 2007
- Castelgiocondo Brunello di Montalcino DOCG 2005
- Pomino Vinsanto DOC 2004/2005