2002

admin Tidigare tävlingar

Finalen ägde rum den 7 februari, 2002, på Grand Hôtel

Årets Kock 2002 blev Andreas Hedlund, verksam på Villa Källhagen, Stockholm. Andreas tog hem tävlingen med:

Modern varmrätt:
”Helstekt renytterfilé med friterad potatis, gulbeta, getostcreme samt svartvinbärssås”

Skollunch
Nötfärsjärpe med tomat, varm pastasallad och blomkål, gurk- och basilikadressing”

Tävlingsregler:
Alla yrkesvana kockar från restauranger och personalrestauranger i Sverige fick delta. 
De tävlande skulle skicka in ett valfritt recept på en modern svensk rätt baserad på valfri del av lammlåret. Receptet och motiveringen av sitt val av recept skulle skrivas på ett neutralt A4 papper med bifogat färgfotografi. Semifinaler hölls på fyra platser i landet, inför både publik och press. Då skulle semifinalisterna, på tid, tillaga sitt tävlingsbidrag för 10 personer. Åtta finalister valdes ut som under finalen lagade en modern svensk restaurangrätt baserad på råvaran reninnanlår alternativt renytterfilé samt fritt skapade en skollunch baserad på färs, fisk eller potatis för elever i årskurs 4-6, det vill säga 10-12 åringar. Rätterna presenterades en efter en för juryn med 15 minuters mellanrum.

NamnRestaurangOrtFinalrätter
Peter JohanssonMat & Vin på StolpabergaBunkeflostrandVarmrätt: Tre smaker på ren med äppelbakad svartrot, potatispuré och svampbuljong. Skollunch: Kycklingspett med rotfruktschutney och lime-honungs yoghurt
Magnus LindströmSwedish TasteGöteborgVarmrätt: Kryddstekt reninnanlår med pumpa tartlet, confiterad smålök, champinjonskott och renlägg, samt gräddsky och potatis-jordärtskocka. Skollunch: Tomat och persiljelimpa med ugnsrostade grönsaker och potatismos
Stefan EkengrenKrägga HerrgårdBålstaVarmrätt: Kryddstekt reninnanlår och lättrökt shi-takefylld renroulad serveras med rosmarinkryddad äppelpotatis, mesostkaka och aprikosstekta palsternackor samt ingefärssås. Skollunch: Keso- och spenatfyllda rårakor med apelsinkokt vitkål- och brytbönsallad serverade med rårörda lingon
Tom SjöstedtHögbo BrukshotellSandvikenVarmrätt: Reninnanlår med renmärg, päronsmörsås, spetskåldolme med karljohansvamp, messmörglacerade rotfrukter samt potatisfondant med palsternackspuré. Skollunch: Köttfärsbiffar med skinka, ugnsbakade rotfrukter, majs och tomatsalsa samt grönärtssås
Martin HansenPetri PumpaMalmöVarmrätt: Innanlår och korv av renkalv med torn på savapotatis, persiljerot och rökt renrulle, glaserade smålökar och brässerat äpple. Skollunch: Pot au feu blåmusslor, sej samt purjolök och tomat med focaccia
Henrik RitzénFiskekrogenGöteborgVarmrätt: Blodkorvsfylld rensadel med ragu på vita bönor och savoykål, butternutpumpa puré samt salviakryddad rödvinssås. Skollunch: Fiskburgare med couscoussallad och yoghurt-koriander dressing
Andreas HedlundVilla KällhagenStockholmVarmrätt: Helstekt renytterfilé med friterad potatis, gulbeta, getostcreme samt svartvinbärssås. Skollunch: Nötfärsjärpe med tomat, varm pastasallad och blomkål, gurk- och basilikadressing
Krister DahlFrilansGöteborgVarmrätt: Citron- och märgöverbakad renytterfilé med renbogsrilette på gulbeta. Serveras med mandelpotatis och persiljerot, samt rödvinssky. Skollunch: Stekt spätta med tomatpasta, serveras med avokado-kesocreme samt kålsallad

Galamiddag och prisutdelning hölls på Grand Hotel i Stockholm.